Makaleler 07/03/2019

Fast Food Tüketimi ve Gen İlişkisi

Dyt. Burak Turhan Diyetisyen
Dyt. Burak Turhan
Diyetisyen

İnsanlar binlerce yıl boyunca, tarım devrimi yaşanmadan ve yerleşik hayata geçilmeden önce avcı toplayıcı bir biçimde yaşamayı sürdürdüler. Avcı-toplayıcı kültürün egemen olduğu yıllarda doğal yaşamdaki rekabet, insan ırkı için bugünkünden çok daha zorluydu. Diğer türlerle; yaşam alanları ve su kaynakları gibi alanlarda olduğu gibi besin kaynakları konusunda da ciddi bir rekabet yaşanmaktaydı. Avlanılarak elde edilen besinleri bir kenara koyarsak, insanlar için en önemli besin kaynakları çevredeki ağaçlarda bulunan olgunlaşmış meyveler, tüketilebilen bazı mantarlar ve otlardı. Hatta bu meyvelerdeki fruktoz şeker kamışından şeker elde edilene kadar binlerce yıl insanların tek tatlı kaynağını oluşturdu.

Diğer pek çok tür için de durumun bundan farklı olmaması insanları bir besin kaynağı bulduklarında onu tüketebildikleri kadar çok tüketmeye itti çünkü birkaç saat sonra farklı bir türün gelip o kaynaktaki besinlerin tamamını tüketmeyeceğinin garantisi yoktu.

Peki binlerce yıl bir daha ne zaman yeterli miktarda besin bulabileceğini bilmeyen insanın besin bulunca maksimum miktarda tüketme davranışı genlerimize işlemiş olabilir mi?

Günümüzde yüksek karbonhidratlı ve yüksek yağlı besinlere olan düşkünlüğümüz bu durumun bir göstergesi olabilir. Çünkü yüksek karbonhidratlı beslenme kısa sürede tokluk hissine ulaşmamızı sağlarken yüksek miktarda yağ tüketimi ise midedeki besinin sindirilip bağırsağa iletilmesini yavaşlatarak tokluk hissinin daha uzun süreli olmasını sağlar. Fast food markalarının 800-1000 kalorileri aşan ve çoğunluğu karbonhidrat ile yağdan oluşan menülerini vücudumuza hiçbir faydası olmamasına rağmen büyük bir iştahla tüketmemiz bu durumun gözle görülür bir örneği.

İnsanların bugün de binlerce yıl önce atalarının yaptığı davranışı tekrarladığını söylemek mümkün. Fakat avcı-toplayıcı dönemde insanların sürekli hareket halinde oldukları düşünülürse enerji ihtiyaçları bize göre oldukça fazlaydı. Çoğunluğumuzun günün büyük saatlerini masa başında oturarak geçirdiğini ve her türlü besine, istediğimiz hemen her an ulaşılabildiğimiz düşünülürse sağlıklı olan; genlerimizin baskılıyarak yüksek karbonhidrat ve yağ alımından kaçınıp, dengeli ve sağlıklı bir beslenme biçimini tercih etmek olacaktır.

Bu makalenin DoktorTakvimi web sitesinde yayımlanması, yazarın açık izniyle yapılmaktadır. Web sitesindeki tüm içerikler, fikri ve sınai mülkiyet mevzuatı kapsamında uygun şekilde korunmaktadır.

DocPlanner Teknoloji A.Ş. web sitesi tıbbi tavsiye sunmaz. Bu sayfanın içeriği, metinler, grafikler, görseller ve diğer materyaller de dahil olmak üzere, yalnızca bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur ve tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini almak amacı taşımaz. Herhangi bir sağlık sorununuzla ilgili şüpheniz varsa, bir uzmana danışınız.


www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.