Makaleler 24/07/2026

Emre Turan Psikoloji, Aile Danışmanlığı
Emre Turan
Psikoloji, Aile Danışmanlığı

Sevgi Maskesi Altındaki Tehlike: İlişkilerde Manipülasyon

Sevgi her zaman ruhumuzu besleyen, iyileştirici bir güce mi sahiptir? Çoğu zaman romantize edilen bu eşsiz kavram, bazen partnerinizin sizi kontrol etmek amacıyla ustaca kullandığı gizli bir silaha dönüşebilmektedir. İkili ilişkilerde yaşanan en derin tahribatlar genellikle açık hakaretlerden veya yüksek sesli kavgalardan kaynaklanmaz. Asıl tehlike, “Ben bunları sadece senin iyiliğini düşündüğüm için söylüyorum” gibi sözde sevgi dolu, ancak alt metni baskı barındıran cümlelerin ardına saklanmaktadır.

Psikolojik bir şiddet türü olan manipülasyon, birini kendi çıkarları doğrultusunda gizlice yönlendirme eylemidir. Bu yıpratıcı sürece maruz kalan bireyler, zamanla kendi duygu ve düşüncelerinden şüphe etmeye başlarlar. Sürekli olarak küçümsenmek, yanlış anlaşılmak, haksızca eleştirilmek veya suçlanmak; kişinin benlik saygısını günden güne düşürür, derin bir değersizlik hissine sürükler. En nihayetinde ise gerçeği değerlendirme yetisini, yani gerçeklik algısını ciddi biçimde zedeler ve bağımlılık yaratır.

Böylesine zarar verici bir dinamiği, üstelik bize en yakın insandan geldiğinde neden anında tespit edemeyiz? Bunun temel nedeni, manipülatif davranışların büyük bir tutarsızlık içermesi ve ilişkide sinsice ilerlemesidir. Karşınızdaki kişi bazen dünyanın en düşünceli insanı gibi davranarak zihninizi bulandırır. İlişkinin başlarındaki o yoğun ilgi ve iltifatlar, zamanla yerini ince eleştirilere ve sevgi kılıfına sarılmış kısıtlamalara bırakır. Buna ek olarak, toplumsal kodlarımız da maalesef bu körlüğü beslemektedir. Bize yıllarca sevginin her koşulda fedakârlık gerektirdiği öğretilmiş, kendi sınırlarımızı belirlemek ise bencillik olarak nitelendirilmiştir. Oysa sadece onaylanmak veya terk edilmemek uğruna boyun eğmek fedakârlık değil, tamamen duygusal bir esarettir.

Bu karanlık labirentten çıkışın tek yolu ise, ilişkideki dinamiklere dair güçlü farkındalık geliştirmektir. Partnerinizin o süslü kelimelerinin arkasındaki asıl niyeti cesurca sorgulamaya başladığınız an, manipülasyon gücünü yitirir. Kendinize “Sürekli ben mi hatalıyım?” diye sormak yerine, “Bu kararı gerçekten istediğim için mi alıyorum, yoksa tadımız kaçmasın diye mi?” sorusunu yöneltmelisiniz. Sınır çizmek karşınızdakini sevmediğiniz anlamına gelmez; aksine, kendi öz saygınızı koruduğunuzu gösterir. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı hiçbir sevgi bağı, sizin özünüzden, kişisel sınırlarınızdan ve doğrularınızdan kesinlikle vazgeçmenizi talep etmez.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.