Kuyruk Sokumu Ağrısı ve Tedavisi

Yazar Enis BiçererFizik Tedavi Uzmanı • 27 Eylül 2019 • Yorumlar:

Kuyruk sokumu (kuyruk kemiği, coccyx, poçik kemiği ) diye adlandırılan bölge omurgamızın en alt ve uç kısmını ifade eder.Bu kemik yapı üzerindeki sacrum ve bel omurlarına bir eklem ve ligamentler (bağlar) ile bağlanmıştır.Aniden sert bir zemine düşme veya çarpma, ya da zamanla kuyruk sokumu bölgesine sürekli baskı olması sonucu (uzun süre hareketsiz oturmak, kuyruk sokumu bölgesinin bir yere dayanması) ya da kadınlarda doğum sırasında eklemin hasar görmesi sonucunda kuyruk sokumu bölgesinde ağrı hissedilmeye başlar.Kuyruk sokumu ağrısı gerçekten ızdırap vericidir ve özellikle oturma sırasında ağrı çok şiddetlendiği için insan hayatını çok olumsuz yönde etkilemektedir.Ayrıca  kuyruk sokumu ağrısı için birçok tedavi uygulanmasına rağmen tedaviler genelde nedene yönelik değil sadece ağrıyı azaltmaya yönelik olduğu için ya fayda sağlamazlar ya  da  bir süre sonra ağrı tekrar oluşmaya başlar.Bu sebeple  kuyruk sokumu ağrısı ile gelen hastanın çok iyi değerlendirilip  ağrının nedenini  ortadan kaldıracak bir tedavi stratejisi  uygulamak akıllıca olacaktır.
PROLOTERAPİ, AĞRIYA NEDEN OLAN EKLEM VE LİGAMENT(BAĞ) HASARINI TAMİR EDİP  BİR TEDAVİ SAĞLAYABİLİR.
 

 
Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri:
TRAVMA: Yarı oturur  pozisyonda  kuyruk kemiği (kuyruk sokumu) üzerine düşülmesi sonucunda  o bölgedeki ligamentler(bağlar), kuyruk sokumu eklemi  ve kuyruk kemiğinde meydana gelen inflamasyon ve hasar sonucunda ağrı oluşmaya başlar.Kuyruk sokumu ağrısının en büyük nedeni travmaya bağlı olarak  gelişir.
 

 
KUYRUK SOKUMU ÜZERİNE BASKI: Sert bir zeminde uzun süre oturma, kuyruk sokumunun sert bir bölgeye uzun süre dayalı kalması, at sürme, sürekli araba kullanma gibi kuyruk sokumu bölgesine uzun  süre baskı uygulandığı durumlar kuyruk sokumu ağrısının başlangıcına neden olabilir.Bu ağrılar genellikle kalıcı değildir, fakat ağrı ve inflamasyonun iyi bir şekilde kontrol edilmemesi  ve kuyruk sokumu üzerine olan baskının devam etmesi ağrının kronikleşmesine yol açar.
ÇOCUK  DOĞURMA: Doğum esnasında bebeğin başının annenin kuyruk sokumu kemiği üzerine baskı yapması sonucunda  kuyruk sokumu ve buna bağlı yapılar (eklem, ligament)  hasar görebilir. Bunun sonucunda  kuyruk sokumu bölgesinde ağrılar başlar. Nadir  olarak doğum sırasında  bebeğin başının kuyruk sokumuna yaptığı baskı sonucunda kuyruk sokumu kemiği kırılabilir.
TÜMÖR VE ENFEKSİYON: Nadir olarak tümör veya enfeksiyona bağlı  kuyruk sokumuna baskı sonucunda kuyruk sokumu bölgesinde ağrı oluşabilir. Kuyruk sokumu ağrısını meydana getiren diğer nedenler  ekarte edildiğinde  hastanın tümör ve enfeksiyon açısından  mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir.
 
