Erektil Disfonksiyon (Sertleşme Sorunu)

Yazar Ali Nejat EğilmezÜrolog • 30 Ocak 2021 • Yorumlar:

Cinsellik yaşamımızın en önemli unsurlarından biri. Önemli ama söylenmeyen, saklanan, paylaşılmayan, öğrenilmeyen ve yanlış öğrenilen. Olağan dışı bir durum olduğunda utanılan, sanki rahatsız olan kişinin kendi elindeymiş gibi..

Öylesine abartmışızki konuyu, iktidar her şeye hükmeden ve bir anda iktidardan düşme iktidarsızlık olarak tanımlamışız.

Aslında o kadar basit ki konu mavi -turuncu- mor iktidarlar. Alıyorsun minicik bir hapı sonra oluyorsun hükümdar.

Şaka bir yana konu gerçekten önemli yüzyıllardan beri konuyla ilgili araştırmalar denemeler yapılmış türlü bitkiler türlü ilaçlar denemiş bunların bir kısmıda gerçekten başarılı olmuş.

Biz kısaca erektil disfonksiyon nedir ? Organik kaynaklı ereksiyon problemlerinin tanısı nasıl konmaktadır? Tedavide neler yapılmaktadır? Bunları kısaca özetleyelim.

Erektil disfonksiyon nedir?

1992 yılından beri bilimsel ortamda "iktidarsızlık" kelimesini kullanılmamakta, çünkü erkeğin cinsel "iktidarını" kaybetmesi sadece cinsel organının sertleşmemesini değil, bunun yanında erken boşalma sonucu eşini tatmin edememesi veya stresli yaşamı yüzünden isteğini kaybetmesi gibi farklı nedenlere de bağlı olabilecek karmaşık bir ikili ilişki sorununa işaret etmekte. Bu yüzden "memnun edici seksüel performansa izin verecek yeterli ereksiyonu sağlamak ve devam ettirmedeki kalıcı yetersizlik" olarak tanımlanabilecek bu durumu "sertleşme bozukluğu" veya "erektil disfonksiyon" olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.

Erektil disfonksiyonun sebepleri nörojenik, hormonal,damarsal, geçirilmiş operasyonlar veya psikojen olabilmektedir. Bazı sistemik hastalıklar diyabet, yüksek tansiyon, obezite, organik kaynaklı empotansa sebep olabilmektedir.Özellikle obezite diğer sistemik hastalıkları ve hormon profilini etkileyerek, organik kaynaklı empotansa sebep olmaktadır. Kalp damarlarımızı etkileyen her türlü sistemik hastalık aynı zamanda penil vasküler yapıyı da etkilemektedir.

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre 40 yaşın üstündeki erkeklerin en az 1/3 ünde hafif orta veya ağır sertleşme sorunu yaşadığı tespit edilmiştir.

Hastalığın teşhisi hastanın üroloji uzmanına gelmesi ve hastanın şikayetlerinin dikkatlice dinlenmesi ile başlar, deneyimli bir üroloji uzmanı hasta ile detaylı konuşma esnasında hastalığın sebebini en başında tahmin edebilir. Yapılacak detaylı muayene biokimyasal ve hormonal değerlendirme ile sistemik hastalıklar tanınabilir. Uyku esnasında penil değerlendirme vasküler yapı hakkında detaylı bilgi verir. Radyolojik değerlendirme ile vasküler ve penil anatomik yapıya ait sebepler ortaya konabilir.

Vasküler yapıya ait değerlendirme renkli doppler ultrasonografi ile yapılmaktadır

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)