Makaleler 23/03/2026

Psikoloji, Aile Danışmanlığı

Uzm. Psk. İzel Güleç Karpuzoğlu
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Ebeveynlikte Denge

Görmek, sınır koymak ve “yeterince iyi” ebeveynliği kurabilmek üzerine psikoeğitim metni

Bu yazının kısa özeti

Bugünün ebeveynleri çoğu zaman iki uç arasında sıkışıyor: kendi çocukluğunda eksik kalanları çocuğuna yaşatmama isteği ve çocuğuna zarar verme korkusu. Oysa çocukların ihtiyacı kusursuz ebeveynler değil; sevgi, güven, sınır, onarım ve ilişki içinde kalabilen yeterince iyi ebeveynlerdir.

Bu metnin amacı; günümüz ebeveynliğini, kuşaklar arası aktarımları ve sıkıştığımız noktaları daha anlaşılır, yargısız ve uygulanabilir bir çerçeve içinde toplamak.
Kuşaklardan söz ederken bunların genel eğilimler olduğunu, her aileye bire bir uymayacağını hatırlamak önemlidir. Yine de bazı ortak temalar, bugünün ebeveynlik deneyimini anlamayı kolaylaştırır.

1. Neden bugün ebeveynlik bu kadar zor geliyor?

Birçok anne-baba, çocuk yetiştirmenin yalnızca günlük bakım değil; aynı zamanda duygusal olarak çok yoğun bir zihinsel yük olduğunu hissediyor. Bunun bir nedeni, ebeveynliğin artık yalnızca “çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılama” işi olarak görülmemesi. Bugün ebeveynlerden aynı anda sevgi dolu, bilinçli, duygusal olarak erişilebilir, sınır koyabilen, travma yaratmayan, özgüven geliştiren, ilişkiyi koruyan ve çocuğun bireyselliğine saygılı olmaları bekleniyor.
Bu beklentiler kıymetli olsa da, ebeveynin üzerinde ciddi bir baskı yaratabiliyor. Özellikle de kişi, kendi çocukluğunda duyguların çok konuşulmadığı bir ortamda büyüdüyse, bugün elindeki yoğun bilgiyi içselleştirmek ve gündelik hayata taşımak kolay olmuyor.

2. Bir önceki kuşaktan kalan miras

Bugünün ebeveynlerinin önemli bir kısmı, güvenlik, barınma, eğitim ve başarıya güçlü vurgu yapılan ailelerde büyüdü. Bu ailelerde bakım vardı; çocuklar için emek veriliyordu. Ancak duyguların adı daha az konuyor, iç dünya daha az konuşuluyor, yardım istemek ya da zorlandığını söylemek zayıflık gibi algılanabiliyordu.
Böyle bir ortamda büyüyen çocuk şunu öğrenmiş olabilir: “Güçlü olmalıyım”, “Kendi kendime yetmeliyim”, “Duygusal olarak ihtiyaç duymak iyi bir şey değil”, “Başarılı olursam değerliyim”. Bu öğrenmeler bugünün ebeveynliğine doğrudan taşınmasa bile, ilişkideki refleksleri etkileyebilir.
Önemli bir ayrım
Bakım vermek ile duygusal ihtiyaçları karşılamak aynı şey değildir. Bir çocuk yemek, okul ve güvenlik bakımından iyi koşullarda büyümüş olabilir; yine de duygularının görülmediğini, yalnız kaldığını ya da ancak belli şartlarda sevildiğini hissedebilir.

3. Telafi etme isteği neden bazen aşırıya kaçıyor?

Kendi çocukluğunda görülmediğini, anlaşılmadığını ya da sadece başarı üzerinden değerlendirildiğini hisseden yetişkin, çok haklı bir yerden şunu diyebilir: “Ben çocuğuma bunu yaşatmayacağım.” Bu niyet kıymetlidir. Ancak bazen bu telafi isteği, dengeyi kaçırabilir.
Çocuğu görmek isterken ebeveyn kendini silmeye başlayabilir. Çocuğu üzmemek isterken hayal kırıklığına hiç alan bırakılmayabilir. Sınır koymak, “onu anlamamak” ya da “zarar vermek” gibi algılanabilir. Böyle olunca ebeveynlik, çocuğa eşlik etmekten çok onun her duygusunu nötralize etmeye çalışan, kaygılı bir performansa dönüşebilir.
Oysa çocukların ihtiyaç duyduğu şey, hiç üzülmemek ya da hiç engellenmemek değildir. Çocuk; anlaşılmak, ama aynı zamanda taşınmak ister. Güven veren şey sadece yakınlık değil, aynı zamanda yetişkinin yön gösteren varlığıdır.

