Meme Estetiği Uygulamaları Nelerdir?

Meme estetiği, göğüsleri istediği ölçülerde ve biçimde olmayan kadınların baş vurduğu estetik uygulamaların genel adıdır. Meme estetiği; meme büyütme, meme küçültme ve meme dikleştirme olmak üzere üç amaca yönelik uygulanabilmektedir.

Meme Büyütme Ameliyatı Nedir?

Meme büyütme ameliyatında meme ölçüleri silikon implantlar kullanılarak büyütülmektedir. Kadınlar genelde göğüslerin doğuştan küçük olması ve hamilelik sonrası göğüslerde hacim azalması gibi nedenler ile bu operasyona baş vurmaktadırlar.

Operasyon, ameliyat ortamında genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. İşlem esnasında meme altından açılan 4-5 cm’lik kesiler ile silikon implantlar yerleştirilmektedir. Protez sıklıkla meme altından yapılmakta veya meme başı etrafından yapılmaktadır. Silikon protez, meme dokusunun altına ya da göğüs kasının arkasına yerleştirilmektedir.

Silikon şekilleri yuvarlak, damla şekilli, düzgün yüzeyli veya pütürlü yüzeyli gibi seçeneklere sahip olabilmektedir. Damla protezler daha sıklıkla uzun boylu ve meme üst kısmının belirginleştirilmesini talep eden hastalarda tercih edilmektedir. Hem şekil hem boyut açısından kişinin vücudu ile uyumlu protezler aynı zamanda kohezif jel içermektedir. Böylece hem görünüş hem de dokunuş olarak çok daha gerçekçi his veren göğüslere kavuşulmuş olunur.

Meme büyütme operasyonları ile ilgili sık sorulan sorulardan biri de emzirme ile ilgilidir. Meme büyütme esnasında meme dokusu çıkartılmadığı için süt kanalları zarar görmez. Meme büyütme ameliyatı olan kadınların emzirmelerinde sorun yoktur.

Meme Küçültme Ameliyatı Nedir?

Göğüslerin vücuda oranla çok büyük olması, neden olduğu ağırlık sonucu boyun ve bel ağrısı yapması, fiziksel hareketleri ve giyimi kısıtlaması, meme altında pişik gibi yara izlerine yol açması gibi şikayetler ile bu operasyona baş vurulmaktadır.

Meme büyütme ve meme küçültme ameliyatları genellikle göğüs gelişimini tamamlamadan gerçekleştirilmemektedir ancak; meme küçültme ameliyatı ciddi problemler yaşayan genç kızlara da uygulanabilmektedir.

Öncelikle, her hastanın ilk muayenesi esnasında vücut ölçüleri ile uyumlu olacak meme büyüklüğü tespit edilmektedir. Bunun için hastanın göğüs ölçüsü alınır, meme başının pozisyonu değerlendirilir, meme başının aşağıda kalması durumunda ne kadar yukarı taşınacağı gibi detaylar belirlenir.

Meme küçültme operasyonu öncesinde hastadan yüzeyel doku ultrasonografi veya mamografi istenmektedir. Bu mamografinin sonucuna göre ise işlem esnasında çıkartılan dokunun patolojiye gidip gitmeyeceğine karar verilmektedir.

Hastanın ideal kiloda olması meme küçültme işlemini kolaylaştırmaktadır. Çünkü meme dokusunun yağ miktarı azaltılmış olmaktadır. Bu nedenle hastaların ideal kilolarında olmaları tercih edilmektedir.

Bu ameliyat öncesinde komplikasyona neden olabilecek ilaçların kullanımına ara verilmelidir. Aynı şekilde alkol ve sigara kullanımı da ameliyattan yaklaşık 1 hafta önce bırakılmalı ve iyileşmeyi geciktireceği için ameliyattan sonra da bir süre tüketilmemelidir.

Meme küçültme ameliyatı esnasında meme dokusu çıkartıldığı için süt kanallarının zarar görme riski bulunmaktadır. Bu nedenle kişiye bu operasyondan sonra emzirebileceğine dair bir güvence verilememektedir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası göğüslere elastik bandaj ve gaz ile pansuman yapılmaktadır. Cilt altında sıvı birikmemesi için takılan silikon borular ise ameliyattan 1 – 2 gün sonra çıkartılmaktadır. Bandajlar da ameliyattan 2 – 3 gün kadar sonra çıkartılmakta olup birkaç hafta kullanılacak olan sporcu sutyenine geçilmektedir.

Operasyondan sonra ilk 2 gün ağrı olması beklenen bir durumdur. Ancak ağrı kesiciler vasıtası ile bu ağrıları kontrol altına almak mümkündür. Ameliyattan sonraki ilk adette göğüslerde ve şişme meydana gelebilmektedir. Yine ilk 6 hafta geçici his kaybı da görülmesi beklenen normal bir durumdur.

Hastalar, operasyondan sonraki gün ayağa kalkabilirler ancak 2 – 3 hafta ağır işlerden kaçınmalıdırlar. Sosyal aktivitelere ve iş hayatına 2 hafta sonra dönülebilmektedir. Ancak ilk 1 ay spor gibi aktivitelerden kaçınılmalı, sıkı sutyenler giyilmemeli ve göğüslere nazik davranmaya dikkat edilmelidir. Ani oluşan morluk, kızarıklık gibi beklenmedik komplikasyonlarla karşılaşılması durumunda mutlaka bir doktora baş vurulmalıdır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nedir?

Hamilelik, emzirme ve hatta yer çekimi gibi etkenler ile göğüslerde yıllar içerisinde hacim kaybı ve sarkmalar meydana gelebilmektedir. Cildin elastikiyetini kaybetmesine bağlı olarak, göğüsler de şeklini yitirir ve eski dolgunluğunu kaybederler. Bunun yanı sıra meme başı etrafındaki koyu renkli ciltte de genişleme görülür.

Meme dikleştirme operasyonu meme küçültme veya meme büyütme ameliyatları ile birlikte uygulanabilmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatları 2 – 3 saat sürmekte ve genel anestezi altında uygulanmaktadır. İşlem esnasında hem hacim kaybı ve sarkıklık giderilmektedir hem de protez ile hacmi arttırmak gerekmektedir. Ayrıca meme başı etrafındaki koyu renkli cildin de boyutu küçültülmektedir. Meme dokusunun hacmi yeterli ise memeye şekil vererek dikleştirme işlemi yeterlidir.

Meme dikleştirme, memenin sarkmasını durdurmamaktadır ancak göğüsleri sarkma öncesindeki haline geri döndürmektedir. Eğer kişinin yakın zamanda anne olmak gibi planları varsa ameliyatı ertelemesi önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atilla Adnan Eyüboğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)