Mide Küçültme Ameliyatı Nedir

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 26 Ocak 2017 • Yorumlar:

Bu yazıda Mide Küçültme Ameliyatı Nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağım. Diğer ismi tüp mide olan bu operasyonda mideye tüp takıldığı gibi yanlış bir bilgi söz konusu olabilmektedir. Gelin birlikte inceleyelim.

Tüp mide yada halk arasında daha çok mide küçültme ameliyatı olarak bilinen operasyon tıp literatüründe Laparoskopik Sleeve Gastrektomi olarak isimlendirilir.

Mide küçültme ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılır. Peki nedir kapalı yöntem ? Mide Küçültme ameliyatı nedir ve nasıl yapılır?

Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda karın cildi üzerinde yaklaşık yarım santimetrelik küçük kesiler yapılır. Bu kesilere trokar denilen aparatlar yerleştirilir ve karın içine alet girişini sağlayan özel yollar açılır.

Kesilerin küçük olması nedeniyle ameliyat sonrası dönemde hasta çok daha az ağrı hisseder. Bu küçük kesiler hızla iyileşir. Hasta daha çabuk ayağa kalkar ve akciğer, kalp gibi organların çalışma sistemleri çok daha hızlı düzelir.

Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda karın içi organlar çubuk şeklinde dizayn edilmiş bir kamera yardımı ile görüntülenir. Bu hareketli kameralar sayesinde açık ameliyatlarda görüntülenemeyen derin karın içi bölgelere ulaşılabilir.

Obezite cerrahisi yaklaşık 50 yıldır tüm dünyada uygulanmaktadır. Ülkemizde de artık birçok cerrah ve merkez bu ameliyatları uygulamaya başlamıştır.

Yaklaşık on yıl önce obezite cerrahisinin en sık uygulanan şekli gastrik by-pass iken şu anda tüm dünyada en sık sleeve gastrektomi yani mide küçültme ameliyatı yapılmaktadır.

Mide küçültme ameliyatı nedir sorusunun cevabı obezite cerrahisi seçenekleri arasında ameliyatı süresi en kısa olan (yaklaşık 60 dk), etkin kilo kaybı sağlayan ve komplikasyon oranı diğer cerrahi yöntemlerden daha az olan ve bu nedenlerle hastalar tarafından çok daha sık tercih edilen zayıflama yöntemi denilebilir.

Mide küçültme ameliyatında bu ameliyatlara özel olarak geliştirilmiş ucuna kartuj denilen zımba yerleştirilmiş stapler aletleri seri olarak uygulanır. Sindirim sistemi fizyolojisi değiştirilmez yalnızca mide hacminin azaltılmasına dayanır ve yiyecek emilimi bozulmaz.

Mide küçültme ameliyatında hasta memnuniyeti oldukça yüksektir. Son dönemlerde obezite cerrahisinde ilk basamak tedavi olarak uygulanmakta ve popülaritesi giderek artmaktadır.

Genişlemiş midenin yaklaşık % 80 kadarı kapalı yöntemle çıkarılır ve mide ince bir tüp haline getirilerek ortalama bir barsak çapı kadar küçültülmüş olur.

Tüp mide sadece hacim kısıtlayan bir ameliyattır. Hastalar yeni küçük mide ile çok daha az porsiyonlar tüketip hızla tokluk hissine ulaşırlar.

Ameliyat sonrası yeni beslenme düzenine hasta uyumu tam olduğunda başarı oranı çok yüksektir ve kalıcı sonuçlar alınır. Yani bu ameliyat kişilere yoğun açlık dönemi yaşatan diyet programlarından çok daha etkindir.

Tıp dünyasının baş döndücü bir hızla ilerliyor ve çağımızın en yaygın hastalığı obezite konusunda büyük yenilikleri beraberinde getiriyor. İnternetteki bilgi kirliliğine ameliyat yöntemlerinin çokluğu da eklenince ameliyat yöntemi seçiminde sıklıkla kafa karışıklığı oluşuyor. Bu nedenle bugün mide küçültme ameliyatı hakkında yazmak istedim. Yine hastalar tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de mide küçültme ameliyatı nedir sorusu olmaktadır.

Sizler de konusunda uzman bir hekimle mümkünse yüz yüze görüşerek ameliyat şekline karar vermelisiniz.

Soru ve önerilerilerinizi aşağıda bulunan yorum bölümüne bırakabilirsiniz.

Sağlıkla kalın ..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)