Düşük Yağlı Diyetler Mi, Düşük Karbonhidratlı Diyetler Mi?

Yazar Fatih BıçaklarDiyetisyen • 22 Kasım 2020 • Yorumlar:

Diyete başladınız ve bir anda fazla olan kilolarınızdan kurtulmak istiyorsunuz. Hemen bir mucize olsun, sihirli bir değnek ile biri size dokunsun ve yıllarca gelen kilonuz 5 günde sona ersin.

Belki de diyete başlayan çoğunuz bu şekilde bir beklenti içerisinde başlıyorsunuz. Hemen ‘’Hayır, ben 1 yıl sürse de sağlığım için başladım’’ demeyin, biraz kendinizi tahlil edin. Belki içeride size hala ‘’Şu diyeti uygula, boşuna ızdırap çekme ve hemen istediğin kiloya kavuş’’ diyen biri vardır.

Gerçekten de kolaya kaçmak insanlığın en büyük sorunu olabilir. Ne de olsa beyin, muazzam ve gizemli olduğu kadar tembel bir organdır da. Her zaman sizin için bahaneler ve sahte de olsa kolaylıkları karşınıza çıkarıverir.

Her yıl yüzlerce yeni diyetler ortaya çıkmaktadır. Her biri genel ve kişiye özel olmayan uygulanması zor, sürdürülebilir olmayan diyetlerdir. Bazı diyetler moda diyeti adı altında değil de bilimsel anlamda denenen diyetlerdendir. Düşük yağlı ve düşük karbonhidratlı diyetleri bu yazımda inceleyip hangisinin insanlık için hem yararlı, hem hızlı, hem de kaliteli kilo kaybı sağladığına bakalım.

 Akdeniz tarzı beslenme, vücudun hem sağlıklı olmasını hem de kaliteli kilo kaybında azalmayı sağlamaktadır. Bu diyeti revize edip karbonhidratını düşürdüğümüzde vücut başka bir tarzda, yağını düşürdüğümüzde başka bir tarzda davranmaktadır.

Çoğu araştırma kısa vadede kilo kaybında düşük karbonhidratlı diyetlerin düşük yağlı diyetlere göre daha fazla kilo kaybı sağlayabileceğini gösteriyor. 

Yapılan çoğu araştırma küçük çapta yapılan araştırmalar. 48 araştırmanın büyük bir meta-analizi ise bize aralarında fark olmadığını gösteriyor. Kısa vadede bakarsak düşük karbonhidrat daha etkili olabilir ama uzun vadede ikisinin de birbiri üzerinde pek de bir üstünlüğü bulunmayabilir.

Kilo kaybına yağ kaybı olarak bakmamız gerekir. Düşük karbonhidratlı diyetlerin yağ kaybında daha etkili rol oynayabileceğini gösteren de birçok çalışma bulunuyor. Özellikle çok düşük karbonhidratlı diyetler vücudu ketoza sokup daha fazla kilo kaybı sağlayabilir. Unutmayınız ki ketoz dediğimiz olay ketojenik diyetle gerçekleşebiliyor. Bu durumda ciddi miktarda hayvansal kaynaktan ve doymuş yağdan beslenilecek. Kalp-damar sağlığı açısından uzun vadede risk barındırabilir.

Evet biliyorum kafanız karışmış olabilir. ‘’Şimdi bir tarafta öyle diyor, bir tarafta böyle diyor’’ diyebilirsiniz. Onun için size son bir araştırma söyleyeceğim;

Biz diyet uzmanları her zaman kişinin sürdürülebilir şekilde beslenmesini ve hayat tarzına dönüştürüp kalıcı kilo hedefinde ilerleriz. 

Vücudun ihtiyacı olan her türlü besin ögesini alabileceğiniz Akdeniz Diyeti, size uzun vadede kaliteli kilo kaybı da sağlayacaktır. Kendinizi yormayın, tüm besinlerden faydalanmanız dileği ile…

Sağlıkla…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)