Şubat ayı, eğitim ve gelişim süreçleri açısından birçok çocuk için zorlayıcı bir dönemdir. Gün ışığının azalması, kapalı hava koşulları ve sosyal alanların daralması; dikkat, motivasyon ve duygusal düzenleme becerileri üzerinde belirgin etkiler yaratır. Özel gereksinimli çocuklarda bu etkiler daha yoğun ve daha görünür şekilde ortaya çıkabilir. Bu dönemde ailelerin sıklıkla gözlemlediği durumlar arasında artan huzursuzluk, öğrenmeye karşı isteksizlik, uyku düzeninde bozulmalar ve davranışsal dalgalanmalar yer alır. Bu değişimler çoğu zaman gelişimde bir gerileme gibi algılansa da, psikolojik açıdan değerlendirildiğinde çocuğun çevresel koşullara verdiği doğal uyum tepkileridir.
Özel eğitim ve rehabilitasyon süreçlerinde Şubat ayının temel amacı, çocuğun içsel düzenini korumak ve güven duygusunu sürdürmek olmalıdır. Günlük rutinlerin mümkün olduğunca aynı saatlerde ve benzer yapı içinde sürdürülmesi, çocuğun çevresini öngörülebilir hale getirir. Bu öngörülebilirlik, özellikle otizm, dikkat eksikliği ve gelişimsel gecikme yaşayan çocuklarda kaygının azalmasına katkı sağlar. Aynı zamanda beklentilerin bu döneme göre yeniden düzenlenmesi büyük önem taşır. Şubat ayı, yeni beceriler kazandırmaktan çok mevcut kazanımları sağlamlaştırmak için uygun bir zamandır. Küçük ilerlemelerin fark edilmesi ve çocuğa sözel olarak yansıtılması, öz yeterlilik duygusunu güçlendirir.
Gelişim doğrusal bir yol değildir. Durgunluklar, yavaşlamalar ve geçici geri çekilmeler sürecin doğal parçalarıdır. Bu ayda amaç hızlanmak değil, kazanılan becerilerin korunmasını ve çocuğun psikolojik olarak dengede kalmasını sağlamaktır. Bu denge, uzun vadeli öğrenme ve uyum becerilerinin güçlü temelidir.
Uzman Klinik Psikolog
Nilay E. DİRİSAĞLIK UZUN