Kadınlarda Orgazm Bozukluğu (Anorgazmi)

Kadınlarda en sık görülen cinsel sorunlar arasında orgazm olamama yani diğer bir ifade ile “anorgazmi problemi” yer almaktadır.

Anorgazmi (Orgazm olamama sorunu) nedir? Nasıl bir problemdir?

Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi veya hiç olmaması (anorgazmi) durumudur. Kadınlar, orgazmı tetikleyen uyarının türü ya da yoğunluğu açısından büyük bir değişkenlik gösterirler.

Kadında orgazm bozukluğu tanısı, kadının yaşı, cinsel deneyimi ve aldığı cinsel uyaranların yeterliliği açısından bakıldığında klinisyenin kadının orgazm olma yetisinin beklenenden daha az olduğu yargısına varması temeline dayanır.

Kadınlarda orgazm olamama sıkıntı ve öfkelere neden olur

Evet. Orgazm bozuklukları, belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Öfke, gerginlik ve rahatlayamamanın verdiği sıkıntılar kadınların omzuna binen yük gibidir.

Müessesemizdeki gözlemlerimize göre pek çok kadın eşine yıllarca “orgazm taklidi” yapmaktadır. Ülkemizdeki kadınların üçte ikisi ilişki sırasında partnerleri ile hiç orgazm olamamışlardır.

Orgazm zorluğu batı ülkelerinde en sık rastlanan cinsel yakınmadır. Orgazmik işlev bozukluğu sonradan da ortaya çıkabilir, ezelden beri de gelebilir, partnere bağlı da gelişebilir.

Orgazmın klitoral veya vajinal bileşenlerine ayrılması çeşitli ekollerce tartışılmıştır. Masters ve Johnson’un görüşü tek çeşit orgazm olduğudur.

Kaplan’a göre ise kadın orgazmı daima vajinanın içinde ve etrafında yerleşmiştir ve yüksek oranda bu bölgede yaşanır.

Derogatis ve Meyer, orgazm bozukluğu olan kadınlarda yetersizlik duyguları ve negatif beden imajı olduğunu belirtmişlerdir. Orgazm bozukluğu olan kadınlar kontrol grubuna göre cinsel ilişki ile aktivitelerinden daha az memnundurlar ve eşleri kadınların cinsel tercihleri hakkında daha az bilgi sahibidir. Orgazm olamama tedavi edilebilir bir problemdir.

Anorgazmi (Orgazm Problemleri) Tedavisi

Anorgazmi (orgazm olamama sorunu) kadınlarda özgüven azalmasına, depresyona, öfke patlamalarına, kronik mutsuzluğa, kişinin kendisini değersiz ve yetersiz görmesine neden olabilir. Evlilik sorunu haline gelebilir.

Cinsellikle ilgili pek çok yanlış ve eksik bilgilendirilme cinsel tatmini azaltabilmektedir. Kadınlarda cinsel işlev geliştirilebilir veya sıfırdan öğretilebilir.

Son yıllarda cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde genel olarak, soruna odaklı, kısa davranışçı cinsel terapiler daha fazla uygulanmaktadır.

Kadınlara cinsel terapi ile orgazm olma öğretilebilir, geliştirilebilir

Orgazm olma işlevini kazandırmak için uygulanan cinsel terapilerde;

Hastanın cinsellik ile ilgili bilgilerinin arttırılması,

Eksik ve yanlış cinsel bilgilerin düzeltilmesi,

Kendi vücudunu ve haz bölgelerini tanıması,

Cinselliğe bakışının olumlu yönde farklılaştırılması,

Cinsel uyarılmayı arttırıcı terapiler (fantezi kurguma ve konulu erotik içerikli filmleri izlemesi gibi) gibi yöntemler uygulanabilir.

Bununla birlikte intrapsişik çatışmaların derecesine göre dinamik, analitik psikoterapiler de hala geçerlidir. Ancak ilaç ve hormon tedavilerinin etkinliği geçicidir.

Orgazm olamama probleminin tedavi vardır

Kadınlarda orgazm olamama sorunları modern cinsel terapi methodları ile çözümlenebilmektedir. Orgazm olamama sorunu yaşayanlar için en sık olarak uygulanan tedavi yöntemleri arasında davranışçı / bilişsel cinsel terapiler bulunmaktadır. Bazen eklenen hipnoterapi (hipnoz tedavileri) ile tedavi süreci hızlanabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)