Künt Yaralanmalar

Yazar Timuçin YıldırımGöz Doktoru • 22 Kasım 2018 • Yorumlar:

En sık görülen yaralanmalar künt yaralanma dediğimiz göze yumruk,top vb. cisimlerin çarpmasıyla oluşan kesici olmayan göz yaralanmalarıdır.Burada doktora gitmek dışında hastanın yapacağı pek Bir şey yoktur. Bu tarz darbelerden sonra sıkıntınız olmasa da gözünüzü kontrol ettirmekte fayda vardır. İlk zamanlar farkedilmeyen bir takım değişiklikler ilerde başka sıkıntılara (katarakt,göz tansiyonu vb. ) neden olabilir.

Kimyasal Yaralanmalar

Hastanelere sık başvurulan göz yaralanmalarından biri de kimyasal maddelerin göze kaçması ile oluşan yaralanmalardır. Bunlar temizlik malzemeleri (çamaşır suyu, tuz ruhu vs.), boya,yapıştırıcı,yağlar ve etrafınızda düşünebileceğiniz her türlü kimyasaldır.

Gözümüze sıvıların yanı sıra toz veya parçacık içeren (kum,sıva parçası,kül,talaş vs.) yabanci cisimler de kaçabilir. Burda ilk yapılacak sey sıvı olsun toz olsun gözü ovalamadan bol su ile yıkamaktır.

En değerli müdahale hastanın ilk birkaç dakika içinde yaptığı yıkamadır. Hasta bunu yapmadan hastaneye yönlendiğinde doktorun müdahalesine kadar geçen sürede gözün zarar görme ihtimali artacaktır.

Yıkama musluk suyuyla ya da eczanaden alınacak serum ile yapılabilir. Hastanın yarım saat süreyle gözünü yıkaması kimyasalları veya cisimleri büyük ölçüde gözden uzaklaştırır. Daha sonra göz bantlanarak bir sağlık kuruluşuna muracat edilir.Bu tarz yaralanmalardan sonra hastanın dok tor tavsiye ve kontrollerini aksatmaması gerekir. Gözünün durumu toparlayan hastalar hatalı olarak verilen ilaçları keser ve kontrollerini aksatır ise, uzun dönemde yavaş gelişen görme azalmasına uğrayabilirler.Bu dönemde yapacak pek birşey de kalmaz

Kesici Çizici Yaralanmalar

  Gözümüze parmak.tırnak,kağıt veya bitkiler çarpabilir. Bunların çoğu yüzeysel çiziklere sebep olur ve gözün bütünlüğü bozulmaz.Bu tarz çiziklerde göz ileri derecede batar,kızarır ve sulanır.Bazen gözün beyazında da kanamalar olabilir.

   Yapılacak en doğru şey gözü kapatmak ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.Özellikle kağıt ve tırnak kesilerinde iyileşme bir seneyi bulabilir,yaralanan gözde zaman zaman yanma,batma ve sulanma atakları olabilir.İlerleyen zamanlarda şikayetler geçmiyor ise doktor göz yüzeyini düzeltmek için müdahale etmek zorunda kalabilir.

 Delici Yaralanmalar

   Göze bir cisim saplanan veya göz bütünlüğünün bozulduğu yaralanmalar daha nadir görülse de göz kaybı ihtimali daha fazladır. Göze saplanan cisim hala gözde ise çıkartılmaya çalışılmamalı,cismin etrafı cismin oynamasını engelleyecek ve gözü kapatacak şekilde sarılıp sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

   Bu tarz yaralanmalarda göz yıkanmaz,temizlenmeye çalışılmaz,merhem ,damla ve benzeri ilaçlar göze konulmaz.Mümkünse gözü yaralayan cisim de hastayla beraber hastaneye getirilmelidir.Cisimden kültür alınması gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)