Tatlı Krizleri

Yazar Nurcan Bıçakçı KahveciDiyetisyen • 14 Mart 2019 • Yorumlar:

Kış geldi havalar soğudu. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte tatlı krizlerimiz daha çok olmaya başladı. Televizyon başına geçince aklımızdan çayın yanına kurabiye mi yesek, yada sahlep mi içsek yada çikolata mı yesek diye geçer. Peki bu tatlı krizlerinin nedenleri nelerdir.

  1. İnsülin direnci

İnsülin kanımızda bulunan şekeri dokulara taşımayı sağlayan hormondur. Fakat bazı durumlarda insülin işini düzenli yapamaz ve kandaki şeker miktarı artar. Kanda şeker arttıkça vücut daha çok insülin salgılar ve bu kısır döngü devam eder. Bu duruma insülin direnci denir ve İnsülin direnci tatlı krizlerinin en önemli sebebidir.insülin direnci kan tahlili ( Homo –IR) ile tespit edilir. İnsülin direnci var ise doktorun verdiği ilaç düzenli kullanılmalı ve bir diyetisyenden beslenme eğitimi alınmalıdır.

  1. Vitamin yetersizlikleri

Özellikle bayanlarda kansızlık , b12  ve D'Vitamini yetersizlikleri çok sık görülmektedir.Bu vitaminlerdeki yetersizlik halsizlik, yorgunluk ve depresyonu tetikler  ve üşümeye neden olur. Bu nedenlede canlanmak ve enerji toplamak için tatlı birşeyler veya karbonhidrat içeren yiyecekler tüketimi artar. Özellikle bayanların herhangi bir sağlık sorunu olmasada 6 ayda bir mutlaka kan değerlerine baktırmalı ve vitamin eksiklikleri var ise mutlaka takviye kullanmalıdırlar.

  1. Az uyumak

Az uyumak ve özellikle gece geç saatlere kadar ayakta kalmak tatlı krizlerini tetikler. En verimli uyku gece 23.00 -3.00 saatleri arasındadır. Eğer bu saatler arasında uyumuyorsanız bir sonra ki gün halsiz , yorgun ve mutsuz olacaksınız , hatta işyerinde sürekli uykunuz gelecek. Bu durumdada canlanmak için yine tatlı ve şekerli yiyecek tüketilecek.

 

  1. Ruhumuzun aç olması

Çogu zaman tok olmamıza rağmen, hatta sofradan kalkan daha 10 dakika olmasına rağmen  sürekli birşeyler yeme isteği olabilir. Bu durum tamamen duygusal açlıktan kaynaklıdır. Gün içinde yaşadığımız üzüntü, can sıkıntısı, hayal kırıklığı, sinirlilik gibi duyguları bastırmak için sürekli bir şeyler tüketme isteği olabilir. Bu durumda kendimizi mutlu edecek başka aktiviteler bulmamız faydalı olacaktır. Bir arkadaş ile sohbet etmek, evden dışarı çıkıp biraz yürüyüş yapmak, resim yapmak, duş almak  gibi uğraşlar yemek krizine faydalı olacaktır

  1. Yemekten tatmin olmamak

Bazı durumlarda yemeğimizi yeriz, karnımız doyar  fakat yediğimiz yemekten tatmin olmayız. Örneğin

  • Özensiz hazırlanan bir yemek veya sofra

  • Yemek yerken tv izlemek, telefonla uğraşmak

  • Annelerin özellikle bir yandan bebeğini doğurup bir yandan yemek yemesi

  • Çok hızlı veya acele yemek yeme

Gibi durumlarda yediğimiz yemekten tatmin olmayız.Bu durumlarda sofradan kalaklı daha 10 dakika dolmadan tekrar yeme ve tatlı krizleri olabilir.

Bu durumla karşılaşmamak için kendimiz için daha özenli yemekler ve özenli sofralar hazırlayalım. Yemek yerken her lokmayı yavaş yavaş yiyerek gerçekten lezzetini damağımızda hissedelim, yemek yerken tv,telefonla uğraşmayalım.

