Gebelikte Yorgunluk

Tükenmişlik, yorgunluk, halsizlik ne derseniz deyin bu sizin için baş edilmesi zor bir durumdur. Size gebelikte yaşanan yorgunluğun sebeplerinden bahsedeceğim.

Kafanızı kaldıramıyorsunuz, yürürken bile ayaklarınızı sürüklemek zorunda kalıyorsunuz. Eve gelir gelmez yatmak istiyorsunuz. Bu durum size çok tanıdık geldi değil mi?

Eğer bu durumdaysanız endişelenmeyin. Gebelikte bunları yaşamak çok normal bir durumdur. Gebeliğin ilk aylarında ve doğuma haftalar kala bunu çok sık yaşarsınız.

GEBELİKTE YORGUNLUK NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Yorgunluk gebeliğin ilk üç ayında tüm gebelerin yaşadığı bir süreçtir. İlk üç ayı tamamladığınızda biraz daha iyi duruma gelirsiniz. Ancak son üç ayda bu yorgunluk yine ortaya çıkar. Her gebede farklılıklar yaşanabilir.

GEBELİKTEKİ YORGUNLUK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Gebelik boyunca yaşanan yorgunluk vücudunuzun size verdiği bir sinyaldir. Size bu dönemde daha sakin ve dikkatli olmanızı söyler. Bu sinyali dinleyin ve olabildiğince dinlenin. Bu durumu kolaylaştıracak bazı ipuçlarını sizin için aşağıda sıralayacağım.

  • Eğer ilk gebeliğiniz ise kendinize konsantre olun ve tadını çıkarın. Ancak evde başka çocuklarınız da var ise bazı işleri erteleyerek kendinizi rahatlatın. Hiç kimse süper anne ve eş olmanızı beklemeyecektir. Evdeki çocuklarla birlikte ev işlerini dört dörtlük halletmeye çalışmayın. Bazılarını erteleyin ve dinlenmeye zaman ayırın.

  • Eşiniz, aileniz, arkadaşlarınız bu dönemde en büyük yardımcılarınız olmalı. Bu süreçte size yardımcı olacak ve destek verecek herkese izin verin.

  • Daha fazla uyuyun. Eğer kendinizi sürekli uykulu hissediyorsanız gece uykunuzu öne çekin. Tabi ki çok fazla hareketsiz kalmayın. Buda sürekli kendinizi yorgun hissetmenize sebep olacaktır.

  • Daha çok dinlenin. Günün sonunda kendinizi tükenmiş mi hissediyorsunuz? O zaman akşamları olabildiğince dinlenerek ve rahatlayarak geçirin. Ayaklarınızı hafif yukarı kaldırıp uzanın. Gün içinde kestirme ya da dinlenme şansınız varsa mutlaka yapın. Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız uzanarak dinlenin.  Çalışıyorsanız gün içinde çok mümkün olmayacaktır ama otururken ayağınızı hafif yukarı kaldırın. 

  • Çocuklarınızın size destek olmasını sağlayın. Hamilesiniz ve evde başka çocuklarınız da var? Her zamankinden daha yorgun olacaksınız. Günlük yorgunluklara alışık olduğunuz için hamilelikte yaşadığınız yorgunluk size farklı gelmeyecek. Evde sizin ilginizi bekleyen başka çocuklar varken kendinize ayıracak ekstra vaktiniz olmayacaktır. Ancak kendinize vakit yaratmak için elinizden geleni yapın. Bu vakitlere çocuklarınızı da dahil edin. Birlikte kitap okuyun, puzzle yapın, hastanın siz olduğu doktorculuk oyunu oynayın ya da film izleyin. Onların uyku vakitlerinde sizde kestirin. 

  • Beslenmenize özen gösterin. Enerjinizi yüksek tutmak için dengeli ve sağlıklı beslenin. Beslenmenizde sizi uzun süre tok ve enerjik tutacak besinler (protein ve karbonhidratlar gibi) bulundurun. Ayrıca ihtiyacınız olan kaloriyi aldığınızdan emin olun.  Dengeli ve sağlıklı beslenme sağlıklı bir gebeliğin ilk şartıdır. Sağlıklı bir şekilde enerji depolayabileceğiniz besinler tüketin. Kafein ve şeker ani düşüşler için güzel öneriler olabilir. Ancak bu durumda çikolataya ve şekerli gıdalara aşırı yüklenmek sizi ilk anda iyi hissettirse bile ani yorgunluk hissine sebep olacaktır. 

  • Sık sık beslenin. Öğünleri çok yiyeceğinize öğünlerin sayısını çoğaltın. Bu yorgunluk hissine de iyi gelecektir. Kan şekerinizi dengede tutmak enerjinizin düşmesine engel olacaktır. Bu nedenle öğün atlamayın. Karbonhidrat ve protein içeren ara atıştırmalıklar tüketin.

