Kanal Darlığı ( Bel veya Boyun )-Omurga Eğrilikleri-Boyun Fıtığı -Bel Kayması-Bel Fıtığı

Kanal Darlığı ( Bel veya Boyun )
Bel fıtığından sonra en sık görülen hastalıktır. Doğuştan veya Yaşlanmaya bağlı gelişen kireçlenmeye bağlı olabilir. Birbiri üzerine dizilen omurların oluşturduğu omurganın ortasındaki kanaldan beynimizden gelen ve kol (boyun bölgesindeki omurga) ve bacaklarımıza (sırt ve bel bölgesindeki omurga) giden sinirler geçer.

Boyun omurga kanalının darlığı; ellerde ve bacaklarda uyuşukluk, güçsüzlük, yürüme bozukluğu ile kendini gösterir. Hasta ince el işlerini yapamaz.

Bel omurga kanalının darlığı; bu hastalarda yürürken bacaklarda uyuşukluk ve ağrı olabilir. Uzun mesafe yürüyemezler. Dinlenmek zorunda kalabilirler. Bu nedenle az hareket ederler. Genellikle orta yaş üztü hastalarda görülür.

Tedavi; kanal darlığının tedavisi Cerrahi müdahale ile olur. İlaç ve fizik tedavi yetersiz gelir.

Omurga Eğrilikleri
Omurganın fizyolojik eğrilikleri vardır. Bu eğriliklerinin dışında olan eğriliklerdir.

SKOLYOZ; Omurganın yana doğru olan eğrilikleridir. Çocukluk yaşlarında ve ergenlik yaşlarında daha sıklıkla görülür. Çeşitli nedenler ile olur. Bu hastalıkların tedavisi; korse, egsersiz ve Cerrahi girişim ile eğriliğin düzeltilmesidir.

KİFOZ;(KAMBURLUK); Omurganın öne doğru olan eğriliğidir. Her yaş gurubunda çeşitli nedenlerle olur. Bazı hastalıklara eşlik edebilir (örn. Ankilozan Spondilit gibi). Bu hastaların tedavisi Cerrahi müdahale ile kamburluğun düzeltilmesi ile olur.

Boyun Fıtığı

Boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki disk yapısının fıtıklaşması sonucu olur. Başlangıçta boyun ağrısı ve kol ve el sinirlerinin bası altında kalması sonucu hastanın kolunda ağrı (Brakialji) olur. Boyun omurları çok hareketlidir. Bu nedenle boynumuz belimize göre daha hareketlidir. Boyun fıtığı son dönemlerde hızla artmaktadır.
Özellikle bilgisayar kullanımı, boynun aynı pozisyonda uzun süre kalması sonucu boyun kaslarında güçsüzlük ve omurlar arasındaki diskte yıpranma olur. Bunun sonucunda hastalarda boyun ağrısı ve boyun fıtığı oluşur.

Tedavi: İlaç Tedavisi; boyun ağrısının daha fazla olduğu durumlarda etkili olabilir.

Fizyoterapi; ilaç tedavisinin etkili olmadığı ve Boyun ve kol ağrısı orta şidette ve güçsüzlük gelişmemiş olan hastalarda etkili olabilir.

Cerrahi Tedavi; Mikrodiskektomi ile boyun fıtıkları ameliyat edilir. Disk mesafesine hastanın kendi kemiği (otogreft), dışarıdan kadavra kemiği (allogreft), kafes veya disk protezi (boyun hareketlerini korumak amaçlı) konulabilnir.

Bel Kayması

Bel kayması kanal darlığının en önemli nedenlerinden biridir. Çeşitli nedenlerle olabilir; doğuştan kemikleşmede eksiklik, kireçlenme, travma, tümör, enfeksiyon vb. en sık kadınlarda olur. Kireçlenme ile beraber olunca kanal daralması daha sıklıkla olur. Bel ağrısı ve bacaklarda ağrı, uyuşma şikayetleri ile kendini gösterir.

Hastaların yürüme mesafesi azalır. Hastalar az hareket ettiği için kilo almaya devam edebilir.

Bel kaymasının tedavisi; Cerrahidir. Birbiri üzerine kayan omurlar vidalar ile tesbit edilir. Konulan keniklerin kaynaması beklenir. Bu süre yaklaşık 12-18 aydır.

Bel Fıtığı
Bel fıtığı, toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. İki ayak üzerinde yürüyen bir canlı olmamız nedeniyle bel fıtığı insanlarda görülür. Bel fıtığının başlıca nedenleri; kilo, hareketsiz yaşam (sedanter yaşam), bel ve karın kaslarının zayıflığı, travma, yanlış bel hareketleri, genetik, (ailesel) gibi nedenler olabilir.

Omurlar arasındaki diskler vücut ağırlığını eşit şekilde omurlara yansıtır. Böylece vücut ağırlığı bir noktada hissedilmez. Omurlar arasındaki disklerin yıpranması (dejenerasyon) ile bel ağrısı başlar. Daha sonra bacak ağrısı ile devam eder. Bacak ağrısı başladığı zaman bacağa giden sinir üzerinde baskı olduğu anlamına gelir. Bacak ağrısı olması Siyatalji (Siyatik sinir ağrısı) olarak tanımlanır. Sinir üzerindeki bası artar ve evam edrse ayakta güçsüzlük (düşük ayak) meydana gelebilir. Zaman zaman büyük fıtıklarda her iki ayakta güçsüzlük gelişebilir.

Bel fıtığının önlenmesinde en önemli etkenler; spor yapmak (özellikle yüzme, pilates gibi), kilo almamak ve uygun duruş (oturmak, ayakta durmak, eğilmek gibi) pozisyonlarını alışkanlık haline getirmek.

Tedavi: İlaç tedavisi; genellikle fıtık başlangıçlarında etkili olabilir.

Fizyoterapi; yine başlangıçta ve ilaç tedavisinin yetersiz geldiği zamanlar uygulanabilir.

Cerrahi Tedavi; Mikrodiskektomi; özel ekartörler ile mikroskop altında ve 2-3cm lik cilt insizyonu ile yapılan ameliyat tekniğidir. Günümüzde başarı oranı en yüksek olan tekniktir. İlaç ve fizik tedavinin yetersiz olduğu durumlarda yapılır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Sedat Çağlı

Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al