4. Çocuğu görmek ne demektir, ne demek değildir?

İlişkiyi güçlendiren yaklaşım
Sıklıkla karışan aşırı uç
Duygusunu ciddiye almak, ne yaşadığını anlamaya çalışmak
Her isteğini yerine getirmek
Öfkesine, üzüntüsüne ya da hayal kırıklığına eşlik etmek
O duygunun ortaya çıkmasına hiç izin vermemek
İlişkiyi koruyarak net olmak
Suçlulukla geri çekilmek ya da kararsız kalmak
Benliğini görmek
Ebeveynin tamamen silikleşmesi
Bir çocuğu görmek; onun mizacını, hızını, hassasiyetlerini, zorlandığı yerleri, güçlü yanlarını fark etmektir. Ama görmek, çocuğu merkeze koyup ebeveyni görünmez hale getirmek değildir. Ebeveyn de bu ilişkinin gerçek bir öznesidir: sınırları, ihtiyaçları, kararları ve sorumlulukları vardır.

5. Sınırlar neden çocuk için güvenlidir?

Sınır, cezalandırma değildir. Sınır; çocuğun henüz kendi başına düzenleyemediği dünyayı, yetişkin desteğiyle daha güvenli ve öngörülebilir hale getirmektir. Küçük bir çocuk neyin güvenli olduğunu, hangi kararın uzun vadede iyi geleceğini, her zaman kendi başına bilemez. İşte bu yüzden yetişkinin karar verici ve düzenleyici rolüne ihtiyaç duyar.
Bazı ebeveynler sınır koymayı sertlik, bazıları ise sevginin karşıtı gibi yaşayabilir. Oysa sağlıklı sınır, sevginin bir parçasıdır. “Seni anlıyorum ve yine de buna izin veremem” cümlesi bunun en yalın örneklerinden biridir.
Sınır koymak çocuğu reddetmek değildir; davranışı düzenlemektir.
Hayır demek ilişkiyi bozmak değildir; ilişkiye bir iskelet kazandırmaktır.
Karar verici olmak otoriter olmak zorunda değildir; yetişkin sorumluluğu almaktır.
Çocuk ebeveyniyle eşit oy hakkına sahip bir yetişkin değildir; gelişimsel olarak yönlendirilmeye ihtiyaç duyar.

6. Hayal kırıklığı gelişimin bir parçasıdır

Birçok ebeveynin en büyük korkularından biri, çocuğunun üzülmesi ya da zorlanmasıdır. Oysa gelişim, kontrollü hayal kırıklıklarıyla da olur. Her isteğin hemen karşılanmadığı, her planın tutmadığı, bazen beklemek gerektiği, bazen reddedildiği bir dünya gerçek hayattır.
Çocuk ev içinde, güvenli ilişkiler içinde hayal kırıklığı yaşamayı öğrenirse; dış dünyada da daha dayanıklı olur. Buradaki amaç çocuğu zor durumda bırakmak değildir. Ama onu her hoşnutsuzluktan korumaya çalışmak da uzun vadede kırılganlığı artırabilir.
Kritik hatırlatma
Her hayal kırıklığı travma değildir. Çocuğun hoşuna gitmeyen her sınır, her “hayır” ya da her bekleme deneyimi ona zarar vermez. Tam tersine, uygun bir ilişki içinde yaşanan sınırlar ve hayal kırıklıkları, baş etme becerisini güçlendirebilir.

7. Kusursuzluk değil, onarım önemlidir

Ebeveynlik kusursuz yapılabilen bir iş değildir. Bazen ses yükselir, bazen çocuk yanlış anlaşılır, bazen yetişkin kendi yorgunluğunun etkisiyle istemediği bir yerden konuşur. Asıl mesele, hatanın hiç olmaması değil; fark edildiğinde ilişkiye geri dönülebilmesidir.
Onarım; olanı inkâr etmemek, gerekçe yarışı açmamak, çocuğun ne hissettiğini merak etmek ve mümkünse sade bir özürle temas kurmaktır. “Ben orada seni duyamadım”, “Çok sert oldum”, “Üzüldüğünü şimdi daha iyi anlıyorum” gibi cümleler, çocuğun iç dünyasında büyük bir fark yaratabilir.
Açıklama yapmak ile temas kurmak aynı şey değildir. Bazen ebeveyn haklı gerekçeler sunsa da çocuk yine de anlaşılmamış hisseder. Çünkü çocuğun ihtiyaç duyduğu şey çoğu zaman mantıksal açıklama değil, duygusuna eşlik edilmesidir.

