Kadın ve Beslenme

Yazar Nurcan Bıçakçı KahveciDiyetisyen • 14 Mart 2019 • Yorumlar:

Evde, işde bütün gün boyunca çalışan, dokuz ay boyunca kendi kanıyla bebeğini besleyen, 2 yıl boyunca sütü ile çocuğunu besleyen biz kadınların sağlıklı olması çok önemli. Kadın ne kadar sağlıklı olursa çocukları, ev ortamı, iş ortamı ve tüm dünya da o kadar sağlıklı ve mutlu olacaktır. Biliyoruz ki sağlıklı olmak sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteden geçmektedir.

Bu ayki yazımda size kadınlarda en çok karşılaşılan sağlık sorunları ve bu sorunlar ile ilgili sağlıklı beslenme tüyolarını anlatcağım.

Kansızlık: Türkiye'de kadınlarda kansızlık problemi en çok karşılaşılan vitamin yetersizliğidir.Türk topraklarında demir mineralinin yetersizliği nedeniyle yetişen sebze ve meyvelerde demir içeriğinin düşük olması, her ay adet kanaması yaşanması, çeşitli yaralanmalar ve kazalar, ameliyatlar ve sağlıksız beslenme kansızlığın temel sebepleridir.

Eğer kansızlık problemimiz var ise mutlaka doktorumuzun önerdiği vitamin takviyesini kullanmamız gerekmektedir. Her Gün tüketeceğimiz bir adet yumurta kansızlık tedavisi için çok önemlidir. Özellikle yumurtanın sarı kısmı demir açısından çok önemlidir ve mutlaka tüketilmelidir. Kırmızı et demir içeriği yüksek yiyeceklerin başında geldiği için haftada 3-4 kez mutlaka tüketilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler,kurutulmuş meyveler de kansızlık tedavisinde tüketilmelidir.

Obezite: Kadınların % 30 da kilo problemi yaşanmaktadır.Obezitenin temel nedenleri hareketsiz yaşam, vücudun ihtiyacından fazla yiyecek tüketme, paketli ve hazır yiyeceklerin tüketimindeki artış,hamur işlerinin fazla tüketilmesi, vitamin yetersizlikleri, hormonal bozukluk ve depresyon gelmektedir.

Kilolardan kurtulmak için öncelikle mutlaka dahiliye ve endokrinoloji doktoruna muayene olunmalıdır. Hormonal bozukluk veya vitamin yetersizliklerinin olup olmadığı tespit edilmeli var ise doktorun vereceği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Mutlaka bir diyetisyenden destek alınarak sağlıklı beslenme öğrenilmeli ve alışkanlık haline getirilmelidir. Paketli ve hazır gıdalar ( bisküvi, çikolata, hazır içecekler… ) tüketilmemeli, kızartma yerine fırında yemek yapma metodları kullanılmalıdır.Günde 30 dakika yürüyüş veya spor yapmayı ihmal edilmemelidir.

Saç dökülmesi: Kadınlarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri de saç dökülmesidir. Eğer saç dökülmesi probleminiz var ise öncelikle mutlaka cildiye doktoruna muayene olmanız gerekmektedir. Doktorun vereceği ilaç ve şampuanlar düzenli tüketilmelidir. Kansızlık ve çinko yetersizliği saç dökülmesine neden olacağı için yetersizlik var ise vitamin takviyesini ve kansızlığa uygun beslenmeyi ihmal edilmemelidir. Saç sağlığı için zeytinyağ, badem, kırmızı et ve yumurta en önemli yiyeceklerdir düzenli tüketiminine önem verilmelidir.

İnsülin direnci : İnsülin direncinin temel nedenleri ailede diyabet öyküsünün olması ve kilo fazlalığının olmasıdır. Homo – IR değeri 2.5 üstünde olması insülin direncini göstermektedir. İnsülin direnci var ise mutlaka doktorun verdiği ilaç düzenli kullanılmalıdır. Kilo fazlalığından kurtulmak için düzenli spor yapılmalı, günde 6 öğün ( 3 ana + 2-3 ara öğün ) beslenmelidir. Şeker ve beyaz un içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

D vitamini yetersizliği : D'Vitamini yetersizliği özellikle son 5 yılda farkına varılan bir vitamin yetersizliği olmasına rağmen nerdeyse kadınlarda % 90 karşılaşılan vitamin yetersizliği.Özellikle kışın güneşin görülmeği bölgelerde ve ofis ortamı çalışan bayanlarda çok sık rastlanmaktadır. Eksikliği kan tahlili ile kolayca tespit edilebilmektedir ve mutlaka takviye kullanılmalıdır. D vitamini yetersizliğinde depresyon, halsizlik ve yorgunluk, diyabete yatkınlık ve kemik erimesi oluşabilmektedir. D vitamini yiyeceklerden alınmamaktadır, güneş sayesinde derimizden salgılanmaktadır.D vitamini için her gün mutlaka 15-20 dakika sokağa çıkıp güneşlenmeli ve süt, yumurta ve balık tüketimine özen gösterilmelidir.

Kemik erimesi ( osteoporoz ): Kemik erimesi özellikle menepozdan sonra ortaya çıkan büyük bir sağlık problemidir. Fakat kemik erimesini önlemek için çocukluktan itibaren sağlıklı beslenme çok önemlidir. Kemik erimesi için menepozdan sonra 2 yılda bir kemik taraması yapılmalıdır. Kemik erimesinden korunmak için günde 2 bardak süt – yoğurt tüketilmeli, koyu yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketilmeli, düzenli spor ve yürüyüş yapılmalı, hergün 15-20 dakika güneşlenmelidir. Fazla tuz ve kafein (kahve- çay- gazlı içecek) tüketimi de kemik erimesini etkileyebileceği için dikkat edilmelidir.

Cilt sağlığı : Cildimizin sağlıklı ve parlak olması için günde 2 litre su içmeliyiz. Bol sebze – salata tüketilmelidir. Hafta da 1-2 balık tüketimi de cilt sağlığı için çok önemlidir. Düzenli uyku saatlerine ve 7-8 saat uyumaya özen gösterilmelidir.

Konstipasyon ( kabızlık) : Kabızlığın temel nedenleri su az tüketimi, sebze ve meyve tüketimindeki yetersizlik, troid hormonlarının çalışmasındaki sorun veya bağırsak şekil ve çalışmasındaki bozukluklardan kaynaklı olabilir. Her sabah aç karnına uyanınca 2 adet kuru kayısı ve 1 bardak ılık su içmeyi alışkanlık haline getirin. Posa içeriği yüksek olan kurubaklagil,mercimek, sebze, meyve, tam buğday ekmeği, bulgur tüketimine özen gösterin. Kefir ve yoğurt probiyotik içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenler. Armut, incir, kuru kayısı,erik,elma bağırsakların çalışmasını hızlandıran kabızlık için faydalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)