Erteleme Davranışı

Yazar Nihal ÖzyedekPsikolog • 3 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Bazen bir günün içine ne çok şey sığdırırız, her şeyi yapacak gücü kendimizde buluruz, yapılması gerekenlere kolayca başlar ve bitiririz bazen de tam tersi o içsel gücü kendimizde bulamayız bir şeylere başlamakta ya da devam etmekte çok zorlanırız ve hiçbir şey yapmak istemeyiz. Her zaman aynı enerjiye sahip olmamamız olağan bir durumdur bununla birlikte herkesin erteleme eğilimi aynı değildir ve bazı kişilerin erteleme davranışı göstermeye karşı daha eğilimli oldukları bilinmektedir.

Erteleme davranışının temelleri bireysel nedenlere dayanmaktadır. Başarısızlık korkusu, içsel çatışmalar, mükemmelliyetçi kişilik yapısı, yapılacak iş ile ilgili bir yol haritası belirlememiş olmak, işe dair duygu ve düşünceler erteleme davranışı üzerinde etkilidir. Eğer yapılacak bir iş kişiye kaygı veriyorsa ya da olumsuz duygulara sebep oluyorsa bu hislerle baş edememe durumu da erteleme davranışı üzerinde belirleyici olabilmektedir. Bu yüzden erteleme durumu sadece bir zaman yönetimi sorunu değil bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları olan bir süreçtir. Sürecin anlaşılması ve nedenlerin bilinmesi davranışın yönetilmesini kolaylaştıracaktır. Bu yönetimin sağlanamadığı ve erteleme davranışının kronik olduğu durumlar ile depresyon, suçluluk duygusu ve düşük özgüven arasında ilişki bulunmaktadır. Eğer erteleme davranışınız bulunduğunuz koşullar, ortam gibi dışsal sebeplerden kaynaklanmıyor ve içsel sebeplere dayanıyorsa erteleme davranışı ile baş etme yöntemlerini hayata geçirmeniz faydalı olacaktır.

Erteleme Davranışını Nasıl Kontrol Edebiliriz?

*Öncelikle erteleme davranışınız olduğunu kabul edin ve bunun için kendinizi suçlamak yerine sizde bu eğilimi yaratan içsel nedenlerin neler olabileceğini analiz ederek çözüme odaklanın.

*İşinizi bütün olarak ele almayın küçük parçalara ayırın ve tamamlama noktasında küçük hedefler ile ilerleyin.

*Gerçekçi ve belirgin bir bitirme zamanı belirleyin. Bu zamana uymanızı zorlaştıracak diğer etkinlik tekliflerini mecbur olmadıkça kabul etmeyin.

*Sizi harekete geçiren motivasyon kaynaklarınızı bulun. 

*İşlerinizi önem ve öncelik derecesine göre sıraladığınız günlük planlar yapın ve mümkün olduğunca uymaya çalışın.

 

 Erteleme davranışı aslında zamanı değil duyguları yönetmekle ilgilidir. Düşünce, duygu ve davranışlarımız ile ilgili farkındalığımız arttıkça bu durumu yönetmek daha kolay olacaktır.  Fiilen bir şey yapmamak ve yapılması gerekenleri ertelemek zihnen daha yorucu olabilir ve daha kötü hissettirebilir bu durumda erteleme döngüsü başa sarar. O yüzden küçük de olsa bir başlangıç yapın göreceksiniz ki başlamak düşünmekten daha kolay. Eğer erteleme davranışının olumsuz etkileri hayatınızda çok fazla hissediliyorsa bir uzmandan destek alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nihal Özyedek Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)