Meme Büyütme Ameliyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Göğüsler, dişiliğin sembolü olma gibi bir anlam taşımaları nedeni ile estetiğin önemli bir parçası olmakta ve bu sebeple meme estetiği uzun yıllardır uygulanan bir prosedür olarak karşımıza çıkmaktadır.

Meme Büyütme Ameliyatı Nedir?

Meme büyütme ameliyatı kısaca, göğüsleri istenilen ölçülerden küçük olan kadınların baş vurduğu bir estetik uygulamadır.

Yağ enjeksiyonları uygun hastalarda uygulanabilir bir yöntemdir ancak; etkisinin daha kalıcı olması ile meme büyütme ameliyatı oturmuş standartta bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Silikonlar, meme altından açılan 4-5 cm’lik kesiklerden girilerek yerleştirilir. Protez, meme dokusu içine yerleştirilmemektedir. Meme dokusunun altına veya göğüs kafesinin önünde bulunan kasın altına yerleştirilebilmektedir. Uygulamanın yapılacağı seviyeye hasta ile yapılan görüşmeler ve muayene sonucunda karar verilmektedir. Kişinin anatomik yapısı, derinin elastikiyeti vb. faktörler bu kararı verirken rol oynamaktadır.

Her hastaya tek bir tip silikon protez uygulanması söz konusu değildir.

Meme silikonu, meme altından, ucundan veya koltuk altından yerleştirilebilmektedir. Ameliyathane ortamında genel anestezi altında uygulanmakta ve tüm işlem toplamda 45-60 dakika civarında sürmektedir. Ameliyatın olduğu gün hastanın hastanede kalması gerekebilmektedir. Hasta ameliyattan sonraki gün ayağa kalkar ve evine dönebilir. Evde de 3 – 4 günlük bir istirahat süresinin ardından kişi günlük yaşantısına yeniden ve sorunsuz bir şekilde dönebilmektedir.

Meme Büyütme Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Meme büyütme ameliyatı olacak kişilerde göğüs ölçüleri vücuda oranla küçüktür. Göğüslerin küçük olması doğuştan ya da hamilelik sonrası hacim kaybı ile meydana gelmiş olabilmektedir. Ayrıca iki meme arasındaki asimetri olması durumunda da yine meme büyütme ameliyatına baş vurulmaktadır. Meme büyütme ameliyatı ile iki meme dokusu birbirine daha benzer hale getirilmektedir.

Tıbbi bir zorunluluk olmaması şartı ile meme büyütme ameliyatlarının 18 yaşından büyüklere uygulanması gerekmektedir. 18 yaşın altında gelişme çağının halen devam etmesi nedeni ile meme büyütme ameliyatının yapılması uygun olmamaktadır.

Ameliyattan sonra kısa süre içinde anne olmayı planlayan adaylar için de ameliyat için doğru zaman değildir. Yakın dönemde gebelik planlayan, emzirmeye devam eden ve sık kilo alıp veren kadınlar için meme büyütme operasyonunun gebelik sonrasına ertelenmesi önerilmektedir.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası

Gerginlik hissi olabilmektedir. Göğüslerin büyüdüğü hemen görülebilmekte ve hissedilebilmektedir. Göğsün üzerine gerekli baskıyı sağlamak nedeniyle özel bir sargı yapılmaktadır. Ayrıca, protezin yerleştirildiği yerde oluşabilecek sızıntıları dışarı atabilmek amacı ile drenler yerleştirilebilmektedir. Dren konulur ise bu drenler ameliyattan sonra birkaç gün durduktan sonra alınmaktadır. İlk zamanlarda memelerde hissizlik ya da tam tersi aşırı hassasiyet ile karşılaşılması beklenen bir durumdur.

Hastalar ameliyattan 6 saat kadar sonra sıvı alımına başlayabilmektedirler. Sabah yapılan ameliyatlarda hasta aynı gün taburcu olabilmektedir. Hastalar genellikle ameliyattan sonraki gün evlerine dönmektedirler. İlk bir hafta sırt üstü yatılmalıdır. Yana dönüşleri kısıtlamakta fayda vardır.

Ameliyattan 2 gün sonra hastanın duş almasına izin verilmektedir. Bu sürede hastanın ilk pansumanı da yapılmış olur. Ameliyattan sonraki 2. Günde sargının açılması ve pansumanı yapılmasının ardından hastaya sporcu sutyeni giydirilir. Bu sutyen 3 hafta boyunca gece gündür sürekli takılmalıdır.

Ameliyattan sonraki ilk 4 gün komplikasyonların en yoğun görüldüğü dönemdir. Ödem, gerginlik ve olası renk değişiklikleri bu dönemde görülür ve bu dönemin dinlenilerek geçirilmesi tavsiye edilir. Bu komplikasyonlar bir haftanın sonunda hafiflemeye ve geçmeye başlarlar. Kişi ameliyattan birkaç gün sonra araba kullanabilir, sosyal ve iş hayatına yeniden dönebilir. 8. haftadan sonra hastalar fitness, tenis ve yüzme gibi sporlara da dönebilirler.

Zaman içinde ödemler çözüldükçe memenin şekli de gittikçe iyileşmekte ve doğallaşmaktadır. Memenin tam şeklini alması ise 4 veya 6. ayı bulabilmektedir hatta bu süre 1 yıla kadar uzayabilmektedir.

Meme büyütme ameliyatı sonrasında emzirme ile ilgili bir problem yaşanmamaktadır. Meme büyütme ameliyatı esnasında meme dokusu çıkartılmadığı için süt kanallarının hasar görmesi gibi bir durum da söz konusu olmamaktadır. Bu nedenle meme büyütme ameliyatı sonrasında kadınlar bebeklerini emzirebilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atilla Adnan Eyüboğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)