Genel Anestezi Nedir?

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Anestezi, operasyonlar öncesinde hastanın çeşitli yöntemler ve ilaçlarla ağrı hissetmesinin önlenmesidir. Ağrıyı engelleyen bu ilaçlar damardan veya solunum yoluyla verilebilir.

Beyin, bağırsak, karaciğer, kalp, tiroit, ses teli, kulak ve kanser ameliyatları gibi büyük operasyonlarda genel anestezi kullanılır. Ayrıca çok hareketli oldukları için çocuklara yapılan operasyonlarda da ihtiyaç duyulmaktadır.

İşlem tamamen bilinçsiz olacağınız geçici bir durum şeklindedir ve ameliyatın durumuna göre saati değişir.Anestezi verme ve yönetme konusunda uzmanlaşmış doktor gözetiminde yapılır. Hastanın tansiyon, solunum, kalp fonksiyonu gibi hayati işlevleri izlenir ve kontrol altında tutulur.

Lokal Anestezi Nedir?

 

Anestezik bir ilaç geçici olarak vücudun sadece küçük bir alanına verilir; kişi uyanıktır ve işlemlerin farkındadır. Yan etki ihtimali düşüktür, kısa sürer ve sıklıkla ayaktan tedavi prosedürleri için kullanılır.  


 

Genel anestezi altında diş tedavileri

 

Diş hekimi fobisi olanlar, iletişim sağlamakta zorlanılan çocuklar, aşırı bulantı refleksi olan hastalar, zihinsel engelli kişiler, lokal anestezinin yetersiz kalacağı büyük operasyonlar için hastane ortamında genel anestezi altında diş tedavileri yapılabilir.

Bu uygulamalar her türlü ekipmanın bulunduğu bir hastanede ve anestezi uzmanı bir doktorun kontrolünde yapılır. 

Genel anestezi altında diş tedavileri yapılacaksa tek seanslık ve kapsamlı tedaviler yapılır. Hastaya 6 aydan önce 2. genel anestezi yapılması tavsiye edilmediğinden bazı kanal tedavileri ve çok seanslı tedavilerde tercih edilmez.

Bu tedavi dolgu, diş çekimi, tek seans kanal tedavisi, implant yerleştirilmesi, cerrahi operasyonlar için uygundur. Daha komplike tedavilerde dişin çekilmesi ve alternatif tedavilere geçilmesi tercih edilir.

  1. Hasta, hiçbir şekilde ağrı hissetmez.

  2. Hastanın bilinci açık olmadığından kooperasyon problemleri olmaz.

  3. Hastada meydana gelen bilinçsizlik fiziksel ve mental rahatsızlıkları olan kişilerde ideal bir diş tedavisi girişiminin yapılabilmesi için gerekmektedir. Genel anestezi uygulaması ile bu durum tam olarak sağlanabilir.

  4. Genel anestezi ilaçları, damar yoluyla verilmektedir. Hızlı etki ederler yaklaşık 1 dakika içerisinde, hastada bilinç kaybını sağlarlar.

  5. Aşırı derecede fobisi olan hastanın stres ve endişesi azalır.

  6. Cerrahi operasyonlar için ağızda, dilde, yanaklarda yeterli kas gevşekliği oluşur.

  7. Hastanın reflekslerini önlediğinden bulantıyı azaltır.

 

Bu işlem için kısıtlamalar da bulunmaktadır:

  1. Astım hikayesi

  2. Semptomatik kalp rahatsızlığı

  3. Böbrek ve karaciğer bozuklukları

  4. Alerjik durumlar

  5. Aktif sistemim enfeksiyon

  6. Uyku apnesi durumlarında doktorun kontrolüne bağlı olarak tekrar değerlendirme yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)