Makaleler 17/07/2026

Kendimizi Dinlemek Neden Dünyanın En Zor İşi? - Kl. Psk. Ömer Faruk Güzelgöz

Ömer Faruk Güzelgöz Psikoloji
Ömer Faruk Güzelgöz
Psikoloji

Kendimizi Dinlemek Neden Dünyanın En Zor İşi?

“Kendini dinlemek” kulağa ne kadar da naif, ne kadar da basit bir eylem gibi geliyor değil mi? Çoğu zaman dışarıdan bir tavsiye olarak duyarız: “Biraz dur ve sadece kendini dinle.” Oysa uygulamaya gelince, dünyanın en zor, en cesaret isteyen eylemlerinden biridir. Neden mi? Çünkü hayatınızda o içsel sessizliği yarattığınız an, yıllarca özenle bastırdığınız tüm o duyguların yüzeye çıkması kaçınılmazdır ve dürüst olmak gerekirse, çoğumuz o sessiz odada duyacaklarımıza pek de hazır değilizdir.

Mükemmel Bir Kaçış Planı: “Zihinsel Gürültü”

Gün içinde sürekli bir koşturmaca içindeyiz. Bitmek bilmeyen mesailer, arka arkaya izlenen diziler, sosyal medyada saatlerce ekranı kaydırmalar… Bazen bunları sadece “zaman geçirmek” veya eğlenmek için yaptığımızı sanırız. Oysa bu sürekli meşguliyet hali, çoğu zaman zihnimizin kendisiyle yüzleşmemek için icat ettiği çok zekice bir kaçınma davranışıdır. Çünkü insan durduğunda, o köşe bucak kaçtığı iç sesiyle baş başa kalır.

Halının Altındaki Duygular

Kırgınlık, derin bir pişmanlık, belki biraz utanç, öfke ya da o yakıcı yalnızlık hissi… İnsan bu ağır duyguları hissetmemek, o acıyı yaşamamak için onları zihninin karanlık odalarına kilitler. Ancak durup kendinizi dinlemeye başladığınızda, bu kilitler birer birer açılır. Bastırılan o duygularla yüzleşmek o an için o kadar acı vericidir ki, kişi o sessizliğe tahammül edemeyip yeniden gürültüye, yeniden hayatın o yoğun meşguliyetine kaçmak ister.

Değişimden Korktuğumuz İçin Sağırlaşmak

Bazen de kendimizi dinlemekten bilerek kaçarız, çünkü duyacaklarımızın hayatımızı değiştirmemizi talep edeceğini içten içe biliriz. İçimizden gelen o cılız ama dürüst sesin istekleriyle; ailemizin, çevremizin veya toplumun bizden beklentileri uyuşmadığında büyük bir değer çatışması yaşarız. Eğer kendi sesimizi gerçekten duyarsak, o rahatımızı bozan adımı atmamız, bir şeyleri değiştirmemiz gerekecektir. İşte değişimin o korkutucu yükünü almamak için, kendi sesimize sağır kalmayı seçeriz.

Kendine Yabancılaşmanın Sessizliği

Bir de yıllar yılı hep başkalarını memnun etmeye adanmış hayatlar vardır. Uzun süre boyunca sadece “Onlar ne ister?”, “Onları nasıl mutlu edebilirim?” diye düşünerek yaşayan bir insan, bir süre sonra “Peki ben ne istiyorum?” sorusunun cevabını unutur. Kendi ihtiyaçlarına o kadar uzun süre kulak tıkamıştır ki, gün gelip de kendini dinlemeye çalıştığında kendi sesini tanıyamaz hâle gelir.

Kendini dinlemek gerçekten büyük bir cesaret ister. Çünkü o iç ses hiçbir zaman bize duymak istediklerimizi söylemez; duymaktan en çok kaçtığımız, bizi en çok rahatsız eden o çıplak gerçekleri söyler yüzümüze. Ama günün sonunda unutmamamız gereken bir şey var: Canımızı biraz yaksa da, hayatımızı yeniden düzenlememizi talep etse de, bizi gerçekten özgürleştirip iyileştirecek olan tek şey yine o dürüst sesin ta kendisidir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.