Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ) Nedir?

Yazar Erdem DikerKardiyolog • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

Elektrofizyolojik Çalışma (EPS) denilen tanısal bir incelenmenin İngilizce kısaltılmış halidir. Bu inceleme kalbin ritm ve iletim sisteminin hastalıklarının tanısında kullanılır. Çarpıntıların araştırılmasında, bayılmaların araştırılmasında veya diğer kalp incelemelerinde tespit edilen bir takım bozuklukların araştırılmasında, bu işlemin yapılmasına gereksinim duyulabilir. İşlemin temelinde çevresel damar yolları ile kalbe gönderilen elektrod kateterler aracılığı ile kalbin içinden elektriksel sinyalleri kaydetmek ve küçük eletriksel uyarılar vererek çarpıntı nedeni olabilecek ritm bozuklularını ortaya çıkarmak vardır. İşlem kabaca, dışarıdan koroner anjiyografiye benzer.

 

Burada da hastanın hastaneye yatması, işleme hazırlanması, anjiyo gibi işlemlerin yapıldığı laboratuara getirilmesi ile işleme başlanır. Çoğunlukla kasıktan geçen toplardamarlara yerel uyuşturucular yapılarak girilir (anjiyoda aynı bölgedeki atardamara girilir), sağlanan yollar aracılığı ile kalp içine, içinde tellerin olduğu, üzeri plastik benzeri maddeler kaplı özel malzemeler (elektrod kateter) yerleştirilir.

 

Daha sonra bu kateterler aracılığı ile kalbin içinden çeşitli noktalardan kayıtlar alınır, küçük elektriksel uyarılar verilerek, hastanın çarpıntı yakınmasına neden olabilen ritm bozukluğu ortaya çıkarılmaya çalışılır. İşlem tümüyle 20-30 dakika sürer. İşlem esnasında genel anestezi yapılmaz (uyutulmaz). Sadece yerel olarak kasık bölgesi uyuşturulur. Ancak, çok heyecanlı ve tedirgin hastalarda ek olarak damar yoluyla teskin edici ilaçlar verilebilir. İşlem sonrası hasta yatağına gönderilir. 6 saat ile 12 saat arasında da evine gidebilir. İşlem sonucunda, hastanın çarpıntısına bir ritm bozukluğunun neden olup olmadığı, oluyorsa ne tip bir ritm bozukluğu olduğu, bayılmalarının nedeninin kalp ile ilgili bir neden olup olmadığı, kalbin elektriksel sisteminde hayati önemde bir bozukluk olup olmadığı tespit edilmiş olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)