Neden Psikolojik Destek Almalıyım? Neden Psikoloğa Gitmeliyim?

Yazar Nihal ÖzyedekPsikolog • 11 Kasım 2021 • Yorumlar:

Psikolojik destek süreci terapist ve danışanın birlikte gerçekleştirdiği bir iyileştirme yöntemidir. Psikoterapi, duygusal güçlüklerle baş etmekte ve çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Yaşadığınız durum veya durumlar size rahatsızlık veriyorsa, işlevselliğinizi etkiliyorsa, yaşam kalitenizi düşürüyorsa ve bu bir süredir devam ediyorsa psikolojik destekten faydalanılmalıdır. Psikoterapinin amacı rahatsızlık veren belirtileri kontrol etmek veya ortadan kaldırmaktır. Danışanın kendini iyi hissetmesi, işlevselliğinin korunması ve daha iyi bir yaşam sürebilmesi amaçlanır.

Modern yaşamın zorlukları, günlük hayatın içerdiği stres, sağlık sorunlarının artması gibi birçok faktör psikolojik desteğe duyulan ihtiyacı arttırmaktadır.

Peki karşılaştığımız her zorlukta psikoloğa gitmeli miyiz? Herkesin psikoloğa gitmesi gerekli midir? Herkes ihtiyaç duyduğu takdirde her zaman psikolojik destek alabilir. Ancak bazı durumlarda psikolojik destek almak kişisel bir tercih olmanın dışında bir gerekliliktir. Bu durumlarda genellikle kişinin duygu ve düşüncelerindeki işlevselliğin etkilendiği görülür. Ayırt edici olan kişinin durumun üstesinden gelip gelemediğidir. Kişinin üstesinden gelemediği durumlarda günlük rutininde aile, iş ve sosyal hayatı gibi birçok alanda olumsuz yönde etkilenmeler gözlemlenmektedir. Aynı zamanda sağlık problemlerinin yol açtığı duygusal rahatsızlıklar da vardır. Böyle durumlarda kişi hem devam eden hem de yeni oluşan pek çok şeyle mücadele etmek durumundadır. Tüm bunlarla sağlıklı bir şekilde baş edebilmek için muhakkak profesyonel destek alınmalıdır.

 

Psikolojik destek almak bana nasıl yardımcı olur?

 

Psikolojik destek size yaşadığınız psikolojik zorlukları kontrol altına almanızda yardımcı olur. Düşüncelerinizdeki olumsuz sistemin değişmesine ve hayata daha objektif bakmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi daha iyi anlamanıza, algılamanıza ve tanımanıza yardımcı olacaktır. Psikolojik görüşmeleri bir arkadaş sohbetiymiş gibi değerlendirmek oldukça yanlış bir bakış açısıdır. Psikolojik görüşmelerde uzman değerlendirme yapabilmek için danışanına gerekli soruları profesyonelce sorarak sorunu analiz edip belirleyerek çözüme doğru ilerlemeyi amaçlar. Değerlendirme esnasında gerek görürse bazı psikolojik testleri uygulayabilir. Sorunun ne olduğunu belirleyip terapi sürecini buna göre şekillendirir.
 

Şu durumlarda psikolojik destek almalıyız;

İki hafta ve daha uzun süren depresyon, çöküntü, moral bozukluğu gibi hallerden çıkmak istediğinizde,

Yaşama enerjinizin tükendiğini hissettiğinizde,

Bütün temel varoluşsal sorunlarınız da, kimlik ile ilgili kafa karışıklıklarında kendinizi yeniden gözden geçirmek için,

Takıntılı düşünce ve davranışlardan kurtulmak için,

Yaşamınızı engelleyen, bloke eden her türlü korku ve endişeyle baş etmek için,

Yaşam kalitenizi yükseltmek, üretken ve verimli bir yaşama geçmek için,

Dikkat ve konsantrasyon ile ilgili problemlerle başa çıkmak istediğinizde,

Kendinizi daha iyi ve daha yakından tanımak ve potansiyellerinizi keşfetmek istediğinizde,

Evlilik, aile hayatınızla ilgili sorunların çözümü için,

Özgüveninizi arttırmak, kendinizi gerçekleştirmek ve yaşamda başarıyı yakalamak istediğinizde,

Çocuklar ve ergenlerle ilgili sorunların çözümü için,

Sosyal çevrenizle ve ilişkilerle ilgili yaşadığınız her tür sorunu çözümlemek için,

Karşı cinsle ilişkilerde, kaliteyi arttırmak için,

Boşanma öncesi ve sonrası danışmanlık almak için,

Cinsellikle ilgili her türlü soru ve sorunun çözümü için,

Sınav, mülakat vb. durumlarda duygularınızı yönetebilmek için,

Herhangi bir psikolojik rahatsızlık şüphesi ya da tanısının var olduğu durumlarda 

Psikolojik destek alınması faydalı olacaktır.


 İlaç mı Psikoterapi mi?                                                                                                                     Psikoterapi sürecine ilacın dahil edilip edilmeyeceği tamamen kişinin özel durumuna bağlıdır. Bazı durumlarda ilaca gerek olmazken bazı durumlarda psikolog psikiyatrist iş birliği ile ilaç tedavisi de sürece dahil edilebilir. Burada önemli olan önyargılar ya da kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesidir. Bu konudaki bilgi kirliliği kişilerin rastgele ilaç kullanmalarına ya da doktorun önerdiği bir ilacı keyfi olarak bırakmalarına neden olmaktadır. Bu durum uzun vadede kişiyi daha çok zorlamakta ve tedavi sürecini uzatmaktadır. Kişi için yapılacak en iyi şey bir uzmana başvurarak değerlendirmeler yapıldıktan sonra kendisine uygun görünen tedavi şekline uzman ile birlikte karar vererek sürece uyum göstermektir.                           

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nihal Özyedek Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)