KUYRUK SOKUMU AĞRISI NEDEN DAHA ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜR?
Kadınların kuyruk sokumu kemiği erkeklere göre daha dışarı doğru dönüktür ve bu nedenle travmalara maruz kalmaya daha açık durumdadır.
Kadınlar daha geniş pelvis(kalça kemiği) yapısına sahiptir.Bu da oturdukları zaman kuyruk sokumu üzerine daha fazla baskı uygulanmasına neden olur. Erkek pelvis anatomisinin daha dar yapıda olmasından dolayı erkekler oturduklarında kuyruk sokumu üzerine daha az bir baskı uygulanır.
Kadınlar doğum yaptıkları için kuyruk sokumu  daha çok travmaya uğrar.
 
KUYRUK SOKUMU AĞRISI BELİRTİLERİ VE ÖZELLİKLERİ:
Ağrı özellikle oturur pozisyonda belirginleşir.
Kuyruk sokumu bölgesindeki lokal  ağrı  o bölgeye dokunulduğunda ya da basınç uygulandığında daha da kötüleşir.
Kuyruk sokumu ağrısı oturur pozisyondan kalkar duruma geçildiğinde daha da kötüleşir.
Hastada kabızlık (konstipasyon ) varsa ağrı daha da kötüleşir, aksine bağırsak hareketlerinin iyi olduğu durumlarda ağrı hafifler.
 
KUYRUK SOKUMU AĞRISI TEDAVİSİ:
Kuyruk sokumu ağrısını  azaltmak ya da ortadan kaldırmak için birçok yöntem mevcuttur.Fakat bu yöntemler sadece ağrıyı azaltmaya yönelik olduğu ve o bölgede ağrıya neden olan asıl hasarı tedavi etmediği için genellikle geçici çözümler olmaktan öteye gitmezler.Bunlar;
1) Ağrı kesiciler: Kuyruk sokumu ağrısını bir süre azaltabilirler, ancak uzun dönemde etkileri zayıftır ve ağrı kesicilerin birçok yan etkisi vardır.
2) Ağrının ilk başlangıç zamanında soğuk, daha sonraki günlerde sıcak uygulama
3) Uzun süre oturmaktan kaçınma ve kuyruk sokumu bölgesine basınç uygulanmasını engelleme
4) Otururken ortası  delik bir yastık ya da minder kullanmak
5) Kabızlık kuyruk sokumu ağrısını artırdığı için kabızlıktan kaçınmak
6) Kortizon enjeksiyonu: Kısa süreli olarak ağrıyı azaltsa da  bir süre sonra ağrı tekrar ortaya çıkar. Ayrıca kortizon ligamentleri(bağları) zayıflattığı için uzun dönemde ağrı daha şiddetli olarak karşımıza çıkmaktadır.
7) Manüplasyon: Kuyruk kemiği yerinden hareket ettiğinde anatomik olarak karyopraksi yöntemiyle yerine oturtulabilir. Bu yöntemle anatomik olarak düzelme sağlansa da bu bölgedeki hasarlı eklem ve ligamentlerin(bağların) tamir edilmesi gerekmektedir.
8) Germe hareketleri (stretching): Nazikçe uygulanan germe hareketleri faydalı olabilir ancak, hasarlı eklem ve ligamentleri tamir edemediği için tek başına yeterli olmayacaktır.
9) Ultrason ve fizik tedavi bir miktar faydalı olsa da  hasarlı olan eklem ve ligamentleri tamir etmede yetersiz kalmaktadır.
10) Cerrahi tedavi: Kuyruk sokumu kemiğinin uç kısmının aşırı büyümesi durumlarında, uzun ve sivri olan kemik kısım cerrahi yöntemle düzeltilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Enis Biçerer Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Ozon Terapi, Proloterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Enis Biçerer

Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Ozon Terapi, Proloterapi Uzm. Dr.

Randevu al