Kadınlarda Orgazm Olma & Anorgazmi Tedavileri

Orgazm nedir?

Orgazm, ilişkinin doruk noktasına çıktıktan sonra rahmin ve vajinanın ritmik kasılmaları ile kendisini gösteren süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu dönemde cinsel haz en yoğun ve en keyifli haliyle yaşanmaktadır. Haz sonrasında ‘cinsel doyum’ gerçekleşir. Orgazm olmak kadın ve erkeğin birbirine daha da yakınlaşmasına neden olmaktadır.

 

Kadınlar orgazm sırasında ne hisseder?

Orgazm olma hissi kadınlarda değişik şekillerde tarif edilmektedir. Bazı kadınlar yerden ayaklarının kesilerek havalandıklarını, bazıları tüm vücutlarından elektrik geçtikleri gibi bir hisse kapılmaktadırlar. Orgazm olmak kadının kendisine güvenini arttırır, kendini yeterli hissetmesini sağlar, sosyal ilişkilerinde daha mutlu olmasını sağlar, çalışma hayatındaki performansını arttırır.

 

Aslında beynimiz en büyük ve en önemli cinsel organımızdır ve bir kadın orgazmı hiç cinsel ilişki yaşamaksızın yalnızca kendi erotik düşünceleri ile veya klitorisini uyararak bile yaşayabilir. Yani, vajinismus hastaları dahil, bakire genç kızlar da tam bir cinsel ilişki yaşamaksızın elle veya sürtünerek klitoris uyarısı ile orgazm olabilmektedirler.

 

Anorgazmi nedir? (Orgazm olamama sorunu)

Anorgazmi ‘orgazmın olamaması’ durumudur. Anorgazmik kadınların pek çoğunda cinsel uyarılma olmasına rağmen “orgazm olamama” sorunu vardır ve bu sorun kadınlarda bir takım içsel sıkıntılara neden olabilir. Kişinin kendisini kötü hissetmesi, kendisine olan güvenin azalması ve depresyon en sık olarak görülen eşlik edici yakınmalardır.

 

Orgazm olamayan kadınlar kendilerini eşlerinden uzak hissederler. Zamanla cinsel isteksizlik sorunu da ortaya çıkabilir. Kendilerini kadın gibi hissedemeyebilirler. İlişkilerini yalnızca eşleri mutlu olsun diye bir görev haline getirebilirler; bu da genel anlamda mutsuzluklarını arttırmaktadır.

 

Diğer taraftan sosyal ilişkiler, hatta iş hayatlarında dahi olumsuz etkiler izlenmektedir. İş yerlerinde konsantrasyon azlığına bağlı olarak gözle görülür düzeyde verimliliklerinde azalma yaşanmaktadır.

 

Orgazm Problemlerindeki Sıklık

Normal çiftlerdeki cinsel işlev bozukluklarının sıklığına ilişkin bir çalışmada, kadınların % 63’ünde orgazma ulaşmada güçlük, % 47’sinde gevşeyememe, % 35’inde cinselliğe ilgisizlik bildirilmiştir. Kadınlarda cinsel uyarılma zorluğu, seksüel doyumsuzlukla en sıkı ilişkili işlev bozukluğudur.

 

Orta sınıf çiftler arasında yapılan bir araştırmada kadınların % 40’ında cinsel istek sorunları veya orgazm zorluğu saptanmıştır. Üstelik kadınlar ve erkeklerin % 83’ü evliliklerini mutlu veya çok mutlu olarak nitelendirmiş ve çiftlerin çoğunluğu mevcut cinsel tatminsizliklerini evlilikleri hakkında bir yakınma olarak dile getirmemişlerdir.

 

Kadınların yaklaşık 3 te 2 si ilişki sırasında orgazm olamama sorunu (koital anorgazmi) ile karşı karşıyadır. Bazıları bu durumlarını bir sorun olarak görmezken, bazıları hayatlarının oldukça negatif yönde etkilendiğini düşünmektedirler.

 

Kadınlarda Orgazm Olamama Nedenleri

Anorgazmide en sık nedenler psikolojik kaygılardır ve bunlar arasında “oto kontrolü kaybetme korkusu” bulunmaktadır. Diğer psikolojik etkenler arasında ise yaşanmış travmalar, problemli bir çocukluk döneminin olması, düzenli ve sağlıklı bir aile yaşantısının olmaması, baskıcı ebeveynler, partner/evlilik ilişkisinin iyi olmaması, ergenliğe geçiş döneminde problemli, travmatik cinsel deneyimlerin yaşanması ve seksüel kimlik çatışmaları sayılabilir.

 

Orgazm bozukluklarının % 5’den daha azında ise altta yatan organik bir sebep vardır. En sık karşımıza çıkan sebepler; şeker hastalığı (diabet), kronik alkolizm, nörolojik bazı bozukluklar ve bir takım ilaç kullanımlarıdır.

