Obezite Cerrahisi En İyi Yöntem

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 5 Şubat 2017 • Yorumlar:

Obezitenin neden olduğu hastalıkların yaygınlaşması ve zayıflama yöntemlerine medya ilgisinin yüksek olması kilo verme ameliyatlarının popülaritesini giderek artırmış, kalıcı kilo verimi sağlamada obezite cerrahisi en iyi yöntem olmuştur. Her ne kadar geçmiş yıllarda zayıflama adına yapılan yanlış uygulamalar kafalarda çeşitli soru işaretleri yaratsa da, artık çok daha fazla insan zayıflamak için ameliyatı olmayı tercih ediyor.

Obezite cerrahisine karar vermek kadar zor olan bir başka konu, ameliyat yöntemi ve doktor seçimi. Artık pek çok merkezde çok çeşitli obezite cerrahisi yöntemleri uygulanabilmekte. Özellikle internet ortamında pek çok kafa karıştırıcı yazı ve yorum bulunuyor.

Peki gerçekten obezite cerrahisi için en iyi yöntem hangisi?

Obezite cerrahisi yöntemlerini besinlerin alımını kısıtlayan kısıtlayıcı yöntemler ve alınan besinlerin emilimini bozan emilim bozucu yöntemler olmak üzere kabaca ikiye ayırabiliriz. Bir de bu iki aşamayı birlikte barındıran kombine yöntemlerden bahsedilebilir.

Obezite cerrahisi yöntemlerinin tamamına aşina biri olarak, hastalarımın yöntem seçiminde müdahaleci davranıyorum. Genel yaklaşım olarak en kolay uygulanan ve hastanın en kolay uyum sağlayabileceği yöntemle başlamayı tercih ediyorum.

Bu noktada tüp mide ameliyatının ilk basamak olarak uygulanması taraftarıyım. Bunun mantıklı ve akla uygun gelen bir kaç sebebi var.

Tüp mide ameliyatı;

-Emilimi bozmayan, çok daha fizyolojik bir ameliyattır.

-Kilo verimi açısından sonuçları diğer yöntemlerle benzerdir.

-Besin emilimi bozulmadığından vitamin ve mineral eksikliği nadiren görülür.
-Cerrahi komplikasyon oranı diğer yöntemlere nazaran daha düşüktür.

-Ameliyat sonrası ishal, mide ağrısı, safra reflüsü gibi yan etkileri yoktur.

-Obezitenin nüks etmesi ve bir başka yönteme ihtiyaç duyulması halinde kolayca revize edilebilir.

-Kolay ulaşılabilir bir yöntemdir. Diğer yöntemler yüksek deneyim gerektirir.

Tüm bu nedenlerden ben obezite cerrahisi en iyi yöntem hangisi diye bir soruyla karşılaştığımda tüp mide ameliyatı diye cevaplıyorum. Burada doktorun aşina olduğu yöntemi hastaya dayatmasının hastalara faydası olmadığını düşünüyorum.

Karar aşamasında bulunan hastalara tavsiyem ilk basamak olarak tüp mide ameliyatını seçmeleri, deneyimli merkezlerden şaşmamaları ve esas önemlisi ameliyat sonrası değişen beslenme düzeninde profesyonel destek alabilecekleri doktorları tercih etmeleri olacaktır. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme önerileri için tıklayınız.

Sağlıkla Kalın..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)