Kinezyolojik bantlama, fizyoterapi ve spor rehabilitasyonunda sık kullanılan uygulamalardan biridir. Cilt üzerine uygulanan elastik bantların ağrıyı azaltmak, hareketi desteklemek veya ödemi kontrol etmek amacıyla kullanılması oldukça yaygındır.
Peki, kinezyolojik bant gerçekten işe yarıyor mu?
Bilimsel kanıtlar bu soruya “bazı durumlarda yardımcı olabilir, ancak tek başına temel tedavi olarak görülmemelidir” şeklinde yanıt veriyor.
Kinezyolojik bantlama; kişinin şikâyetine ve tedavi hedeflerine göre farklı amaçlarla kullanılabilir. Bunlar arasında:
sayılabilir.
Ancak bantlama uygulamasının amacı ve tekniği kişiye göre değişmelidir.
Kinezyolojik bantlamayla ilgili çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen sonuçlar tüm kas-iskelet sistemi problemleri için aynı değildir.
2014 yılında yayımlanan bir sistematik derleme ve meta-analiz, kinezyolojik bantlamanın kas-iskelet sistemi yaralanmalarında ağrı üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olabileceğini, ancak bu etkinin birçok durumda klinik olarak anlamlı olmayabileceğini bildirmiştir.
Daha güncel ve geniş kapsamlı bir kanıt haritalaması ise 128 sistematik derlemeyi ve 15.000’den fazla katılımcıyı değerlendirmiş; kinezyolojik bantlamanın bazı sonuçlarda fayda gösterebildiğini ancak çalışmaların metodolojik kalitesinin çoğunlukla düşük olduğunu ve etkinliğin durumdan duruma değiştiğini ortaya koymuştur.
Bu nedenle kinezyolojik bantlamayı “her ağrıyı geçiren” veya “kasları düzelten” bir yöntem olarak değerlendirmek doğru değildir.
Kinezyolojik bantlama, genellikle aktif rehabilitasyonu destekleyen yardımcı bir uygulama olarak kullanılır.
Örneğin bir hastada ağrı nedeniyle belirli bir hareket zorlaşıyorsa, bantlama hareket sırasında duyusal geri bildirim sağlayarak kişinin hareketi daha rahat gerçekleştirmesine yardımcı olabilir.
Ancak asıl hedef; ağrının altında yatan probleme yönelik terapötik egzersiz, yüklenme düzenlemesi, hareket eğitimi ve gerektiğinde manuel terapi gibi yaklaşımlarla kişinin fonksiyonel kapasitesini geliştirmektir.
Kinezyolojik bantlama özellikle sporcularda oldukça popülerdir. Ancak performans veya kas kuvvetini artırdığı yönündeki iddialar için kanıtlar tutarlı değildir.
2024 yılında yayımlanan bir sistematik derleme ve meta-analiz, alt ekstremitede kinezyolojik bantlamanın yorgunluk sonrası ağrı, kas kuvveti ve denge üzerindeki etkilerini incelemiş ve sonuçların uygulamanın her durumda belirgin bir fayda sağladığını desteklemediğini göstermiştir.
Bu nedenle sporcularda da bantlama, rehabilitasyon programının yerine değil, uygun durumlarda bir parçası olarak düşünülmelidir.
Genellikle hayır.
Fizyoterapide temel hedef, kişinin hareket ve yüklenme kapasitesini geliştirmektir. Bantlama ise bazı kişilerde bu süreci destekleyebilecek yardımcı bir yöntemdir.
Örneğin ağrısı azalan bir hastanın egzersizleri daha rahat yapabilmesi, bantlamanın dolaylı olarak rehabilitasyona katkı sağladığı bir durum olabilir.
Kinezyolojik bantlama, doğru hastada ve doğru amaçla kullanıldığında fizyoterapi programını destekleyebilecek bir yöntemdir. Ancak mevcut bilimsel kanıtlar, kinezyolojik bantlamanın tek başına güçlü ve kalıcı bir tedavi yöntemi olduğunu göstermemektedir.
Bu nedenle bantlamayı “mucize bir tedavi” olarak görmek yerine, kişinin ihtiyacına göre egzersiz ve aktif rehabilitasyonu destekleyen yardımcı bir araç olarak değerlendirmek daha doğru bir yaklaşımdır.