Meme Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Meme estetiği dünyada olduğu gibi toplumumuzda da uygulanan bir estetik operasyondur. Yazımızda meme estetiği ile ilgili merak uyandıran konular ve sık sorulan sorulara yer vereceğiz.

Meme estetiği nasıl yapılır?

Meme büyütme ameliyatı esnasında koltuk altı, meme ucu çevresi ya da meme altına 4-5 cm’lik bir kesik açılır ve silikon protez yerleştirilir. Bu izler ameliyat sonrasında silikleşmekte ve kolay fark edilemez bir hal almaktadır. Silikon protezler diğer adı ile meme implantlarının içi silikon jel ile doludur. Uygulanacak olan implantın şekli ve büyüklüğü ise kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bunun kararı, kişinin isteği ve aynı zamanda vücut ölçüleri göz önünde bulundurularak doktor ve hasta tarafından birlikte verilmektedir.

Ameliyat genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bu nedenle kişi işlem esnasında ağrı hissetmez. Ameliyat süresi de yine vakaya bağlı olarak değişmek üzere genellikle 1 – 2 saat civarında sürer.

Meme küçültme ameliyatında yapılacak olan teknik, hastanın meme dokusunun miktarı ve şekline göre belirlenir. Nispeten küçük memelerde lolipop şeklinde, orta boy memelerde ‘J’ harfi, büyük memelerde ise ters T şeklinde kesi uygulanmakta olup; meme küçültme işlemi esnasında fazla meme dokusu çıkartılmaktadır. Bu nedenle meme küçültme ameliyatı öncesi hastalardan mamografi çekimi istenmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatı ise meme büyütme veya meme küçültme işlemi ile kombine edilmektedir. Çok sarkık olan memeler dikleştirilirken meme protezi uygulanabilir. Meme dikleştirme işleminde memeye yeniden hacim kazandırılır ve sarkıklık giderilir. Meme başı yeniden konumlandırılır.

Meme protezi dışarıdan bakıldığında belli olur mu?

Kişinin vücut ölçülerine göre normal standartlarda yapılmış bir meme protezi dışarıdan bakıldığında anlaşılmamaktadır. Sadece normal sınırları zorlayan uygulamalarda dışarıdan bakıldığında belli olur. Günümüzde uygulanan protez silikonlar dışarıdan bakıldığında da dokunulduğunda da anlaşılmamaktadır.

Meme estetiği süt kanallarına zarar verir mi?

Silikon protezler meme dokusunun altına yerleştirilmektedir. Protezlerin süt kanalları ile herhangi bir teması söz konusu olmamaktadır. Bu nedenle süt kanallarına herhangi bir zararı yoktur. Meme büyütme ameliyatları sonrasında emzirmeye mani hiçbir durum yoktur.

Meme küçültme ameliyatında ise; meme dokusunun bir miktarı çıkartılacağı için her ne kadar dikkat edilse de süt kanallarının zarar görme ihtimali vardır. Meme küçültme ve meme dikleştirme ameliyatlarından sonra kişinin emzirebileceğine dair bir güvence verilemez.

Meme protezi hangi şekilde olmalıdır?

Hangi şeklin daha iyi olacağının kişiden kişiye ve göğüs tipine bağlı olarak değişebileceği de unutulmamalıdır.

Meme büyütme ameliyatı sonrasında iz kalır mı?

Meme büyütme ameliyatı sonrasında iz tamamen yok olmaz ancak; izler göğüs altında kaldığı için gizlenecektir. Üstelik bu izler giderek pembe ve silik bir hal almakta ve fark edilmemektedirler.

Meme protezinin belirli bir dayanma süresi var mıdır?

Meme protezinin ömrü ortalama 10 – 15 yıl kadar sürmektedir. Şu an kullanmaya devam ettiğimiz son nesil protezler için ise belirli bir ömür vermek uygulamaları halen sürdüğü için zordur.

Kimler meme estetiği yaptırabilir?

Meme estetiği tıbbi bir gereklilik olmadığı takdirde 18 yaş ve üzerindeki bireylere yapılmaktadır. Göğüslerin gelişimini henüz tamamlamadığı dönemde meme estetiği yapılması tavsiye edilmemektedir. Ancak sağlık problemlerine yol açması halinde bazen meme küçültme ameliyatı 18 yaş altında da yapılabilmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatı kalıcı mıdır?

Meme dikleştirme operasyonu sonrasında göğüsler yeniden hacim kazanır ve dolgunlaşır ancak; meme dikleştirme ameliyatı göğüslerin yeniden sarmasını önleyemez. Yaşın ilerlemesi veya tekrar doğum yapma gibi nedenlerle göğüsler uzun vadede yeniden sarkabilir.

Meme dikleştirme ameliyatı doğumdan ne kadar süre sonra yapılabilir?

Meme dikleştirme ameliyatı süt kesildikten en az 6 ay kadar sonra yapılmalıdır.

Meme estetiği sonrası ne zaman işe dönülebilir?

Meme estetiği ameliyatının ertesi günü hasta evine dönebilmektedir. Ameliyattan sonra 3 – 4 gün evde istirahat edilmesi önerilmektedir. Meme estetiği sonrasında genellikle 1 hafta işinde kişi hem sosyal hem de iş yaşamına dönebilmektedir. Ancak ağır fiziki aktivite isteyen işi olan hastalar için bu süre biraz daha uzayabilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atilla Adnan Eyüboğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)