İlişkilerin Karabulutu: Vajinismus

Yazar Emine Kaya • 14 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Vajinismus aynı anda yoğun çaresizlik, korku ve kaygının görüldüğü bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismus yaşayan kadınların bazıları cinsel birleşmenin imkânsız bir şey olduğunu düşünürken bazıları ise cinsel birleşme sırasında acı çekeceklerini, ağrı hissedeceklerini düşünürler. Hissedilen gerginlik ve kasılma yalnız cinsel birleşme için değil jinekolojik muayene, tampon kullanımı vb. için de söz konusu olabilir. Ek olarak bir kadın vajinaya bir nesne veya penisin girdiğini hayal ettiğinde de bunları yaşayabilmektedir. Vajinismus sadece fiziksel bir sınav değil aynı zamanda ruhsal olarak kadını yaralayan bir durumdur.

Amerikan Psikiyatristler Birliği vajinismusu “istemsiz kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşememesi” olarak tanımlamaktadır.

Vajina ile ilgili halk arasında birçok bilgi yanlış olup maalesef yayılmaktadır. Yeni doğan bir bebeğin kafasının çıkabildiği vajina istisnalar dışında her boyda penisi almaya fiziksel olarak uygun bir organdır.

“vajina girişi bir duvar gibi”

Vajinismuslu kadınlar cinsel birleşme olacağı zaman (başlangıcında) yaşadığı acıyı ve duyguları genellikle bizlere şöyle ifade ederler: Sızlama, yırtılma, delinme, parçalanma…

Vajinismus genellikle ilk cinsel birleşme denemesinde kendini gösterir. Ancak şu da bilinmelidir ki sonradan da ( örneğin jinekolojik muayene sonrası) gelişebilir.

Vajinusmus yaşayan kadın ne hisseder?

Korku, kaygı, panik, suçluluk, utanç, güvensizlik, terk edilme endişesi, kadınlığında eksiklik…

Peki neden bazı kadınlar bunu yaşar?

Vajinismusun hem fiziksel hem psikolojik nedenleri vardır. Ancak bunlara ek olarak sosyokültürel nedenlerin etkisinin de oldukça fazla olduğu görülmektedir. Cinselliğe dair birçok mit ile yetişmekteyiz. Cinselliğe dair sahip olduğumuz yanlış ve eksik bilgiler sandığımızdan çok daha fazla hayatımızı etkilemektedir. Cinselliğin konuşulmasının yasak olduğu, cinsel eğitim için evlenmeden bir gün önce bir aile üyesinin (ki çoğunlukla bu da yapılmamaktadır) gelin/damat adayına kısa bir konuşmanın yapıldığı bir ortamda birdenbire kadınların bu duruma adapte olması beklenmektedir. Kadınlar çocukluğundan itibaren ayıp, yasak, pis, günah, iğrenç olarak bildikleri cinsel birleşmeyi yaşayacakları ilk gece bir terör yaşayabilir ve cinsel birleşme sırasında, penis yaklaşırken veya bu durumu düşünürken istemsizce kasılarak bacaklarını kapatıp, eşini itebilir.

Vajinismus yaşayan bir kadının dolayısıyla bir çiftin emin olması gereken ilk nokta çözümün varlığıdır. Vajinismus kader değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)