Gizli Obez Olabilir Misiniz?

Yazar Sema YıldızDiyetisyen • 24 Mart 2021 • Yorumlar:

Obezite dünya çapında yaygınlaşan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan yağ hücrelerinin sayısında veya boyutunda artışla birlikte vücutta fazla yağ birikimiyle karakterize kronik bir metabolik bozukluktur. Dünya çapındaki ölümlerin 2.8 milyonundan obezite sorumludur.

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücutta sağlık riskleriyle ilişkili fazla yağ depolanması olarak tanımlanmıştır. Bu biriken aşırı yağların metabolizmamız üzerinde bir takım olumsuz etkileri vardır. Yağ dokumuz vücutta bir endokrin bir organ gibi davranarak inflamatuvar yanıt oluşturan bazı kimyasallar salgılamaktadır. Başta insülin direnci, hormon bozuklukları, kolesterol, kalp rahatsızlıkları, oksitatif stres, inflamasyon gibi hastalıklar olmak üzere migren ataklarınızın nedeni bile obezite olabilmektedir.

Obezite, BMI (Vücut Kitle İndeksi) aracılığıyla sınıflandırılmaktadır. Kilonuzun boyunuzun karesine oranı ile BMI sonucu elde edilmektedir.

Ancak BMI bize obezite derecemizle ilgili sadece bir ipucu vermektedir. Çünkü vücut kitle indeksimiz bize vücut kompozisyonumuzla ilgili kesin bilgi vermemektedir. Bizim için önemli olan ise vücut yağ-kas oranımızdır. Bu noktada detaylı vücut analizi, bel/kalça oranı, yaşınız, cinsiyetiniz, biyokimyasal bulgular gibi parametreler de dikkate alınmalıdır.

Normal vücut kitle indeksine ve kiloya sahip bireylerin çoğunun yüksek yağ oranına sahip olduğu çalışmalarda gösterilmektedir.  Bu durum GİZLİ OBEZİTE OLARAK TANIMLANMAKTA. Yani ideal aralığınızda bir kiloya sahip olsanız bile vücut yağ oranınız yüksek ise gizli obez olarak isimlendirilirsiniz.

Erkeklerde ideal vücut yağ oranı yaklaşık olarak %15lerde kadınlarda ise %20-22 civarında olmalıdır.

Bizlerin de klinikte çokça karşılaştığımız bir durum olan gizli obezite, obeziteyle aynı sağlık risklerini taşımaktadır. Hatta obezite gibi doğrudan fark edilemediği için daha da tehlikeli olabilmektedir. Organların etrafında biriken yağ organların işlevini kaybetmesine neden olarak hastalıklar için risk oluşturmaktadır.

Yanlış beslenme düzeni, fazla karbonhidrat alımı, hareketsizlik ve bazı zayıflama ürünleri gizli obezitenin nedenleri olabilmektedir. Hızlıca kilo vermek için kullanılan ürünler kas ve su kaybına neden olurken yağ miktarımızda etkili bir azalmaya neden olmamaktadır.

Burada amacımız tartı odaklı kalori kısıtlaması yapılan  bir yaklaşımdansa dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenerek ideal yağ-kas oranımıza ulaşmak, genel sağlık durumumuzu ve ruhsal iyilik halimizi korumak olmalıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)