Meme Protezleri

Kadınların meme dokusunun büyüklüğü, kilo alıp verme, emzirme ve genetik yapıya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Memenin yapısal olarak küçüklüğü, sarkması ve şekil bozukluğu olması durumunda meme estetiği uygulanabilmektedir. Bu ve bunun gibi durumlarda kadınlar, olmayan ya da kaybedilen meme dokusu hacminin arttırılması ve estetik bir görünüm elde edilmesi için meme büyütme estetiğine başvurmaktadırlar.

Meme büyütme estetiklerinde hacmin arttırılması ve yetersiz büyüklükteki meme dokusunun takviye edilmesi için silikon meme protezleri kullanılır. Meme Büyütme Estetiğinde Kullanılan Protezler doğal görünümlü olmaları ile birlikte uzun yıllar boyunca şeklini koruyarak ek bir işlem gerektirmezler.

Estetik ameliyat öncesinde hastanın meme dokusu, ölçüleri, hastanın istediği büyüklük ve memenin şekli göz önüne alınmaktadır. Bu planlama aracılığı ile hangi tür implant kullanılacağı ve protezin boyutu belirlenmektedir. Her bir planlama hastaya ve meme dokusuna özel yapılmaktadır. Bu planlama içerisinde uygun protez ve protezin yerleştirileceği seviye estetik ameliyatının başarılı geçmesi için oldukça önemlidir.

Meme Protezi Nedir?

Meme protezi, göğüs büyütme ameliyatlarında hacmini kaybetmiş olan ya da istenilen hacimde olmayan meme dokusunun taklit edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Meme büyütme estetiğinde kullanılan protezler, implant ya da silikon olarak da adlandırılmaktadır.

Meme protezlerinin dış yüzeyi sert bir silikonla kaplıdır. İç kısımları daha yumuşak ve jel kıvamına sahiptir. Çeşitli fiziksel özelliklere sahip olan bu implantlar büyüklük, şekil, yüzey ve içerik olarak bir takım gruplara ayrılır. Yüzey olarak düz (smooth) ve pütürlü (textured) olabilen protezlerin içerik olarak serum fizyolojik, cohesive jel ya da silikon özellikleri bulunan türleri vardır.

Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Meme estetiklerinde kullanılan protezler silikon maddesini içeriğinde taşırlar. Ancak çeşitliliklerine göre gruplara ayrılmakta ve kendi içlerinde sınıflandırılmaktadırlar. Bu gruplandırma içerisinde silikonlar şekil, içerik ve kılıf yani yüzey yapısı yönünden birbirinden ayrılmaktadırlar.

Şekillerine Göre Meme Protezleri

Şekillerine göre sınıflandırılan meme implantları iki grupta ele alınmakta; yuvarlak (round) ve anatomik (damla) meme protezleri olarak adlandırılmaktadırlar. Yuvarlak meme silikonları yarım bir küreyi andırır. Orta kısmı kalındır. Yerleştirilmesi sonrasında göğüsün süt bölgesinde dolgun bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadırlar.

Anatomik bir diğer adı ile damla silikonlar adından da anlaşılacağı gibi yağmur damlasına benzeyen bir şekle sahiptirler. Üst kısmı ince olan bu protezin alt kısmı daha geniştir. Yerleştirilmesi sonrasında göğüsün alt kısmında dolgun bir görünüm elde edilmesi sağlanmaktadır. Genellikle istenilen meme görüntüsünü vermesi nedeni ile meme ile uyumlu şeklinden ve büyütme olanaklarından sıklıkla yararlanılır. Bu forma sahip olan silikonlar genellikle meme sarkmalarının daha az olduğu ve dikleştirme işleminin gerektirmediği göğüslerde tercih edilmektedir.

Yuvarlak ya da damla şekilli implantlarının hangi göğüs tipleri için kullanılacağı meme dokusuna ya da yapısına bağlı olarak değiştiğini ifade edebiliriz. Ancak Meme Büyütme Estetiğinde Kullanılan Protezler incelendiğinde estetik ameliyatın amacı büyütme işlemi olduğu için genellikle kadınlarda genellikle yuvarlak protezin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bazı durumlarda hekimin yaptığı planlamalar içerisinde meme dokusunun az olduğu göğüs tiplerinde doğal görüntünün yakalanması için yukardan aşağı büyüyen damla şekilli protezler de tercih edilmektedir.

İçeriklerine Göre Meme Protezleri

İçerik olarak sınıflandırılan meme protezleri; silikon ve serum fizyolojik içerikli olarak sınıflandırılır. Serum fizyolojik içerikli implantlar ise; sıvı silikon ve cohesive jel olarak kendi içerisinde ayrılmaktadır. Dış kılıfı silikon kaplı olan bu protezlerin içeriği jel kıvamında silikon ve serum fizyolojik yani tuzlu su içeriğine de sahip olabilmektedir.

İçerisi serum fizyolojik dolu olan meme silikonları göbek deliği çevresinden ya da koltuk altı bölgesinden yapılan küçük kesiler ile kolayca yerleştirilmektedir. Meme protezinin herhangi bir şekilde travma alması sonucunda zedelenmesi halinde içerisindeki tuzlu suyu sızdırma olasılığı mevcuttur. Ancak bu durum meme ve meme dokusu için herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. İçi sert jel içerikli olan protezlerde ise herhangi bir travmaya bağlı olarak gelişen zedelenmelerde herhangi bir risk bulunmamaktadır. Bu jellerin içeriğinde bulunan yapışkan moleküller kesildiğinde dahi herhangi bir sızdırma yapmamaktadır.

Kılıflarına Göre Meme Protezleri

Tüm göğüs protezlerinin dış kılıfları sert bir silikonla kaplıdır. Pütürlü (textured) ve düzgün yüzeyli (smooth) olarak kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadırlar.

Göbek deliği, koltuk altı, meme başı, meme altı gibi yerleştirme alanları bulunan bu implantların, kas altı – üstü, meme altı ve kas zarı altı gibi yerleştirilecek olduğu bölgeler de birbirlerinden farklıdır. Ayrıca Meme Estetiğinde Kullanılan protezler arasından hangisinin tercih edileceği göğüslerin yapısına, hacmine ve vücudun yapısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle hasta memnuniyeti odaklı meme büyütme operasyonlarında uygun implant, yerleştirme alanı, yerleştirileceği bölge ve kullanılacak cerrahi teknik gibi planlamaların plastik cerrah tarafından belirlendiği unutulmamalıdır. Karar verilmesi aşamasında deneme protezleri ile oluşturulacak olan memenin şekline hasta ile birlikte karar verilmekte ve gerekli modifikasyonlar yapılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atilla Adnan Eyüboğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)