Forma Girmenin Tam Zamanı

Yazar Mehlika Öktem BozDiyetisyen • 24 Nisan 2020 • Yorumlar:

Havalar bir gün yağmurlu, bir gün güneşli olsa da ilkbaharın ilk günleri yaşanmaya başlandı. Havaların düzelmesi ile kalın kıyafetlerin altına gizlediğimiz fazla kilolar da gün ışığına çıkıyor. Bu yazı istediğiniz kıyafetleri giyerek, dilediğinizce geçirmek istiyorsanız fazlalıklardan arınmanın tam zamanı…

Çoğu kişi iş işten geçip de yaz gelince fazla kiloları ile yüzleşir ve telaş içinde hızlı kilo kaybettireceğini vadeden sağlıksız uygulamalara sarılır. Bu yöntemler ile kilolarını kaybederken sağlıklarını da kaybettiklerini ise çok sonra anlarlar. Sağlıklı zayıflama için haftada yarım ile bir kilo arasında kilo kaybı uygundur. Bu sebeple fazlalıklarınızdan sağlıklı şekilde arınmak için önünüzde yeterli süre bulunuyor. Bu dönemi iyi kullanıp kendiniz için yeni bir başlangıç yapın.

Kararlılık

Zayıflama, kararlılık gerektirir. Bu süreç, sahip olduğunuz alışkanlıklardan yanlışların doğrular ile değiştirilmesini içerir. Öğün sayısını arttırmak, yemek için özel zaman ayırmak, yemediğiniz ama yemeniz gereken besinler varsa hayatınıza katmak ya da keyif veren lezzetli ama zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak size zor gelebilir. Kararlı olduğunuz takdirde bu sürecin üstesinden başarıyla gelebilirsiniz. Bu sebeple zayıflamak için adım attığınızda bunu kararlı bir şekilde sürdürebilmeniz için kendinizi hazır hissetmeniz önemlidir. Unutmayın, mevcut kilonuzu korumanız sürekli kilo alıp vermenizden daha sağlıklıdır.

Küçük Hedefler

Motivasyonunuzu arttıracak yöntemler geliştirmeniz size yardımcı olur. Bunun için kendinize küçük hedefler koyabilirsiniz. Hedeflerinize ulaşmanız; motivasyonunuzu attırarak, zayıflama yolculuğunuzu keyifle devam ettirmenizi sağlar. Bunun yanı sıra fazla kilolarınızdan arınmanız, kendinize güvenmenizi ve mutlu olmanızı sağlamasının yanında size sağlığınızı da getireceğini unutmamalısınız. 

 

Düzenli Beslenme

Öğün sayınızı arttırmalısınız. Bu metabolizmanızı hızlandırıcı etki göstererek zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Günde 3 ana ve en az 3 ara öğün tüketmelisiniz. 2-2,5 saatte bir öğün tüketmeniz aç kalmanıza engel olarak bir sonraki öğünde gereğinden hızlı ve fazla besin tüketmenizi önler. Ayrıca sık beslenme, gün içinde tansiyonunuz ve kan şekerinizde oluşabilecek düşüklüklere engel olur. Bu durumda insülin salınımınız dengelenir ve yağdan ağırlık kaybını daha rahat sağlarsınız.

 

Dengeli Beslenme

    Günlük beslenmeniz tüm besin gruplarını içermelidir. Protein, karbonhidrat, yağ gibi besin öğelerini yeterli ve dengeli şekilde almalısınız. Bu sayede vücudunuzun gereksinimlerini karşıladığınız gibi, kilo kaybını kas ve sıvı yerine, yağ kütlesinden sağlamış olursunuz.

Karbonhidrat kaynağı olarak şeker ve şekerli besinler yerine, daha kompleks yapıda olan ekmek, tam tahıl ürünleri, kepekli makarna, kepekli pirinç, bulgur gibi besinleri tüketmelisiniz. Bunlar kan şekerinizi daha dengeli şekilde yükselteceği için sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

Zayıflama sürecinde yağ tüketiminizi sınırlandırmalısınız. Bunun için et ve et ürünlerini görünür yağlarında arındırmalı ve az yağlı etleri tercih etmelisiniz. Kırmızı ette yağsız dana eti, tavukta ise göğüs eti yağ tüketiminin azaltılması açısından yararlıdır. Ayrıca et ya da etli bir yemek pişirirken yağ eklemenize gerek yoktur. Süt ve süt ürünlerinin az yağlılarını tercih ettiğinizde de doymuş yağ alımınızı azalttığınız gibi kalsiyum içeriğini de arttırmış olursunuz. Yapılan araştırmalar, kalsiyumun yağ kütlesinden ağırlık kaybını arttırdığını göstermiştir. Pişirme yöntemi olarak ise kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırında pişirme, buğulama veya ızgarayı tercih etmelisiniz.

 

    Bol Su

    Günde en az 2,5 litre su içmelisiniz. Su tüketiminin arttırılması, dolaşım sisteminin ve organların iyi çalışmasına yardımcı olur. Vücutta dolaşım bozukluğunun sebep olduğu sorunların giderilmesine katkıda bulunur. Öğünlerden önce içilen su ise midede şişkinlik yaratarak fazla yemenizi engeller.

 

Fiziksel Aktivite

Sağlıklı olarak kilo verebilmek için diyet ile sporun beraber yürütülmesi daha yararlıdır. Yapacağınız spor, vereceğiniz kilolar ile vücudunuzda oluşabilecek deformasyona/sarkmalara engel olacak, kilo verirken sıkılaşmanızı sağlar. Aynı zamanda harcadığınız enerjiyi arttırarak daha kolay kilo vermenize yardımcı olur. Haftada 3 gün otuzar dakikalık yürüyüşler bu etkileri sağlayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)