Makula Deliği

Yazar İbrahim Gökhan GülkılıkGöz Doktoru • 30 Nisan 2020 • Yorumlar:

Makula deliği nedir, kimlerde görülür?

Makula gözümüzün sinir tabakası olan retinanın merkezinde bulunan, sarı nokta olarak da isimlendirilen yerin adıdır. Araba kullanmak, okumak, yüzleri tanımak, televizyon seyretmek gibi günlük işlerimizin çoğunu makulanın oluşturduğu ayrıntılı görüş sayesinde yaparız. Makulamızda delik geliştiği zaman merkezi görüşümüz bozulur ve ayrıntılı görme gerektiren işleri yapmakta zorlanırız. Makula deliği genellikle 50 yaş üzeri kişilerde meydana gelen jel tabakasının ayrışması sonucu oluşur. Gözün jel tabakası makuladan ayrılırken burada kalan jel parçaları büzüşür ve makulada meydana gelen çekinti delik oluşumuna sebep olabilir. Göz travması sonrası da genç kişilerde makula deliği gelişebilir.

Makula deliğinde belirtiler nelerdir?

Makula deliğinde erken evrede merkezi görüşte azalma ve cisimleri eğri görme gibi şikayetler olur. Hastalık ilerlediği zaman görme daha da azalır ve görme merkezinin tam ortasında karanlık bir leke görülür. Hastalar okuma, TV seyretme, yüzleri tanımakta zorlanırlar.

Makula deliğinde tanı nasıl konur?

Rutin göz muayenesi sonrasında göz bebekleri damla ile genişletilerek göz arkası (makula) özel mercekler ile muayene edilir. Doktorunuz makula deliğinden şüphelenilirse, optik koherens tomografi (OKT-göz tomografisi) tetkiki yapabilir. Bu tetkik ile makula deliğinin büyüklüğü, süresi, görme hücrelerinin canlılığı konusunda yorum yapılıp tedavi sonrası iyileşme süreci hakkında fikir sahibi olunabilir.

Makula deliğinde tedavi geciktirilirse veya tedavi olunmazsa ne olur?

Makula deliğinde, görme hücrelerine yavaş bir hızda ilerleyici ve kalıcı zarar gelir. Hastalık erken tedavi edilirse çoğu zaman çok iyi görme düzeylerine tekrar ulaşılabilmektedir. Geç ameliyat edilen olgularda delik çoğu zaman kapansa bile görme merkezindeki  hücreler kalıcı zarar gördüğünden görme seviyesi düşük kalabilir.

Makula deliğinde tedavi nedir?

Makula deliğinde tedavi yöntemi vitrektomi ameliyatıdır. Delik çoğu olguda kısa sürede kapanır fakat görme  daha uzun sürede, aylar  içinde artış gösterir. Bu ameliyatta göz içine çok küçük cerrahi aletler ile girilerek göz jeli temizlenir. Göz boşluğu özel bir gaz ile doldurulur. Ameliyat sonrası hasta yere doğru bakacak şekilde durarak gazın deliği örtmesi sağlanır ve delik kendiliğinden kapanır. Bu süreçte başın öne eğik yere doğru durması gazın deliği örtmesi açısından çok önemlidir. Birkaç hafta sonra gaz kendiliğinden kaybolacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)