Makaleler 12/02/2026

Sabahattin Destek Genel Cerrahi
Sabahattin Destek
Genel Cerrahi

Göbek fıtığı

Göbek fıtığı, karın duvarında bulunan ve bağırsakların karın dışına çıkmasını önleyen fasya adını verdiğimiz destek tabakasının göbek ve çevresinde zayıflaması veya yırtılması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır.

Yetişkinlerde göbek fıtığı görülme sıklığı %23 ile %50 arasındadır. Göbek fıtığı görülme sıklığı kadınlarda 31 ila 40 yaşları arasında, erkeklerde ise 61 ila 70 yaşları arasında en sık görülür. Göbek fıtıkları, gebelik ve doğumun etkileri ve obezite nedeniyle kadınlarda üç kat daha yaygındır. Göbekten, göbeğin 3 cm üst ve alt hizasındaki bölgede meydana gelen fıtıklaşmalar umbilikal herni sınıfına girmektedir.

Karın fıtıkları şişmanlarda, uzun süreli öksürüğü olanlarda, uzun süreli kabızlığı olanlarda, ağır işlerde çalışanlarda, ağır yük kaldıranlarda, vücutta romatizma, böbrek yetmezliği, bağ dokusu bozukluğu olanlarda, siroz gibi karında asit toplanan hastalarda daha sık görülür.

Göbek fıtığı ağrı ve şişliğin yanı sıra duruş şekline göre görünmez olan şişlik ile de dikkat çeker. Kişiler özellikle öksürdüklerinde artan ağrılar sonrasında göbek fıtığını fark edebilirler. Fıtık sorun yapmıyorsa, hastalar genellikle cerrahi onarım yerine beklemeyi seçerler. Ancak, göbek fıtığı olan yetişkin hastaların %65’i sonunda cerrahi onarıma ihtiyaç duyacaktır; bu onarımların %3 ila %5’i acil olacaktır. Belirti veren veya boyutu artan bir fıtık onarılmalıdır.

İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, gaz, bulantı ve kusma görülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil ameliyat gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsakların kan akışı tamamen kesilirse, barsak kangreni olur ve barsak ameliyatı yapmak gerekir.

Fiziksel muayene, ön karın duvarının muayenesiyle başlamalıdır. Renk değişikliği, ülserasyon veya kalınlaşma gibi cilt değişiklikleri boğulmaya işaret edebilir. Hastalarda batın ultrasonu, duruma göre batın tomografisi istenebilir.

En büyük çapı < 2 cm olan göbek fıtıkları birincil onarım için uygundur. En büyük çapı 2 cm’den büyük olan göbek fıtıkları için mesh ile herniorafi tercih edilir. Obezite, çoklu karın duvarı defektleri, eşzamanlı intraabdominal patoloji ve tekrarlayan bir fıtığın onarımı durumunda laparoskopik göbek fıtığı onarımları tercih edilebilir. Açık yöntemde fıtığın büyüklüğüne göre 8-10 santimetrelik cilt kesisi yapılırken kapalı yöntemde 1 cm’lik 3 adet minik kesi yeterlidir.

Göbek fıtığının kapalı tedavisi için bize gelebilirsiniz.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.