Hangi Yağlar Sağlıklıdır?

Yazar Öykü YıldırımDiyetisyen • 22 Eylül 2020 • Yorumlar:

Yağ tüketimi çoğu zaman hepimizin korkulu rüyası olabiliyor. Ama bazı yağ çeşittleri var ki; kalp sağlığın da, diyabette, karın bölgesinde ki yağların kaybı gibi birçok faktörde etklidir. Gelin şimdi bunların hangi yağlar olduğunu inceleyelim.

Tekli doymamış yağ asitleri diğer tabiriyle Mufa'dan zengin besinler oda sıcaklığında sıvı formdadır.

Peki bu yağları hangi besinlerden karşılayabiliriz?

Zeytin ve zeytinyağı,

Kanola yağı,

Fındık ve fındıkyağı,

Badem,

Yer fıstığı ve ezmesi,

Avokado

Yukarıda saydığım besinler tekli doymamış yağ asitleridir. Bu yağları diyet programınız da almanız gereken yağ yüzdesine göre tüketirseniz;

  1. HDL kolestrolü (iyi) kolesterolü yükseltebilirken; LDL (kötü) kolesterolü düşürebilir. 

  2. MUFA gibi sağlıklı yağlar, Akdeniz tipi beslenme programı ile kalp krizi riskini azaltabilir.

  3. Tekli doymamış yağ asitleri(MUFA) doymuş yağlara oranla, kan şekeri seviyesini dengelemede ve diyabet oranlarını azaltmada etkilidir.

Mucizevi zeytinyağ.... Zeytinyağ içeriğinde ki  β-sistosterol ile kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltmakla beraber A vitamini ve antioksidan içeriği yüksektir.

Çalışmalar da desteklemekte...  çalışmaya göre MUFA dan zengin diyetin LDL düzeyini ve Kardiyovasküler Hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir. Diğer bir çalışmada ise kanserli ve kanser öncesi hücrelerin büyümesini engellemeyi desteklemektedir.

Peki nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz?

Öncelikle bu besinlerin yağ içerikli olduğunu ve 1 gramının 9 kalori olduğunu belirtmeliyiz. Dolayısıyla, kişinin hastalığı ve alması gereken enerji doğrultusunda tüketmesi gerekir. 

Günlük alınması gereken yağ miktarına göre salatalarınıza zeytinyağı ve avokado, bununla beraber ara öğünlerinizde de badem veya fındık tercih edebilirsiniz. Fakat her zaman olduğu gibi yağ tüketimini aşmamaya ve ılımlı tüketmeye gayret ediniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)