Meme Estetiği

Meme Küçültme, Meme Büyütme ve Meme dikleştirme işlemlerini içerir.

Meme Küçültme

- Kadınlarda memenin aşırı büyüklüğü estetik açıdan problem yaratmasının yanı sıra, hastanın yaşam konforunu da bozmakta ve birçok sağlık problemine yol açabilmektedir.

- Günlük hayatta adeta boynuna kilolarca ağırlık bağlanmış gibi hisseden hastalarda omurga problemleri, postür bozuklukları, bel ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrıları, kollarda ve ellerde uyuşma, sutyen askısı kaynaklı derin izler ve meme altı bölgesinde pişik ve kronik yaralar gibi fiziki problemler yaşayabilmektedir.

- Ayrıca büyük ve sarkık  meme, kıyafet seçmede yaşanan problemler ve fiziki görünümle ilgili yarattığı problemler, hareket kısıtlılığı, özellikle yatarken oluşan nefes alıp verme sıkıntısı nedeniyle psikolojik olarak da hastaları olumsuz etkiler.

 

- Hastalar çoğu zaman durumu kamufle etmeye, saklamaya çalışmaktadır. Durumdan kaynaklanan zorluklar zaman geçtikçe hastayı daha da fazla etkilemekte hatta kronik hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.

 

MEMELER NEDEN BÜYÜR  ?

- Genetik faktörler, hormonal değişiklikler, kilo alma, doğum ve emzirme gibi faktörler büyük memeye sebep olabilmektedir.

Dolayısıyla her yaş grubundan  kadınların problemi olabilmektedir.

 

- Obeziteyle birlikte seyredebildiği gibi izole de olabilir. 

 

 

AMELİYAT ÖNCESİ

- Ameliyattan önce 10 gün süreyle aspirin gibi kan sulandırıcı ajanlardan kaçınılmalıdır.

- Hastanın ameliyat öncesi sigara içiyorsa mümkünse bırakması veya azaltması ameliyat sonrası en az 2 hafta kesinlikle içmemesi çok çok önemlidir. Bu hem izlerin daha iyi iyileşmesini sağlar hem de ameliyat sonrası dönemin daha kolay atlatılmasını sağlar. Aynı zamanda komplikasyonları belirgin ölçüde azaltır.

- Hastanın geçmişindeki önemli rahatsızlıklar ve sürekli kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bildirilmelidir.

- Adet dönemlerinden önce göğüste gerginlik ve hassasiyet oluşuyorsa ameliyat bu döneme denk getirilmemelidir.

- Görüntüleme yöntemleri ile (USG Mamografi) meme değerlendirilir.

- Ailede meme kanseri varsa mutlaka doktora bidirilmelidir.

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI

- Genel anestezi altında yapılan işlem sırasında temel amaç aşırı ağırlık yapan doku fazlasının çıkarılması yanında meme başının ideal yüksekliğe getirilerek memenin aynı zamanda dikleştirilmesi ile birlikte meme başı çevresinin düzenli bir daire haline getirilip çapının da ideal ölçüye çekilmesidir.

 

- Meme başı ile süt kanalları arasındaki ilişkinin bozulmadığı ameliyat teknikleri öncelikle tercih edilmesine karşın, bazı iri göğüslerde bu ilişkinin bozulduğu ameliyat teknikleri gerekebilir.

- Ameliyat süresi de kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 2-4 saat arasında değişir.

 

AMELİYAT SONRASI SÜREÇ

 

- Hasta ağırlıktan kurtulmanın verdiği rahatlığı ilk akşamdan hissetmeye başlar aynı zamanda gençliğindeki gibi dik ve diri bir memeye de kavuşur.

 

- Tahmin edilenin aksine çok küçük sızılarla geçirilen ameliyat sonrası dönemde hasta bir gece hastanede tutulmaktadır.

 

- Bazı sınırlı küçültme ameliyatlarında, iyileşme hızlı ve işlem sonrası hemen normal aktivitelere dönülebilirken, çok iri göğüslerde çıkarılan dokunun durumuna göre bu süreç uzayabilir.

 

 

- Estetik dikişlerle kapatılmasına rağmen operasyonun en olumsuz tarafı zamanla belki de belirsiz hale gelecek izlerdir.

Aynı şekilde tekniğe bağlı olarak oluşacak izlerin yeri ve uzunluğu da değişir. Ameliyat izleri ilk aylarda daha belirgin iken altıncı aydan itibaren daha iyi bir hale gelir.

 

BU AMELİYAT İÇİN YAŞ SINIRLAMASI VAR MIDIR ?

 

- Meme Küçültme operasyonu, vücut ölçülerine oranla memelerinde büyüklük ve sarkması olan her yaş grubundaki bayana yapılabilir.

 

AMELİYATTAN SONRA  MEME TEKRAR BÜYÜR MÜ ?

 

- Meme küçültme operasyonundan sonra memeler tekrar eski haline dönmez ancak genel kilo alımına bağlı hafif büyüme oluşabilir.

 

BU AMELİYAT KANSERE NEDEN OLUR MU ?

 

- Meme küçültme operasyonu kesinlikle meme kanseri gelişimine neden olmaz ve kansere yakalanma riskini arttırmaz. Tam tersine meme dokusu küçüldüğü için kanserleşme ihtimali olan doku azalır ve dolaylı olarak koruyucu etki sağlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bora Yücel Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)