Makaleler 29/06/2026

Melda Gizem Tavukçuoğlu Diyetisyen
Melda Gizem Tavukçuoğlu
Diyetisyen

NEDEN SÜREKLİ ACIKIYORUM?

Yapılan bilimsel araştırmalara göre 10 olası sebep var, gelin bunları beraber bakalım.

“Yemeğimi yiyorum ama kısa süre sonrasında tekrar acıkıyorum.” Bu cümleyi son zamanlarda sık kuruyorsanız merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Sizce bu durum iradesizlik mi? Sürekli aç hissetmek her zaman irade eksikliği anlamına gelmez. Çoğu zaman bunun arkasında beslenme düzeni, hormonlar, uyku kalitesi ve yaşam tarzı gibi birçok farklı neden bulunabilir.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, açlık hissinin yalnızca mideyle değil; beynimiz, hormonlarımız ve günlük alışkanlıklarımızla da yakından ilişkili olduğunu gösteriyor.

1. Öğünlerinizde yeterince protein tüketmiyor olabilirsiniz.

Protein, en yüksek tokluk sağlayan besin öğelerinden biridir. Yapılan bir meta-analiz çalışmasında, yeterli protein tüketiminin tokluk hissini artırdığını ve sonraki öğünde alınan enerjiyi azaltabildiği gösterildi. Her ana öğünde; yumurta, yoğurt, kefir, peynir, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi kaliteli protein kaynaklarının bulunması önemlidir.

2. Liften fakir besleniyor olabilirsiniz.

Lifli besinler mideyi daha yavaş terk eder ve tokluk süresini uzatır. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve kuru baklagiller yalnızca sindirim sistemi için değil, açlık kontrolü açısından da oldukça değerlidir.

3. Çok fazla ultra işlenmiş gıda tüketiyor olabilirsiniz.

Hazır atıştırmalıklar, paketli ürünler, şekerli içecekler ve birçok ultra işlenmiş gıda; kısa sürede yüksek enerji sağlar ancak uzun süre tok tutmayabilir. Yapılan bir sistematik derlemede, ultra işlenmiş besinlerin hem fizyolojik hem de ödül mekanizmalarını etkileyerek daha fazla yeme isteğine neden olabileceğini bildirdi.

4. Yetersiz uyku açlık hormonlarını etkileyebilir.

Gece geç yatıyor veya düzensiz uyuyorsanız bunun etkisini ertesi gün iştahınızda hissedebilirsiniz. Yapılan bir sistematik derlemede, kısa uyku süresinin enerji alımını artırabildiğini ve iştahı etkileyen hormonlarda değişiklik oluşturabildiğini gösterdi. Kaliteli uyku, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.

5. Susuzluğu açlık sanıyor olabilirsiniz.

Vücut bazen susuzluğu açlık hissiyle karıştırabilir. Özellikle gün içinde yeterince su içmeyen kişilerde bu durum oldukça sık görülür. Yemek öncesinde bir bardak su içmek bazen gerçekten aç olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.

6. Çok hızlı yemek yiyor olabilirsiniz.

Beyninizin “doydum” sinyalini oluşturması yaklaşık 20 dakika sürebilir. Hızlı yemek yiyen bireyler çoğu zaman ihtiyaçlarından daha fazla besin tüketebilir. Lokmaları yavaş çiğnemek ve ekransız yemek yemek tokluk hissini artırabilir.

7. Stres altında olabilirsiniz.

Yoğun stres, özellikle kortizol hormonunun yükselmesine bağlı olarak iştahı artırabilir. Bu nedenle birçok kişi fiziksel açlıktan çok duygusal açlık yaşayabilir. Kendinize şu soruyu sormayı deneyebilirsiniz: “Gerçekten midem mi aç, yoksa zihnim mi yemek istiyor?” Cevap sizlerde.

8. Egzersiz düzeniniz değişmiş olabilir.

Egzersiz yapmak her zaman daha fazla açlık oluşturmaz. Araştırmalar özellikle orta yoğunluktaki egzersizlerin kısa vadede iştahı artırmak yerine bazı kişilerde baskılayabildiğini göstermektedir.

9. Çok katı diyetler yapıyor olabilirsiniz.

Uzun süre çok düşük kalorili beslenmek ya da uzun süre aç kalmak vücudunuzun kendini koruma mekanizmalarını devreye sokabilir. Bu durumda hem açlık hissi hem de yemek düşünceleri belirgin şekilde artabilir.

10. Altta yatan bir sağlık sorunu olabilir.

Sürekli açlık bazen bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin; diyabet, hipertiroidi, bazı ilaçlar, hormonal bozukluklar, iştah artışına neden olabilir. Eğer sürekli açlık hissine; istemsiz kilo kaybı, aşırı susama, sık idrara çıkma, çarpıntı gibi belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

SONUÇ

Sürekli acıkıyor olmanız çoğu zaman “iradesiz” olduğunuz anlamına gelmez. Yeterli protein almak, lif tüketimini artırmak, kaliteli uyumak, yeterince su içmek ve ultra işlenmiş gıdaları azaltmak açlık kontrolünde önemli rol oynar. Eğer buna rağmen açlık hissiniz devam ediyorsa altta yatan tıbbi nedenlerin araştırılması faydalı olacaktır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.