Hemoroid

Yazar Barış TüzünGenel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:

Hemoroidler, makatın toplar damarlarıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı(kabızlık, genetik faktörler, fiziksel faktörler, karaciğer sirozu gibi bazı hastalıklar, kötü beslenme ...) bu toplardamarlar genişler ve makatın dışına doğu taşarlar. Şişlik ve ağrı başlar. Büyük abdest yaparken kanama meydana gelir. Kaşıntı, üzerine oturamama, büyük abdest yaparken zorlanma gelişebilir.

Hastalığın erken dönemlerinde makatın dışına çıkan şişlik, büyük abdest sonrası tekrar içeri girer. ancak tedavi olunmazsa bu şişlik artık içeriye girmemeye başlar. bu yüzden daha fazla şikayet verir.

Hastalığın teşhisinde muayene yeterlidir. ancak bazı durumlarda(hastanın ailesinde barsak kanseri olması, bazı diğer sistemik hastalıkların varlığı,..) endoskopi yapılması gerekebilir.

1- Endoskopik yöntemler: Lastik bant, infrared gibi yöntemler: Genellikle lokal anestezi uygulanır.   Hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur.  

2-Lazer hemoroid cerrahisi: Hemoroidlerin içine ince bir lazer kablosu ile girilerek akılması ve pıhtılaştırılmasıdır. lokal anestezi ile uygulanamaz, spinal anestezi(belden uyuşturularak) veya genel anestezi(uyutularak) uygulanabilir. yirmi ila 30 dakika sürer. ameliyat sonrası kısa bir süre de olsa yatış gerektirir. genellikle pansuman gerekmez.   hastalar genellikle ertesi gün ayakta ve kendi işlerini görebilir hale gelirler. işe dönme süresi değişkendir.   

3-klasik hemoroid ameliyatları: ilerlemiş hemoroidlerde, hemoroid dokusunun belli bir miktarının çıkarılması ve dikişlerle kapatılması yöntemidir. belden uyuşturularak veya uyutularak yapılır. ameliyatın şekli hastaya, hemoroide ve yapan cerraha göre değişir. ameliyat sonrası durum da aynı şekilde farklılıklar gösterir.

4-Longo yöntemi(Stappler, zımba ile) hemoroid ameliyatı: makattaki hemoroidler zamanla dışarıya çıkar ve artık içeri giremez hale gelirler. büyümeye devam eden hemoroidler artık makatın son bölümünün dışarı sarkmasına neden olurlar. klasik ameliyat yöntemler ile bu durumu düzeltmek mümkün değildir. buna makat sarkması(anal prolapsus) denir. bu durumun düzeltilmesi için uygun hastalarda makatın birkaç cm içinde bir zımba vasıtasıyla dairesel bir kısım çıkarılır, yine aynı zımba çıkan kısımın uçlarını birbirine yapıştırır. böylelikle makatın dışına sarkan kısım yine yerine yerleştirilir aynı anda hemoroidlere yönelik cerrahi işlem de uygulanmış olur. belden uyuşturularak veya genel anestezi ile yapılabilir. yarım saat kadar sürer. genelde hastalar 1 gece hastanede kontrol altında tutulur. ameliyat sonrası dönemde ağrı çok fazla değildir. ancak makatta ödem, zor büyük abdest yapma, bazen de huzursuzluk hissi gelişebilir. bu şikayetler haftalarca sürebilir. uygulanması  tecrübe ister. 

Bu yöntemlerden sonra hemoroid hastalığının yeniden ortaya çıkmaması için tedbirler almak gerekir. ilaç tedavileri, kabızlığın önlenmesi, diyet tedbirleri, fizik aktivite önerileri başlıcalarıdır. buna rağmen hastalık tekrar edebilir. tekrar etme oranları uygulanan tedaviye göre değişir. Tekrar etme halinde yeniden müdahale gerekliliğine o anki duruma göre karar verilir.

hemoroid hastalığı tedavisiz bırakılırsa kanama, içine pıhtı birikmesi(tromboz), iltihaplanma, makatın dışarı sarkmasına yol açabilir. ancak halk arasında düşünüldüğü gibi kanserleşmeye yol açmaz.

sonuç olarak hastalığın teşhis edildiği dönem ve hastanın durumu tedaviyi yönlendirir. ameliyat sonrası iyileşme süresi de aynı şekilde uygulanan yöntem ve hemoroidlerin durumuna göre değişir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)