KUŞKONMAZIN FAYDALARI

Yazar Buket AdançDiyetisyen • 7 Mart 2017 • Yorumlar:

İzmir’de diyetisyen olmak bir avantaj. Neden mi? Çünkü Ege Bölgesi’nde sebze ve meyve çeşitliliğinin fazla olması diyet yapan kişilerin daha fazla diyet yemek tarifi oluşturabilmesine olanak sağlıyor. Özellikle de otlar konusunda… Bende diyetisyen olarak sürekli yeni diyet tarifler deniyor, bu tarifleri ve besinlerin yararlarını sizinle paylaşıyorum.

Bugünün konuğu, insanlık tarihinin en eski besinlerinden birisi olan kuşkonmaz. Önceleri sadece Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da yetişen kuşkonmaz, şimdi hemen hemen her yerde yetişmektedir. Kuşkonmaz; pırasa, sarımsak ve soğan gibi Lily ailesinin bir üyesidir ve 300’den fazla çeşidi vardır. Magnezyum, fosfor, selenium, çinko, sodyum, demir, bakır, kalsiyum ve mangan gibi mineraller ve A,C, B6, K vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminleri içerir.

Kuşkonmazın Sağlığa Faydaları:

Folik asit içeriği sayesinde tam bir kalp dostudur.

Potasyum açısından zengin, sodyum açısından fakir bir besindir. Asparagin içeriği sayesinde etkili bir diüretik ilaç gibidir. Bu nedenle adet öncesi gibi vücudun ödem yaptığı dönemlerde kullanılır. Ayrıca gerginlik ve yorgunluk gibi durumların iyileşmesine katkıda bulunur. Bu yüzden depresyon tedavisinde kullanılır.

Bitkisel mineraller açısından zengin olan kuşkonmaz, inulin içerir. İnulin sağlığa yararlı olan bağırsak bakterilerinin besin kaynağıdır. Dolayısıyla kuşkonmaz tüketimi ile vücuda alınan inulin, bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak, bağırsak florasına olumlu katkı sağlar.
;

İçeriğindeki folat sayesinde spina bifida gibi doğum kusurlarını ve yenidoğanın düşük doğum ağırlığı şansını azaltır.

Kuşkonmaz suyunun alkali özelliği yüksektir ve dolayısıyla kas dokuları temizleyerek, kan asiditesinin azalmasına yardımcı olur ve aynı zamanda böbrek taşlarının eritilmesine yardımcı olur
İçeriğindeki anti-inflamatuvar fitokimyasallar, artrit ve romatizmayı engeller.

Düzenli tüketimi lif açısından zengin olduğu için, bağırsak hareketini artırır.

İyi bir antioksidandır. Dolayısıyla kanser, katarakt ve diğer göz sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Kemoterapinin başarı oranını arttırdığı yönde çalışmalar vardır.

Kan şekeri seviyesini ayarlar ve bu nedenle diyabet hastaları için oldukça önemli bir besindir.

Detoks özelliği sayesinde, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.

Süt üretimini uyarır. Bu nedenle emziren anneler için oldukça faydalı bir besindir.

Bu kadar faydasını sıraladıktan sonra, damak tadınıza hitap edecek bir tarif vermeden olmaz :)

Malzemeler:
10 adet kuşkonmaz
5 diş sarımsak
1 adet limonun suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağ
100 gr light kaşar peyniri
Karabiber, tuz

Yapılışı:
1 adet limon suyu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve dövülmüş 5 diş sarımsağı karıştırıp, sos haline getirin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine kuşkonmazları koyup üzerine sosu dökün. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra 180 derecede 30 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine light kaşar peynirini ilave edin ve eriyene kadar fırında tutun. İşte bu kadar!

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)