Güvenli Bağlanma

Yazar Saliha SavaşPsikolojik Danışman Ve Rehber • 30 Kasım 2022 • Yorumlar:

Sosyalleşebilme potansiyeli ile doğan sağlıklı bir bebeğin, annesiyle kurduğu ilk ilişki onun gelecekte kuracağı tüm sosyal ilişkilerinin temelini oluşturur. Bebek açısından en önemli konu; olabildiğince, doğum sonrası en kısa zamanda annesiyle temas etmesidir. “Bağlantı ortamı” doğumun hemen sonrasında başlar.

Güvenli bağlanma, bebek ve anne arasındaki sözsüz iletişimin oluşturduğu duygusal bağlantı ve güven duygusudur. Bağlanma sürecine nasıl daha iyi katılabileceğinizi anlayarak bebeğinizin güvenli bir bağlanma geliştirmesini ve yavrunuza yaşam için mümkün olan en iyi temeli oluşturmayı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sizin de bebeğinizin çığlıklarını anlamanıza, sinyallerini yorumlamanıza ve bebeğinizin yiyecek, dinlenme, sevgi ve rahatlık ihtiyaçlarına cevap vermenize yardımcı olabilir.

Güvenli bağlanan çocukların ebeveynleri, genellikle çocukları ile daha çok vakit geçirir ve diğer bağlanma stillerine kıyasla çocuğun ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verirler. Güvenli bağlanmış çocuk, ebeveyni gittiğinde üzülür ve geri döndüğünde kolayca sakinleşir. Yabancılar yerine ise her zaman ebeveynlerini tercih ederler. Yetişkinlikte ise, uzun vadeli ilişkilere güvenmek, yüksek özgüvene sahip olmak, yakın ilişkilerden keyif almak, ihtiyacı olduğunda sosyal destek aramak ve diğer insanlarla duygularını paylaşma yeteneğine sahip olmak gibi özelliklere sahiptir.

Bebeğinizle güvenli bir bağ kurmak için mükemmel bir anne olmanız gerekmiyor. Kaldı ki hiç bir annenin bebeği için günün 24 saatinde dikkatli ve bebeği için hazır olması beklenemez. Hayatın yoğun akışı içerisinde bebeğiniz ile bağ kuramadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bağ kurmanın bebekliğin ileriki dönemlerinde de mümkün olduğunu unutmayın. Beyin gelişebilen bir yapı olduğu için bu bağı oluşturmak her zaman mümkündür.

Bağlanma konusunu çocukluk döneminde de geliştirebilirsiniz. Bu dönemde göstereceğiniz çabalar, güveni derinleştirebilir ve size çocuklarınızla daha güçlü bir ilişki kurma şansı verebilir.

Sevgilerimle…


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Savaş Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Saliha Savaş

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al