İyi Huylu Prostat Büyümesinde Plazmakinetik Teknoloji İle Kapalı Prostat Ameliyatı

Yazar Evren IşıkÜrolog • 10 Ocak 2018 • Yorumlar:

Transüretral prostat rezeksiyonu, iyi huylu prostat büyümesinin (BPH) cerrahi tedavisinde en sık uygulanan ve bir çok bilimsel ortamda altın standart tedavi şekli olarak kabul edilmiş kapalı bir cerrahi yöntemdir. 80 gr.‘ı aşmamış BPH hastalarında kullanılabilir. Bu yöntemde hastaya genel veya spinal-epidural anestezi verildikten sonra idrar yolundan rezektoskop denilen özel bir alet ile girilir ve prostat dokuları sıklıkla plazmakinetik enerji kullanılarak kesilir. Prostat dokusu şeritler halinde kesilirken bir yandan da cihaz yardımıyla kanamalar durdurulur. İdrar kesesi içerisinde biriken prostat dokuları daha sonra vakum sistemiyle dışarıya çıkartılır. Operasyon sonrası, idrar yoluna bir kateter konularak ortalama 2-3 gün süreyle bekletilir.


Ameliyat sonrası iyileşme oldukça hızlı ve kolay olmaktadır. Birçok hasta 6-8 saat içerisinde su ve yemek alımıyla beraber ayağa kalkabilmekte, operasyonun ertesi günü ise tamamen normal hayatına dönebilmektedir. Ameliyatın 3. gününde sondanın alınması takiben taburculuk olabilmektedir.

 

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİNDE AÇIK AMELİYATA GEREK VAR MI ?


Özellikle prostat ağırlığı 80-100 gr. ve üzerinde olan hastalarda öncelikle tercih edilebilecek yöntemdir ancak TUR tecrübesi çok iyi olan cerrahlar tarafından bu büyüklükte prostatlar bile kapalı yöntemle tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle, ileri düzeyde iyi huylu prostat büyümesi olan hastalarda cerrahi yöntem seçimi (TUR veya Açık cerrahi) cerraha bırakılmalıdır. Açık prostat ameliyatı genel veya spinal-epidural anestezi altında göbek altından yapılan bir kesiden gerçekleştirilir. Mesane (idrar torbası) açılarak prostata ulaşılır ve prostatın idrar yolunu tıkadığı kısım çıkartılır. Ameliyat sonrası iyileşme ve sonda kalış süresi kapalı yöntemlere göre daha uzundur (ortalama 5-7 gün).

 

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ TEDAVİSİZ DE İZLENEBİLİR Mİ ?


İyi huylu prostat büyümesine bağlı şikayetlerin olmadığı hastalarda ürolojik değerlendirmede de böbrekler ve mesanenin normal olduğu tespit edilirse hasta takibe alınabilir. Takip öncesinde mutlaka parmakla rektal muayene yapılarak ve PSA bakılarak prostat kanseri dışlanmalıdır. Hastanın şikayetleri başlayana kadar 6 ay veya 1 yıllık takip programlanabilir.


İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİNDE İLAÇ TEDAVİSİ NE ZAMAN ve NEREYE KADAR ?


İyi huylu prostat büyümesinde şikayetler kişinin günlük aktivitelerini ve yaşam kalitesini bozmaya başladığında ilaç tedavisine geçilebilir ancak tedavi öncesi mutlaka ilaç yan etkileri ve kullanım süreleri net olarak hastaya anlatılmalıdır. Özellikle hastaların cinsel performanslarını bozabilecek veya ejekülasyon kalitesini etkileyebilecek ilaç grupları hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapılmalıdır. Bu sayede ileride olabilecek ve prostat tedavisi açısından hastayı tedaviden kaçmaya zorlayacak durumlar önceden belirlenmiş olacaktır.

 

a) Alfa-blokörler : Mesane boynu ve prostatta yer alan düz kas yapılarını gevşeterek idrar kanalının genişlemesine neden olurlar. Günde 1 kez ağız yoluyla alınır. Yan etkiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, kan basıncında düşme görülebilir.


b) 5-Alfa reduktaz inhibitörleri : Testosteronun aktif hali olan dihidrotestosteron’a (DHT) dönüşümünü engelleyerek etki ederler. Bu yolla prostatın belirli oranda küçülmesini sağladıkları ve PSA‘da % 50 oranında düşme sağladıkları bildirilmektedir. Yan etkileri arasında libido kaybı, impotans (cinsel fonksiyon kaybı), memelerde büyüme ve hassasiyet sayılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Işık Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)