  • Hareketsiz kalmayın. Kendiniz için doğru egzersizi bulun ve yapın. Bu sizi canlandıracaktır. Hafif yürüyüşler, hamile yogası ya da pilatesi gibi aktiviteler enerjinizi yükseltecektir. Sadece mutlu hissetmenize yardımcı olmayacak aynı zamanda geceleri daha rahat uyumanıza yardımcı olacak. Abartmamak kaydıyla yaptığınız spor sizin ve bebeğinizin sağlığını koruyacaktır. 

  •        Sağlıklı atıştırmalıklar seçin. Çok yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun.

  • Plasenta oluşumu. İlk üç ay bebeğinizin oluşması için vücudunuz inanılmaz bir enerji sarf eder. Plasenta oluşumu sizin yorgunluğunuzun ve sürekli uyumanızın sebebidir.

  • Hormonlarınız. Hormon değişikliği ruh halinizin aniden değişmesine sebep olur. Gebeliğin fiziksel ve ruhsal değişimleri sizi bir süre yoracak.

  • Metabolizma hızlı çalışmaya başlarken kan şekeri ve kan basıncı düşer. Bu da yorgunluğa sebep olur.

  • Bebeğiniz büyüyor. Buna bağlı olarak ilk aylara göre çok kilo aldınız. Bu kiloları taşımak artık daha yorucu olacaktır.

  • Uykusuzluk ve diğer semptomlar ortaya çıkıyor. Bebeğin büyümesiyle ağırlaşan bedeniniz, mide yanması, sırt ağrısı ve huzursuz ayak sendromu uykularınızı kaçıracak ve yorgunluğunuz artacak.

  • Bebeğinizi kucağa alacağınız zaman gittikçe yaklaşıyor. Yapacağınız işler yığılmaya başladı. Bunlar strese neden olup uykularınızı kaçırabilir. 

  • İş hayatınız, çocuklarınız ve diğer sorumluluklarınız gebelik yorgunluğunuzu ikiye katlar.

GEBELİK YORGUNLUĞUNA NELER SEBEP OLUR?

Gebelik uzun bir maraton ve bu maratonda cebinizde her gün büyüyen bir yükle koştuğunuzu düşünün. Diğer bir deyişle işiniz zor. 

Yorgunluğun sebepleri;

İlk üç ayın sonunda vücudunuz plasenta gelişimini tamamlar. Hormonlarınız ve duygularınız biraz daha normalleşir. Sonraki üç ay çok daha normal geçer. Vücudunuzun enerji seviyesi normale döner. 

Son üç ayda maalesef ilk üç aydaki yorgunluk, bitkinlik hissi yeniden dönüp gelir. Son üç aydaki bu yorgunluk hissi nasıldır? Bir bakalım;

Yorgunluk hayatınızı ciddi olarak çekilmez hale getirdiyse ve güçsüzlük, nefes darlığı, bayılma gibi semptomlar varsa hemen doktorunuza danışın. Bu durumda doktorunuz size uygun bir tedavi uygulayacaktır. 

Bu durum ayrıca psikolojinize zarar verebilir. Panik atak, daralma, iştahsızlık yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuz gebelik depresyonuyla ilgili size yardımcı olup doğru tedaviyi uygulayacaktır ya da destek almanızı sağlayacaktır.

GEBELİK YORGUNLUĞU BEBEĞİNİZE ZARAR VERİR Mİ?

Birçok kadın gebelik yorgunluğu yaşar ancak bu durum bebeğe zarar vermez. Vücudunuzun bu kadar yorgun olması içinizde bir canlı büyütürken çok normal bir durumdur. O yüzden bebeğiniz için endişelenmenize gerek yoktur.

HANGİ DURUMDA DOKTORU ARAMALISINIZ?

 Eğer sürekli geçmeyen bir yorgunluğunuz varsa ve sağlığınızı etkiliyorsa doktorunuzu aramalısınız. Bu duruma sebep olan koşulları ortadan kaldırabilir. 

Kansızlık için test yapıp kontrol edebilir. Kansızlığınız varsa başka problemlere yol açabilir. Kansızlık tedavi edilebilir bir durumdur. Beslenmenizi ona göre düzenleyebilir ya da ilaç tedavisine başlayabilir.

Çok nadir durumlarda aşırı yorgunluk kronik yorgunluk sendromunun belirtisidir. Bebeğe zarar vermez ancak sizin için farklı hastalıklara sebep olur.

Her ne olursa olsun olağan dışı bir durum hissettiğinizde kendi iyiliğiniz ve sağlığınız için doktorunuza başvurmalısınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)