Hamilelikte Diş Ağrısı ve Diğer Problemler

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 4 Haziran 2021 • Yorumlar:

Hamilelik düşünen her kadın, diğer bütün sağlık kontrolleri gibi, ağız ve diş sağlığı için de diş hekimine başvurmalıdır.

Ağızda olan çürükler, enfeksiyonlar ve diş eti problemleri hem anne hem de bebek için sorun oluşturabilir.

Özellikle hamilelik sırasında oluşan ağrılar ve annenin ilaç kullanma ihtiyacı dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. 

 

Yapılabilecek tedaviler ve alınabilecek ilaçlar Kadın Doğum doktoruyla iletişim kurularak özenli bir şekilde düzenlenir. 

 

Hamile hasta diş hekimi koltuğunda uygun pozisyonda oturtularak tedavi edilir.Hastadan röntgen çekilmez ve tedavinin radyografi gerektiren aşamalarında özel elektronik aygıtlar kullanılır. 

 

Kullanılacak anestezik solüsyon anne adayına ve bebeğe zarar vermeyecek ve erken kasılmalara neden olmayacak şekilde seçilir. 

 

Bir diğer önemli konu: 

 

Hamileliğin ilk üç ayında görülen kusma ve aşerme nedeniyle gece alınan gıdaların, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilemesidir. Hızlı bir şekilde diş çürümesi ve diş eti iltihaplarının oluştuğu görülür. 

Ayrıca değişen hormonların etkisiyle diş etleri, dil ve damak mukozası daha hassas hale gelir.

 

Anne adayı genellikle ağızda yanma, diş etlerinde kanama, ağız kuruluğu ve ağız kokusundan şikayet eder. Mide bulantısı nedeniyle diş fırçalamak zorlaşabilir. 

 

Böyle durumlarda yapılacak bazı öneriler :

 

  • Diş macunlarına karşı mide bulantısı söz konusuysa, sadece fırça ve suyla dişlerin üzeri temizlenebilir, macunun miktarı azaltılabilir veya çok köpürmeyen macunlar tercih edilebilir.

  • Kusma sonrası hemen dişler fırçalanmamalıdır. En az yarım saat ağızdaki asiditenin geçmesi beklenmelidir.

  • Özellikle geceleri alınan gıdalar sonrası dişler mutlaka fırçalanmalıdır veya şekersiz sakız çiğnenmelidir. Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin alımına dikkat edilmelidir.

  • Ağız kuruluğuna karşı bol bol su içilmelidir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)