Psikosomatik Ağrı Nedir?

Yazar Nihal ÖzyedekPsikolog • 7 Şubat 2022 • Yorumlar:

Birçok insan fiziksel iyilik halini etkileyen pek çok ağrı ve semptoma sahip olduğu halde bu ağrılara tıbbi olarak bir cevap bulamadığı durumlar yaşayabiliyor. Çünkü bu ağrılar her ne kadar fizyolojikmiş gibi görünse de aslında psikolojik kökenlidir.

Her duygunun farklı bir enerjisi vardır ve her duygu sahip olduğu enerjiyle bedenimizi etkiler. Bize iyi hissettiren duygular sırasında vücudumuzda serotonin ya da dopamin gibi pozitif kimyasallar salgılanırken iyi hissetmediğimiz bize stres veren durumlarda ise toksik oranlarda kortizol salgılar ve bu şekilde tüm duygularımız bedenimiz üzerinde etki eder.

Duygusal olarak dengede ve iyi hissettiğimiz zamanlarda daha enerjik olurken iyi hissetmediğimiz zamanlarda enerjimizin daha az olması tesadüf değildir. Bu durum psikolojik ve zihinsel yorgunluğun kendini vücudumuz yoluyla ifade etmesinin bir sonucudur çünkü yaşadığımız olaylar vücudumuzun kimyasını hormonlar aracılığıyla değiştirirken tüm bunlar bedenimize yansır ve bunun sonucunda kronik ve fiziksel semptomları olan ancak tıbbi bir açıklaması olmayan psikosomatik ağrılar kendini göstermeye başlar.

Geçmiş dönemlerde somatizasyon bilince çıkması engellenen anksiyete olarak görülmüştür. Psikolojik zorlanmaların bedensel belirtilere çevrilmesi aslında olgun olmayan savunma mekanizmalarından bir tanesidir.

Somatizasyon bozukluğu, genellikle en çok göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, halsizlik, bulantı, nefes darlığı, baş, bel ve kas ağrıları, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Bu ağrılar kesinlikle kişinin kurguladığı ağrılar değildir. Zihin ve beden etkileşim mekanizmasında beynin çalışma şekli ya da kimyasındaki değişikliklerin dışa yansıyan belirtileridir. Çünkü bedenimiz ve zihnimiz eş zamanlı çalışır. Nasıl ki bu ağrıların başlamasının sebebi bu eş zamanlılık ise bunu sonlandırmak da yine bu etkileşim mekanizmasının eş zamanlılığından faydalanılarak gerçekleşir. Psikoterapilerde bu döngünün olumlu hale getirilmesi amaçlanır. Yani düşünsel ve duygusal süreçlerdeki çözümlemeler ile bu ağrıların son bulması oldukça mümkündür.

Eğer siz de tıbbi sebeplerle açıklanamayan ağrılar yaşıyorsanız çözüm için sadece dışarıya bakmak yerine iç dünyanıza bakıp duygu ve düşüncelerinizi anlamaya ve onları ifade edecek yeni, geçerli yollar bulmaya çalışabilirsiniz bu çok daha iyileştirici ve doğru bir tedavi olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nihal Özyedek Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)