8. Kendi hikâyenizi anlamak neden işe yarar?

Kendi anne-babanızı anlamaya çalışmak, onları aklamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Ama onların nasıl koşullarda ebeveynlik yaptığını, hangi duygusal dilden geldiklerini ve neleri taşıdıklarını görmek; bugün sizin neden bazı yerlerde çok öfkelendiğinizi, çok suçluluk duyduğunuzu ya da aşırı telafiye gittiğinizi anlamanıza yardım eder.
Bu bakış açısı, içsel bir mahkeme kurmak için değil; büyük resmi görmek içindir. Çünkü anlaşılmayan şey tekrar etmeye daha yatkındır. Kişi kendi hikâyesini okuyabildikçe, otomatik tepkileri biraz yavaşlar; çocuğuyla kurduğu ilişkiye daha bilinçli seçimler taşıyabilir.

9. Günlük yaşam için pratik bir çerçeve

Önce duyguyu görün, sonra sınırı koyun. Örneğin: “Canın çok istedi, anlıyorum; ama bugün alamayacağız.”
Çocuğun duygusunu düzenlemeye çalışırken kendi varlığınızı silmeyin. Sizin de sınırlarınız ve ihtiyaçlarınız var.
Karar yorgunluğunu azaltmak için bazı aile kurallarını önceden netleştirin.
Her gergin anı öğretici bir performansa çevirmeye çalışmayın. Bazen kısa, sakin ve net olmak yeterlidir.
Sosyal medyadan gelen her ebeveynlik bilgisini kendinize uydurmak zorunda değilsiniz. İşe yarayanı alın, kalanını bırakın.
Çocuğunuzun mizacını dikkate alın. Aynı yaklaşım her çocukta aynı sonucu vermez.
Eşler arasında farklı ebeveynlik stilleri varsa, bunu çocuk üzerinden savaş alanına çevirmeden konuşmaya çalışın.
Zorlandığınız yer tekrarlıyorsa bunu kişisel yetersizlik kanıtı değil, üzerinde düşünülmesi gereken bir sinyal olarak görün.

10. Kendinize sorabileceğiniz sorular

Ben şu anda çocuğumun ihtiyacına mı, kendi geçmişimdeki bir yaraya mı cevap vermeye çalışıyorum?
Sınır koymaktan neden bu kadar zorlanıyorum: suçluluk, korku, reddedilme endişesi, kendi çocukluğum mu?
Çocuğumun üzülmesine hiç alan bırakmıyor muyum?
Benim için “iyi ebeveyn” olmak bazen “kendimi tamamen yok saymak” anlamına mı geliyor?
Hata yaptığımda savunmaya mı geçiyorum, yoksa onarım için ilişkiye dönebiliyor muyum?

11. Son söz

Çocukların ihtiyacı kusursuz, hiç hata yapmayan, her zaman doğru tonu bulan ebeveynler değildir. İhtiyaçları olan şey; sevildiklerini bilmeleri, görüldüklerini hissetmeleri, gerektiğinde sınırla karşılaşmaları ve ilişkinin kopsa bile yeniden kurulabildiğini deneyimlemeleridir.
Yeterince iyi ebeveynlik; sevgi ile sınırı, yakınlık ile otoriteyi, anlayış ile gerçekliği birlikte taşıyabilmektir. Bu denge sabit bir yer değil, sürekli ayar isteyen canlı bir süreçtir. Bazen telafiye kayar, bazen sertleşir, bazen dağılır. Önemli olan bunu fark edip yeniden ilişkiye dönebilmektir.

Not

Bu metin psikoeğitim amaçlıdır; tanı, değerlendirme ya da danışmanlık yerine geçmez. Ebeveynlikte zorlanma çok yoğun, tekrar eden ya da ilişkiyi belirgin biçimde bozan bir hale geldiyse bir uzmandan destek almak yararlı olabilir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.