Fonksiyonel ve Estetik Burun Ameliyat

Burun estetiği (rinoplasti), burnun görünümünü iyileştirmek için yeniden şekil vermek amacıyla yapılan operasyondur.

Bu operasyon burundaki doğuştan gelen ya da travma sonucu meydana gelen şekil bozukluklarını düzeltmek için yapılır.

Bazı hastalar bu şekil bozukluğuna bağlı burundan nefes alma problemi de yaşayabilir. Bu operasyon ile hem şekil bozukluğu düzeltilirken hem de nefes alma problemi ortadan kaldırılabilir.

 

Burun estetik operasyonun gerçekleşmesi için tercih edilen yaş burun gelişiminin yüzde doksanının tamamlandığı 18 yaş sonrasıdır.

 

Estetik rinoplasti burnun boyutunun küçültülmesi, daraltılması, burun ucununun şekillendirilmesi, burundaki kemik çıkıntılarınının yok edilmesi, burun ile üst dudak arasındaki açının düzeltilmesi gibi gereksinimler nedeniyle uygulanabilir.

 

Burun estetiği operasyonları açık ya da kapalı teknik ile yapılabilmektedir.

 

Açık teknikte kolumellada (burun deliklerini birbirinden ayıran sütun) enine küçük bir kesi sonrasında burun deri ve derialtı dokusu yukarı doğru sıyrılarak kemik ve kıkırdak dokusuna ulaşılır ve biçimlendirilir. Bu işlem sonrası kolumellada hiç fark edilmeyen küçük bir iz oluşur.

 

Kapalı teknikte ise kesiler burun delikleri içerisinden mukoza dokusundan yapılır. Yine deri ve derialtı doku kıkırdak ve kemik dokudan ayrılarak kemik ve kıkırdak şekillendirilir.

 

Burun yapınız cerrahınız tarafından  tespit edildikten sonra en uygun olan teknik uygulanacaktır.

 

 

AMELİYAT ÖNCESİ

 

Ameliyata girilmeden önce soğuk algınlığı nezle, ya da grip tarzında bir rahatsızlık durumu var ise bu tarz durumlar ameliyatı engelleyebilmektedir.

 

Ameliyattan yaklaşık 10 gün kadar önce kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, bitki çaylarının içilmesi kesilmelidir.

 

Sigara kullanımı yaranın iyileşme sürecini geciktiren bir alışkanlık olmasından dolayı sigarayı da operasyon öncesinde bırakmada fayda vardır. 

 

Ameliyata girmeden en az 6 saat önce yeme içme bırakılarak aç kalmak gerekmektedir.

 

AMELİYAT SÜRECİ

 

Ameliyatlar ortalama 2-3 saat sürmektedir. Ameliyatlar genel anesteziyle yapılır
 

AMELİYAT SONRASI

 

Ameliyat sonrasında genelde hastalarda ağrı olmamaktadır;fakat bazı hastalarda minimal ağrı görülebilmektedir. Bu süreçte hastaya ağrı kesici tedavisi uygulanmaktadır.

 

Yaklaşık 6 saat kadar yataktan kalkmamak gerekmektedir. Bunun nedeni ise anestezinin etkisinin geçememiş olmasından dolayı baş dönmesi ve göz kararması ihtimalleridir.

 

Hastalar bazı durumlarda aynı gün taburcu edilirken bazen de 1 gece müşahede altında tutulduktan sonra ertesi gün taburcu edilir.

 

Yaklaşık olarak 15 gün yüksek yastıklarda yatılmalı, başı eğmekten kaçınmalı ve yatarken de mümkün olduğunca düz yatılmalıdır.

 

Estetik ameliyat sonrası burnun yeni şeklini korumak için burun özel bir plastik malzeme (atel) içerisine alınır. 1 hafta sonra bu malzeme çıkarılır.

 

İYİLEŞME SÜRECİ

 

Burunda çok ince bir şişlik (ödem) olacaktır. Genellikle çok fazla şişlik ve morluk olmamaktadır

 

Ameliyat sonrasında hastalar herhangi bir komplikasyonun gerçekleşmemesi durumunda genellikle 5- 10 gün arası bir süre içerisinde iş yaşantısına geri dönebilir.

 

Operasyon sonrası şişlik ve morluklar oluşabilir ama zamanla hafifleyerek 1 hafta-10 gün içerisinde makyajla kapatılacak düzeye kadar azalır.

 

Ameliyat sonrası ilk 6-8 hafta süresince gözlük kullanılmaması önerilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bora Yücel Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)