Erkekte İdeal Penis Boyu Ne Kadar Olmalıdır ?

Yazar Evren IşıkÜrolog • 10 Ocak 2018 • Yorumlar:

Normal erkeklerde penisin boyutları kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ayakta idrar yapmaya izin veren, cinsel işlev için yeterli olan ve sosyal açıdan kişide tatmin duygusu yaratabilen penis boyu aslında ideal penis boyudur. Penisin normal olmadığına veya küçük olduğuna karar verebilmek için gerdirilmiş penis uzunluğunu bilmek gereklidir. Penis, uzunluğunu ölçmek için gerdirilir ve kök kısmından ucuna kadar olan uzunluk penisin sırt kısmından cetvelle ölçülür. Elde edilen ölçümün yaşa göre belirlenmiş nomogramlar (standart tabloları) kullanılarak değerlendirilmesi, penis boyu açısından doktoru yönlendiren temel bilgi olacaktır. Penis uzunluğunun 2,5 standart sapmanın altında olması (normal toplum ölçümlerinin %99,4’ünün altında olması) mikropenis demek için genel kabul görmüş bir ölçüttür. Erişkin yaş grubundaki erkekler için (16 yaş üzerinde) ortalama penis uzunluğu 13 cm olarak bilinirken, mikropenis (küçük penis) tanısı için kabul görmüş alt sınır değer 9,3 cm’dir.

 

YETİŞKİN ERKEKLERDE PENİS UZATMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?

 

Doktor tarafından ideal yöntemlerle ölçülmüş penis boyunun yetersiz olduğuna karar verilirse, cinsel olarak aktif olan erkek hastalarda cerrahi müdahale ile penisin uzatılmasına karar verilebilir. Bu müdahaleden önce mutlaka hastaya detaylı bilgi verilmeli ve abartılı beklentilerin önüne geçilmelidir. Penis uzatma için en çok kullanılan cerrahi yöntem, penisi karın ön duvarına asan asıcı bağın (suspansatuvar ligament) kesilmesidir. Bu şekilde, sertleşmiş penis boyunda 2,5-3 cm arasında bir uzama elde edilebilmektedir. Ayrıca penis cildinde de sertleşmiş dokunun uzamasını engelleyen bazı düzensizlikler varsa bunlara da z-plasti veya skrotal-plasti denen farklı cilt uzatma tekniklerinin uygulanmasıyla yeterli penis uzunluğu elde edilecektir.

 

PENİS UZATMA İŞLEMİNDEN SONRA NE ZAMAN İLİŞKİYE GİRİLEBİLİR ?

 

Penis uzatma işlemi yapıldıktan sonra, ilişkiye girmek için en az bir ay beklenmelidir. Müdahale edilen noktalardaki doku iyileşmelerinin beklenmesi, penis uzatma işleminin başarısını ve uzun dönemde hasta memnuniyetini arttıracaktır.

 

PENİS UZATMA İŞLEMİ İLE ELDE EDİLEN BOY UZUNLUĞU KALICI MIDIR ?

 

Özellikle genç hastalarda uygulanan penis uzatma operasyonlarından sonra elde edilen boy uzunluğu, ileri yaşta müdahale edilen hastalara göre daha kalıcıdır. Bunun sebebi ise ameliyattan bağımsız olmakla birlikte özellikle 50 yaşından sonra peniste sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarının yavaş yavaş küçülmeye başlamasıdır. Genel olarak 50 yaş üzeri erkeklerde penis boyunun gençlik dönemlerine göre daha kısa olduğu bilinmektedir. Bu nedenle penis uzatma operasyonu uygulanacak hastalara operasyon öncesinde yeterli bilgilendirme yapılmalı ve ileri yaşta ortaya çıkabilecek yaşlılığa bağlı bazı değişiklikler detaylı olarak anlatılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Işık Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)