Estetik Diş Hekimliği

Yazar Emre KuralDiş Hekimi • 28 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Tam Seramik Kuron ve Köprüler Metal destekli porselen kaplamalar ne kadar estetik yapılmaya çalışılsa da, ışık porselen kaplamanın hemen yüzeyinde geri yansır ve uygulandığı dişin diş etine ışık iletimini engelller. Bu durum doğal dişlere oranla daha yapay bir görünüme ve özellikle ön dişlerin diş eti bölgesinde gölgelenmelere neden olabilir.

Porselen İnleyler [Porselen dolgular] Porselen, diş ve diş etiyle en uyumlu malzemedir. Ay- rıca, kompozit dolgularda yapıldıktan belli bir zaman sonra karşılaşılan renklenme durumu porselen inley- lerde olmadığından, inleyler il yapıldığı andan itibaren sahip oldukları estetik ve koruyucu özelliklerini uzun yıllar muhafaza eder.

Doğallıktan uzak, abartılı form ve renklerdeki yapay dişler, ilk bakışta amatör bir göz tarafından bile hemen farkedilir. Bu nedenle estetik diş hekimliğinde, titiz bir hazırlık ve planlama evresi gereklidir.

Klinik ve Radyolojik Muayene: Estetik çözümlere geçmeden önce ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi amacıyla genel bir ağız ve diş muayenesi yapılır.Hastanın tüm ağız rontgeni [Panoramik röntgen] alınarak nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.

Model: Üst ve alt çeneden ölçüler alınarak dişlerin ve çevre dokuların modeli elde edilir. Ve modeller üzerinden değerlendirme yapılır.

Fotoğraflama: Yüz, gülüş, profil ve ağız içi fotoğrafları alınarak her açıdan görüntü elde edilir. Planlama: Hastadan alınan fotoğraf ve modeller üzerinde dişlerin ve diş etlerinin estetik açıdan sorun olan bölgeleri tüm yüz bölgesi düşünülerek değerlendirilir.

Tedavi Yöntemleri Gingivektomi [Diş Eti Seviyelerinin Düzenlenmesi]

Güldüğümüzde diş boyalarının kısa olması nedeniyle diş etlerinin aşırı göründüğü veya dişetlerinin asimetrik olduğu durumlara sıkça rastlarız. Bu gibi durumlarda diş eti hastalıkları uzmanlarının yapacağı müdahale ile diş boyları uzatılabilir veya diş eti simetrik hale getirilebilir. Diş eti uyumu sağlandıktan sonra gerek duyulduğu hallerde protez uzmanlarının yapacağı müdahalelerle dişlerde çeşitli estetik düzenlemelere gidilebilir.

Beyazlatma Diş rengi doğuştan koyu olan veya sonradan çeşitli nedenlerle diş rengi sararmış hastalarda uygulanabilir.

İki şekilde uygulanır: Home [ev] tipi: Klinik ortamında diş etlerini izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jel ışık cihazıyla aktifleştirilir.

Office (klinik) tipi: Klinik ortamda diş etleri izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jel ışık cihazıyla aktifleştirilir.

Laminate Vener Kuronlar [Yaprak Porselenler]

Alışıla gelmiş protez uygulamalarından farklı olarak dişin tümü küçültülmeden sadece dişin ön yüzünden hafif aşındırmalar yapılması yeterlidir.

Gülüş Tasarımı Eğer mevcut estetik sorunların giderilebilmesi için kap- samlı bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, diş eti hastalıkları ve ortodonti uzmanlarıyla beraber gerekli konsütasyonlar yapılır. Hastanın da beklentileri doğrulturunda yüz ve dudak yapısına uygu yeni bir gülüş tasarlanır. Ağzından alınan ölçüler ile laboratuvar ortamında oluşturulan modeller üzerinden tasarlanan gülüş hastaya gösterilebilir. Bu sayede hasta benzer sıkıntıları yaşamış olan kişilerin ilk hallerini ve tedavi sonrasında elde edilen sonuçları görebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)