ORGAZM BOZUKLUKLARINDA SINIFLANDIRMA

 

Rasgele (Random) anorgazmi: Dönem dönem orgazmın yaşanamamasıdır.

 

Koital anorgazmi: Elle (mastürbasyonla) veya sürtünerek orgazm olabilmeye rağmen cinsel ilişkide birleşme sırasında orgazm olamama sorunudur. Eş anlamlı diğer tabiri ise “Klitoral orgazmi” yani yalnızca dıştan klitorisin uyarılması ile orgazmın gerçekleşmesidir.

 

Erken orgazm: Orgazmın erken dönemde yaşanarak cinsel hazzın kaybolması durumudur.

 

Hiperseksüalite: Erkek ve kadınlarda görülebilen bir cinsel patolojidir. Kadınlarda aşırı cinsel istek sonucunda, haftada 7 veya daha fazla cinsel ilişki sıklığının olması durumu ‘Nemfomani’ olarak tanımlanmaktadır.

 

Bazı kadınlar hayatları boyunca hiç orgazmı yaşayamamışken, bazıları geçmişte yaşamalarına rağmen daha sonrasında anorgazmi problemi ile karşı karşıya kalmışlardır.

 

ORGAZM HAKKINDA SIK MERAK EDİLENLER

 

Orgazmın işlevi nedir?

Orgazmın asıl işlevi kadın ve erkeğin bedenlerinin birleşmesi sırasında kurulan bütünlüğün ruhsal anlamda da sağlanmasıdır. Yani hazzı ve zevki doruklarda yaşamaktır.

 

Kadınlar nasıl orgazm olur?

Kadınlar kendi başlarına elle, sürtünerek, vajina içerisine yabancı bir cisim sokarak veya ilişki sırasında partnerleri ile orgazm olabilirler.

 

Gebelik oluşumu için orgazm olmak şart mıdır?

Bilimsel olarak gebeliğin oluşumu için orgazm şart olmamakla birlikte son yıllarda yapılan çalışmalarda, cinsel ilişki sırasında erkeğin boşalması ile birlikte vajina içine atılan spermlerin fallop tüplerine ulaşımında, kadının orgazmı sonucunda rahminin kasılması ile spermler üzerine bir “vakum etkisi” oluşmakta ve bu şekilde gebelik olasılığı artmaktadır.

 

“Kadının boşalması” diye bir şey var mıdır?

Orgazm sırasında vajina, rahim ve makad kısmında ritmik kasılmalar ile birlikte kadının idrar yaptığı delik (üretra) açılabilir.

 

Üretranın açılması ve bu ritmik kasılmalar sonucunda dışarıya idrar çıkışı olabilir. Bu durum bazı yazarlar tarafından “kadının boşalması veya kadının gelmesi” olarak tabir edilmektedir.

 

Vajinismus hastaları uyarılarak orgazm olabilirler mi?

Evet. Vajinismus hastaları cinsel penetrasyon (birleşme) olmasa da cinsel partnerleri ile sürtünme yoluyla veya kişinin kendisi tarafından elle klitorisinin uyarılması yollarıyla (mastürbasyon ile) orgazm gerçekleşebilir.

 

Çok çok nadiren bir kadında vajinismus ile birlikte cinsel isteksizlik de görülebilmektedir. Genel olarak vajinismusta cinsel isteksizlik bulunmamaktadır, ancak zaman içinde ilişki deneme sıklığının azalması ile vajinada ıslanma azlığı (kuruluk) ve isteksizlik gelişebilir.

 

Orgazm olmak bir kadına öğretilebilir mi?

Evet. Uygulanan cinsel terapilerle bir kadına cinsel ilişkiden daha fazla zevk alma, cinsel tatmini arttırma ve orgazm olma öğretilebilmektedir. Cinsellik öğrenilebilen, geliştirilebilen bir işlevdir.

 

Bir kişiye orgazm olmayı öğretmek örneğin idrar gelince kaçırmamayı öğretmek gibidir, bu da belirli alışkanlıkların geliştirilmesi ile mümkündür.

 

Tarafımızdan Anorgazmi Tedavileri

Anorgazmi tedavileri sırasında bilişsel davranışsal cinsel terapiler kullanılmaktadır. Bilişsel terapi cinsellikle ilgili bilgilerin verilmesini, davranışsal cinsel terapiler de bazı egzersizleri içerir. Bu tedavilere ek olarak uygulanan hipnoterapiler de tedavi sürecini hızlandırabilir. Gerekli durumlarda genel psikoterapiler, erkek eşlere yönelik tedaviler ve çift terapileri de cinsel tedavilere eklenebilmektedir.

 

Anorgazmi tedavileri kişiden kişiye, sorunun düzeyine göre ortalama 6 ile 15 seans arasında sürmektedir. Seans uzunlukları ortalama 40 dakikadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)