Gut Artriti

Yazar Zeynep Özbalkan AşlarRomatolog • 18 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Gut, bilinen en eski romatizmal hastalıklardandır. Gut artriti, iltihaplı romatizmal bir hastalık olmasının yanı sıra aynı zamanda metabolik bir hastalıktır. Diyabet, hipertansiyon, guatr, damar sertliği ve kalp hastalıkları ile beraber seyredebilir. Bu nedenle gut hastalarında kalp krizi ve inme riski artmıştır. Erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda daha sık görülür.

Protein metabolizmasında rol alan enzimlerin fonksiyonlarını yeterli yapamamaları sonucunda dışarıdan gıda yolu ile aldığımız proteinlerin yıkılarak üreye dönüşüp vücuttan atılmalarında yavaşlama meydana gelir ve alınan proteinlerin çoğu ürik asit seviyesinde kalır. Ayrıca vücudumuzun da bir protein döngüsü vardır. Hücre yenilenmesi sırasında programlanmış hücre ölümü aşamasında (apopitoz) tüm hücrelerimiz parçalanır açığa çıkan proteinler de protein metabolizmasına dahil olurlar. Bu nedenle hücre ölümünün hızlandığı kanserojen olaylarda vb. de de vücudun protein yükü artar ve tam yıkım olmazsa ürik asit birikmesi görülür. Yine böbreklerin yeterli çalışmadığı durumlarda (böbrek yetmezliği) veya alkol gibi böbreklerden ürik asit atılımını yavaşlatan maddelerin kullanılması durumunda da vücutta ürik asit birikimi olur. Ürik asit, büyük bir moleküldür ve dolaşımda uzun süre kalamaz ince damarlara geldiğinde (kapiller) dokuya geçer. Dokularda olmaması gerekirken ürik asit bulunması bağışıklık sistemimizi uyarır ve inflamasyon başlar. Bunu takiben de gut artriti veya tofus birikintileri gelişir. İlerleyen zamanlarda böbrek taşlarına neden olabilir.

Gut, ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genetik yatkınlığı vardır. Ağır bir etli yemek yendiğinde ya da bol miktarda alkol tüketildiğinde hastalık tetiklenir ve atak oluşur. Kullanılan bazı tansiyon ilaçları, aspirin, idrar söktürücüler ve kemoterapi ilaçları da ürik asit birikmesine ve atak oluşmasına neden olabilir.

Eklem tutulumu son derece ağrılı ve ani başlangıçlıdır. En sık ayak başparmak eklemlerini tutar ki buna podogra denir. Bu bulgu tanısaldır. Vücuttaki tüm eklemlerde iltihap yapabilir. Tablo ani başlar. Çok ağrılıdır, öyleki ayakkabı giymek, gece ayağı yorganın içinde tutmak mümkün değildir.

Tedavisinde öncelik hastanın semptomlarını geçirmekte ve onu rahatlatmaktadır. Eş zamanlı olarak iltihabı önlemek için antiinflamatuar ilaçlar başlanır. Kişinin diyeti ve kullandığı ilaçlar düzenlenir. Yeni atak oluşmasını engellemek için diyet ile vücutta ürik asit seviyesini normal sınırlarda tutmak başarılamıyorsa, böbreklerden ürik asit atılımını artıran geri emilmesini azaltan ilaçlar kullanılır. Eşlik eden şeker hastalığı, yüksek tansiyon, damar sertliği, tiroid bezi hastalıkları gibi diğer hastalıkları da kontrol altında tutmak gereklidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Özbalkan Aşlar Romatoloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)