Doğurganlığı Artırmanın Doğal Yolları

Yazar Fatih BıçaklarDiyetisyen • 22 Kasım 2020 • Yorumlar:

Doğurganlığın düşmesi çağımızda gün geçtikçe artmaktadır. Çiftlerin yaklaşık %15’i bu durumdan etkilenmektedir. %15’lik bir oran ciddi bir rakamdır. Doğurganlığı; stres, hastalık durumları, hormonal bozukluklar, kirli hava, kilolu olmak gibi birçok faktör olumsuz olarak etkilemektedir. Bunlardan en önemlilerinden birisi de beslenmedir.

Bu haftaki yazımda sizlere kolay beslenme önerileri ve oluşturacağımız alışkanlıklarla doğurganlığı doğal ve basit yollarla artırabileceğimiz öneriler sunacağım.

Antioksidanlardan Zengin Beslenme

Folat ve Çinko gibi vitamin ve mineralleri kaliteli şekilde almak hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı artırabilir.

Genç, yetişkin erkekler üzerinde 2012 yılında yapılan bir araştırmada günlük tüketilen 75 gram cevizin sperm ve yumurtalık kalitesini artırabileceği bulundu.

Meyve, sebze, tam tahıllar ve sert kabuklu yemişleri günlük diyetinize eklemek filat, çinko, C ve E vitaminleri gibi antioksidanları vücudunuza almanızı sağlayacaktır.

Kahvaltınızı Büyük Yapın

Günün ilk öğünü olan kahvaltının çeşitli şekilde ve günün en yüksek kalorisinin kahvaltıda olması polikistik over sendromlu kadınlarda insülin seviyelerinde %8 ve testosteron seviyelerinde %50’lik bir düşüşe sebep olabilir. Biliyoruz ki polikistik over sendromu doğurganlığı etkileyen ve beraberinde birçok metabolik hastalıkla ilişkili, kadınlarda ortaya çıkabilen bir hormonal rahatsızlıktır.

Kilo almak bu hastalık seyrini artırabilir ve doğurganlığı durdurabilir.

Trans Yağlardan Kaçının

Sağlıklı yağlar tüketmek doğurganlığı artırabilir ama trans yağ tüketmek tam tersine doğurganlığı durdurabilir. Bunun için margarin ve işlenmiş, paketli ürünler tüketip trans yağ almaktan ziyade sağlıklı yağların tüketimi gereklidir.

Daha Az Rafine Karbonhidrat Tüketin

Yani beyazlardan kaçının. Burada beyaz ekmek, pirinç, beyaz makarna, şekerli ürünler yumurtlama kalitesini bozabilir. İnsülin, beyaz yani rafine karbonhidratlarla birlikte daha çok salgılanır. Daha çok salgılanması yumurtaların büyüyememesine neden olabilir. Çünkü insülin hormonu üreme hormonlarına benzer ve vücut ihtiyacı olmadığını düşünebilir.

Bunun için yüksek lif almalıyız. Kuru baklagiller, tam tahıllar, meyve ve sebzeler gibi alternatifler lif içeriği ve kaliteli karbonhidrat içeriği olan alternatiflerdir ve insülin salgısını dengeler.

Protein Çeşidinizi Değiştirin

Hayvansal kaynakların yanında nohut, mercimek, fasulye, sert kabuklu yemişler gibi alternatiflerin de eklenmesi protein açısından önemlidir ve kısırlık riskini düşürebilir.

2018 yılında yapılan bir araştırmada da kırmızı et ve tavuktan ziyade daha fazla balık yemek kısırlığı takiben canlı doğum olasılığını artırmaktadır.

Aktif Olun

Özellikle obezite bazlı doğurganlık sorunu yaşayanların kendisine özel bir şekilde egzersiz yapması doğurganlığı artırabilmektedir. Ancak çok fazla egzersiz yapmak da tersi etki oluştuabilir.

Daha Rahat Olun

Stresin doğurganlığı baskılayabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bunun stres hormonları etkeni ile olduğu düşünülmektedir.

Sağlıklı Bir Kiloyu Hedefleyin

Ne zayıf ne şişman, önemli olan sağlıklı ideal kiloda olmaktır. Zayıflıkta da şişmanlıkta da hormonal aktiviteler bozulabilmektedir. Vücutta depolanan yağ miktarı arttıkça (kilo aldıkça) adet düzensizliği oluşabilir ve yumurtlama kalitesi düşebilir.

Az yağlı Süt ürünleri yerine tam yağlı süt ve ürünlerini tüketmek doğurganlığı artırabilir.

Demir depolarınıza mutlaka baktırmalısınız.

Eğer yetersiz besleniyorsanız multivitamin takviyesi almanız sizin için iyi olacaktır.

Gördüğümüz gibi her yerde olduğu gibi beslenme üreme sağlığında da karşımıza çıkıyor. Beslenmenize her zaman, her dönem için dikkat etmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)