  1. Su az içmek

Sağlıklı olabilmek için günlük ortalama 1,5-2 litre su tüketmemiz gerekmektedir. Su içmek birçok hastalıktan korur, gün içinde daha enerjik olmamızı sağlar ve mideyi doldurduğu için iştah kontrolünde de yardımcı olur. Eğer kışın su içmek zor geliyor ise bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Yine su şişesinin içine ilave edeceğiniz nane, tarçın, limon, zencefil gibi baharatlar da farkındalık oluşturacağı için su içmeyi hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

  1. Ara öğün tüketmemek

Sağlıklı ve zinde olabilmek için günde 5-6 öğün tüketilmesini önermekteyiz. 3 ana öğün 2-3 ara öğün tüketmek gerekmektedir. Özellikle ikindi ara öğünü altın değerindedir. Özellikle  akşam yemeği geç saate kalan kişilerde ikindi ara öğünü tüketilmemesi kan şekerinin düşmesine ve akşam yemeğinden sonra sürekli tatlı bir şeyler yeme krizine neden olmaktadır. Bu nedenle ikindi ara öğünü atlanılmamalı ve özellikle akşam yemeğine kadar tok tutucu protein ve posa değeri yüksek yiyecekler tercih edilmelidir.  Tam Buğday ekmeğine tost + ayran veya süt + meyve veya yoğurt + yulaf ezmesi gibi

  1. Ellerin boş kalması

Gün boyunca yoğun tempoda çalışırken aklımıza yemek yemek gelmez. Fakat akşam yemeğini yedikten sonra tüm işleri bitirip televizyon karşısına geçip koltuğa oturunca  aklımıza hemen bir şeyler yemek gelir. Nedenmi ellerimiz boş kaldı. Eğer bu saatlerde elinizi oyalacak bir uğraş bulursanız tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Örneğin örgü örmek, puzzle yapmak, mandala boyama  gibi.

 

  1. Reklamlar

Dizi izlerken reklam arasında üst üste çıkan çikolata reklamları tatlı krizlerini tetikleyen faktörlerden birisi. Evde çikolata, tatlı bisküvi bulamayınca reçel kavanozuna saldırmılığınız oldumu ?

 

  1. Vücudun soğuklara karşı koruma isteği

Vücudumuz kışın soğuğa karşı korunmak için bir miktar yağlanma eğilimdendir. Bu nedenlede tatlı ve karbonhidrat tüketimini isteğimiz artabilir.

  1. Abur cubur çekmecesi

Birçoğumuzun evinde çocuklar ve çat kapı gelebilecek misafirler için bir abur cubur çekmecemiz bulunmakta. Peki bu çekmecedekilerin ne kadarını misafir  veya çocuklar tüketiyor? Eğer böyle bir çekmeceniz var ise tatlı krizleriniz olması için bahanemiz her zaman olacaktır. Bugün “kahveyi tek içemiyorum”, yarın “şekerim düştü galiba” , öbür gün “bugün çok yoruldum biraz kendimi ödüllendireyim” gibi…

  1. Evde daha çok vakit gecirmek

Yaz akşamlarında geç saatlere kadar dışarıda vakit geçirirken kışın havanın erken kararması ve  soğuk olması nedeniyle evde daha çok vakit geçiriyoruz. Evde vakit geçirmek de hem fiziksel aktivitenin azalmasına  hemde daha çok yemek düşünmemize neden olmaktadır. Bu nedenle kış aylarında kendimize çeşitli aktivite, kurslar ayarlar isek  hem evde daha az vakit geçirmemize hemde ruhumuzu doyurmamıza yardımcı olacaktır.

 

Fit puding

1 olgun muz

1 çay bardağı light süt ( 100ml)

Kako

Vanilya


 

Yapılışı:

Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Üzerine muz dilimi ve hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. Kalorisi: 100 kcal.

 

Kakaolu muz:

1 muz

Tarçın

Kakao

Yapılışı :

1 muzu yuvarlak dilimleyin.  Buzdolabı poşetine 1 yemek kaşığı kakao ,  1 Çay kaşığı tarçını ve muz dilimlerini koyun. Poşeti iyice sallayarak muzların tamamen kakao olmasını sağlayın. Kakaolu muz dilimlerini kahve yanında afiyetle tüketebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)