Liposuction Nedir?

Liposuction’u anlatmadan önce önemli bir bilgi vermek isterim. Liposuction bir zayıflama yöntemi değildir. Hastaların düzgün diyet ve spor uygulaması liposuction işleminin başarılı olması için çok önemlidir. Hastaların 6 ay boyunca sabit kiloda kalmış olması işlem için ön koşul olarak düşünülebilir.

Bazı insanlar hormonları veya vücut yapıları gereği spor, diyet, veya zayıflamak için farklı yollar izlese de kilo almalarının önüne geçememektedirler. Genel olarak yağ fazlalıkları karın, bel, kalça etrafında toplansa da dengesiz bir şekilde de dağılabilmektedir. Özellikle göbek, kalça ve basen bölgesinde toplanan yağlar görünüş itibari vücudun dengesiz ve kötü görüntüye sebep olabilmektedir. Bu durumlarda liposuction (yağ alma) tedavisi uygulanabilmektedir. İşlem verilen ilaçlar nedeni ile oldukça ağrısız ve basit bir tedavi yöntemidir.

Liposuction işleminin yağ alma konusunda uzman plastik cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. Konu ile ilgili yetkisi ve bilgisi olmayan kişiler tarafından yapılan işlemler birçok sakatlık hatta ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Eğer hasta vakumla tedavi yöntemini tercih ederse ve uzman hekim onaylarsa vakumla bölgesel yağ alma planlanabilir. Yağı alınacak bölgeye özel bir sıvı (infiltrasyon sıvısı) enjekte edilerek yağların parçalanmasına olanak sağlanır. Daha sonra bu yağ hücrelerinin olduğu bölgeye yönelik deride ufak kesikler yapılır. Bu kesiler göbek deliği gibi doğal boşluklar ya da iç çamaşırı içinde gizlenebilecek alanlarda estetik şekilde açılır. Bölgeye metal silindir şeklinde boru ilerletilir ve istenilen alana ulaştığında vakum yöntemi ile yağ dokuları emilerek dışarı alınır ve bölgenin hücrelerinden arındırılması sağlanır. Bunun yanı sıra enerji bazlı yöntemler ile ultrason ve lazer cihazı kullanılarak yapılan liposuction yöntemleri mevcuttur. Enerji bazlı sistemler ile parçalanan hücreler ekstra bir sıvıya ihtiyaç kalmaksızın vakumlanarak vücut dışına alınır ve bölgenin düzene girmesi sağlanır.

Liposuction Olurken Bilinmesi Gerekenler

  • Hastanede yapılan ameliyatlar en fazla 1 ile 2 saat arasında sürmektedir. Uygulanacak bölge sayısının artması ameliyat süresini uzatmaktadır.

  • Ameliyat sonrasında taburcu süresi ortalama 1 gündür.

  • Ameliyat esnasında genellikle dikiş atılmamaktadır. Atılacak ise olabilecek en estetik şekilde yapılır.

  • Genellikle bandaj ve sargı yöntemi ile yaralar sarılmaktadır.

  • Uygulama bölgesine göre değişik şekillerde korseler mevcuttur. Bu korselerin en az 3 hafta kullanılması önerilir.

  • Liposuction ameliyatı sonrasında ağrı ve sızı olmamaktadır.

  • Ameliyat izleri ve belirtileri ortalama 6 ay içerisinde tamamen yok olmaktadır.

Liposuction makalenin başında da belirttiğimiz üzere egzersiz, spor veya diyete direnç gösteren vücutlar için daha sık uygulanmaktadır. Zayıflamak için kullanılmamaktadır.

Lazer Liposuction Nedir?

Lazer liposuction yukarıda anlattığımız klasik liposuction işleminin alternatifidir.Direk deri altına ve yağ hücrelerinin olduğu noktalara uygulanan lazer enerjisi ile yağ hücrelerinin sıvı hale getirilip daha sonra demir tüpçüklerin kesilen deri noktalarından yerleştirilerek yağ hücrelerinin dışarı vakumlanması yöntemidir.

Lazer Liposuction’un Normal Yöntemlere Göre Farkı Nedir?

Lazer liposuction yönteminde yağlar lazerle eritilir ve kanüller yardımı ile vakumlanarak dışarı alınır.

  • Lazer ışınları diğer dokulara zarar vermez ve kılcal damarların tahrip olması riskini aza indirger.

  • Özellikle lazer işlemle beraber cildi toparlamak için uygulanan lazer dalga boyları ile kollajen uyarılarak, yeni bağ dokusu oluşumu tetiklenir.

  • Uygulamanın yapıldığı bölgede gerilme ve sıkılaşma görünür.

Lazer Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanır?

Lazer liposuction cilt altında yağ bulunan her bölgede uygulanabilir. Bel, kalça, karın, basen, diz altları, alt bacak, ayak bilekleri, çene altı, kollar, koltuk altları uygulamanın yapılabildiği bölgelerdendir. Daha önce liposuction uygulanmış bölgelerde lazer liposuction uygulaması tekrar uygulanabilir.

Kimlere Lazer Liposuction Uygulanabilir?

Liposuction özellikle yağ yakmada zorlanan ve spor, diyet gibi yöntemlerin fayda etmediği vücutlar için uygundur. Bunun yanı sıra erkeklerde meme büyümesi içinde uygulanabilir. 16 yaşını geçmiş aile onayı olan ve ergenliğin son noktalarında her birey liposuction tedavisi olabilir. Vücudumuzda herhangi bir bölge hamilelik, beslenme ya da yapısal olarak orantısız ve çirkin görünebilir. Özellikle mide küçültme ameliyatı uygulanan ve hızlı kilo veren bireylerin ciltleri cerrahi olarak germe işlemine gerek duyulacak boyutta değil ise lazer liposuction işlemi uygulanabilir. Bu tedaviler sonucunda kendisine küsmüş bireylerin daha sağlıklı ve olumlu olduğu, sosyal hayatına daha fazla zaman ayırdığı görülmektedir.

Liposuction Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

 

Belirli ve az bir bölgeye uygulandı ise hasta ertesi gün taburcu olarak işine ve normal hayatına dönebilir. Ancak işlem daha bölgesel ve büyük bir işlemse birkaç gün istirahat etmesinde fayda olacaktır. Ancak işlem daha bölgesel ve büyük bir işlemse birkaç gün istirahat etmesinde fayda olacaktır. Lazer liposuction sonrası ortalama 5 ile 6 ay sonra uygulamadan izler tamamen kaybolacak ve vücut normal halini alacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atilla Adnan Eyüboğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)