Kışın Fit Kalma Tüyoları

Yazar Nurcan Bıçakçı KahveciDiyetisyen • 14 Mart 2019 • Yorumlar:

Kışın hepimiz kilo almaktayız. Günler kısalmakta ,hava daha erken kararmakta ve hava soğuk. Bu nedenle evde daha çok vakit geçirmekteyiz, yürüyüş ve sporu aksatıyoruz, tv karşısında daha çok vakit geçiriyoruz ve daha çok tatlı ve yemek krizleri yaşıyoruz. Peki kışı 5-10 kg almadan nasıl geçirebiliriz.

Uyku saatleri düzenlenmeli: Metabolizmanın hızlı çalışması için uyku saatleri çok önemli. Vücudun dinlenme saati 23.00- 3.00 saatler arasıdır. Eğer bu saatlerde uyumaz isek vücut dinlenemeyeceği için ertesi günü yorgun, halsiz olacaktır. Bu nedenlede fiziksel aktivite ve iş kapasitesi azalacağı için daha az kalori harcayacaktır.

Yine sabaha mümkün oldukça erken kalkılmalıdır. Günü maksimum yaşamak daha çok aktif olacağımız için metobolizmayı hızlandıracaktır.

Güneşlenmek: Özellikle kış aylarında sokağa çıkmamak ve hiç güneş görmemekte kilo aldıran bir neden. Vücudumuz güneş sayesinde D vitamini salgılar. D vitamini eksikliği de kilo almamıza, halsiz, yorgun ve depresif olmamıza en büyük etken. Kış aylarında mutlaka D vitamini seviyemize kan tahlili ile baktırmalı ve eksiklik var ise takviye kullanmalıyız. Ayrıca her gün 15-20 dakika sokağa çıkıp güneşlenmeliyiz.

Tatlı ve yeme krizleri: Kış akşamlarında daha çok evde vakit geçirmek ve hatta ekran karşısında vakit geçirmek tatlı krizlerine neden olmaktadır.Reklamlarda gördüğümüz yiyecekler veya sosyal medyadaki yiyecek fotoğrafları sizin kilo almanıza neden olabilir.

Kışı kilo almadan geçirmek için özellikle evde abur cubur çekmeceniz var ise bu çekmeceyi hayatınızdan çıkarın. Eğer o çekmecede sürekli bir şeyler tutarsanız mutlaka yiyecek ve kilo alacaksınız.  Tatlı krizleri geldiği zaman hamur veya çikoltalı tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin. Televizyon izlerken cips yerine daha sağlıklı olan kuruyemiş veya leblebi tercih ediniz. Yine havuç, salatalık ve turp atıştırmak da kalorisi olmadığı için sizi oyalayacaktır.

Su içmek: Kış aylarında su içmeyi unutuyoruz. Su içilmediği için mide de doluluk oluşmuyor ve buna bağlı olarak daha çok tatlı ve yemek isteği oluşuyor.Yine su içmemeye bağlı olarak halsizlik, yorgunluk oluşuyor.Günde 2 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Eğer su içemek zor geliyorsa suyun içerisine limon, tarçın, nane, salatalık, limon,  portakal ekleyerek daha lezzetli veya eğlenceli hale getirebilirsiniz. Ayrıca su içmeyi hatırlamak için birçok mobil uygulama var . Bu uygulamaları telefonunuza yükleyerek su içmeyi hatırlayabilirsiniz. Su yerine maden suyu veya bitki çaylarını da kullanabilirsiniz.

Baharatlardan güç alın: Baharatlar hem birçok hastalıktan koruyucu hemde metabolizmayı hızlandırma özelliği bulunmaktadır. Özellikle zencefil, kırmızı biber, tarçın (seylan tarçını), karabiber metabolizmayı hızlandırıcı özelliği vardır. Yemeklerinize, salatalarınıza veya içtiğiniz suya bu baharatları ekleyerek hem metabolizmanızı hızlandırabilir hemde yiyeceklerinizin lezzetini artırabilirsiniz.

Bitki çayı tüketin: Kışın günde 1-2 bardak bitki çayı tüketerek hem hastalıklardan korunacak hemde kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz. Özellikle yeşilçay, beyaz çay, mate çayı, biberiye çayı gibi çaylar vücudun çalışması hızlandıracaktır. Bu  çaylara tarçın ( seylan), zencefil,karanfil, karabiber ekleyerek etkinliğini artırabilirsiniz.

Sporu hayatınızın parçası yapın: Kış aylarında spor ve yürüyüşü hava soğuk olduğu ve karanlık olduğu için aksatıyoruz. Bu nedenlede kış aylarında kilo almanız çok normal. Kış aylarında her gün yapmazsak haftada 3 gün 30-40 dakika yürüyüş veya evde basit spor aktiviteleri yapmalısınız.

Ruhunuzu doyurun: Özellikle kış aylarında yapacak aktivitemizin olmaması, mutsuz olmak veya sohbet edecek birisinin olmaması daha çok yemek yemeye ve bu boşluğu yiyecekle doldurmaya neden olabilir.Bu nedenle özellikle kış akşamlarında bizi oyalayacak,mutlu edecek ve ruhumuzu doyuracak hobiler veya aktiviteler keşfetmelisiniz. Kitap okumak, dans kursuna gitmek, taş boyamak, puzzle yapmak veya örgü örmek olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)