Makaleler 12/02/2026

Sabahattin Destek
Genel Cerrahi

Kasık fıtığı

Tanım

Kasık fıtığı: kasık kanalının anne karnında zayıf kalması ve sonrasında zorlanmayla oluşur. Kasık fıtığı her yaşta görülür. Görülme sıklığı %1–4’tür. Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre 7 kat daha sık görülür. 70 yaş üstünde neredeyse her iki erkekten birinde kasık fıtığı vardır. Sağ tarafta kasık fıtığı daha sık görülür. Her iki tarafa da fıtık görülebilir. Kadınlarda görülen kasık fıtıkları daha çok femoral herni şeklindedir. Gebelik, kabızlık ve öksürük gibi fiziksel zorlanma sonucunda oluşur.

Epidemiyoloji ve risk faktörleri

Karın fıtıkları şişmanlarda, devamlı öksürüğü olanlarda, kabızlığı olanlarda, ağır işlerde çalışanlarda, ağır yük kaldıranlarda, vücutta romatizma, böbrek yetmezliği ve romatizmal hastalıkları olanlarda, siroz hastalarında daha sık görülür.

Klinik bulgular

Fıtığının en sık görülen belirtisi karın duvarında şişliktir. Şişlik genellikle ayakta dururken belirginleşir, yatınca hafifler veya kaybolur. Şişlikle beraber ağrı görülebilir. Özellikle sıkışıp kalmaya müsait küçük fıtıklarda ağrı daha sık olur. Bağırsakların fıtık içine girdiği durumlarda çok daha büyük şişlikler olabilir. Büyük fıtıklar içinde bağırsak sıkışırsa bağırsak kangreni gelişebilir; bu durumda acil bağırsak ameliyatı yapmak gerekir. O yüzden fıtık oluştuğunda beklemeden ameliyat olmak gerekir.

Tanı

Kasıkta şişme ve fıtıklaşma şikayetiyle başvuran hastalarda ultrason yapılır. Eğer fıtık yeri büyükse ve içinde organ varsa batın tomografisi yapılabilir. Amaç fıtık içinde organ varlığına bakmak veya kasıkta oluşabilecek diğer hastalıklara ait belirtileri ayırt etmektir.

Tedavi

Kasık fıtığının ameliyatında amaç bozulan karın duvarını onarmaktır. Halen en yaygın olarak uygulanan ameliyat yöntemi açık, yamalı fıtık ameliyatıdır. Ancak son yıllarda daha çok tercih edilen ameliyat tekniği kapalı (laparoskopik) fıtık ameliyatıdır.

Açık yöntemde fıtığın büyüklüğüne göre 8–10 santimetrelik cilt kesisi yapılırken kapalı yöntemde 1 cm’lik üç adet minik kesi yeterlidir. Laparoskopide ameliyat ile fıtık içine giren organlar ve durumları daha net görülür.

Açık teknikte fıtık bölgesinde, fıtık alanı üzerinden yapılan kesiyle yaklaşılarak karın duvarının dış katmanları arasına yama konur. Kapalı teknikte ise karın içine sokulan laparoskopik aletlerle fıtık yerine içerden yama konur. Kapalı ameliyatta büyük cilt kesisi gerektirmez. Ameliyat sonrası dönem rahattır. Yara iyileşmesi daha çabuk, ağrı az, iltihap riski çok düşüktür. Gündelik hareketlere ve işe dönüş çok daha hızlıdır. Ameliyatta sorun gelişme oranı ortalama %3–5 düzeyinde bildirilmiştir; ancak bunların çoğu küçük sorunlardır.

Sonuç ve öneri

Kasık fıtığının kapalı tedavisi için bize başvurabilirsiniz.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.