Obezite Cerrahisi Hangi Hastalıkları Önler

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 6 Şubat 2017 • Yorumlar:

Obezite Sıklığı
Obezite sıklığı hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Kişisel hastalıklardan özellikle kalp damar sağlığı üzerindeki etkileri, obeziteyi önlenebilir hastalıklar arasında sigaradan sonra ikinci sıraya yerleştirmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü 2015 verilerine göre Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 25’in üzerinde yani fazla kilolu 2.3 milyar, 30’un üzerinde yani obez olan 700 milyon insan vardır.

Bu noktada obezitenin sebep olduğu üç ana hastalık olan;

şeker hastalığının %80’inden,
kalp damar hastalıklarının %35’inden,
yüksek tansiyonun %55’inden
sorumlu olduğundan ve yine bu hastalıkların tedavi masraflarının yüz milyarlarca doları aştığını tekrar hatırlatmak isterim.

Yani siz olmasanız bile çevrenizde bir obez olduğu kesindir. Peki gerçekten obezite cerrahisi hangi hastalıkları önler? Normalde obezite hangi hastalıklara yol açar?

OBEZİTE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?
Obezitenin kişisel beden sağlığında diğer birçok bozukluğa yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Emboli
Obezite kötü kolesterol olarak bilinen yüksek LDL seviyelerine sebep olarak, kalp damarlarında yağlanma ve tıkanmalara yol açar.

Venöz tromboemboli bacak damarlarında oluşan pıhtı ve bu pıhtının koparak akciğer beyin gibi hayati organların damarlarını tıkamasıdır. Ani gelişen bu tablo hayatı tehdit edebilir.

Özellikle yeterli fiziksel aktivite yapamayan obez bireylerde, emboli oluşma riski oldukça yüksektir.

Şeker Hastalığı

Şeker hastalığının en yaygın şekli olan Tip2 Diyabet hastalarının büyük çoğunluğu obezdir.

Tip2 diyabet, kalp damarlarında tıkanıklık yaratarak

kalp krizlerine
göz damarlarında tıkanıklık ile birlikte görme kayıplarına
böbrek damarlarında daralma ile diyalize giden böbrek yetmezliğine
özellikle bacak sinirlerinde oluşturduğu hasar sonucu uzuv kayıplarına
yol açar.

Solunum Hastalıkları
Solunum yolu hastalıklarından Uyku Apnesi uykuda nefes alımının durmasıdır. Uyku apnesi nedeniyle oluşan uyku bozukluğu gündelik hayatta halsizliğe, kazalara, hafıza ve konsantrasyon problemlerine, cinsel bozukluklara yol açabilmektedir.

Obez bireylerin hemen hemen tamamında uyku apnesi söz konusudur. Diğer akciğer hastalıkları olan astım ve tıkayıcı akciğer hastalıkları riski obez bireylerde daha yüksektir.

Karın İçi Organ Hastalıkları
Karaciğeri vücuttaki hammaddelerin işlendiği bir fabrika gibi düşünebiliriz. Karaciğer yağlanması obezitenin organlarda yarattığı hasarın en çok gözle görüldüğü hastalıktır.

Karaciğer yağlanması sonucu ilerleyen dönemde hepatit ve siroza kadar giden karaciğer fonksiyon bozuklukları izlenir. Bunun yanında obezite safra kesesi taş oluşumunda etkilidir.

Özellikle karın tipi yağlanması olan obez bireylerde yüksek karın içi basınç nedeniyle Gastroözefageal reflü riski artmaktadır.

Mide reflüsü nedeniyle asitli mide içeriği yemek borusuna kadar çıkmakta ve bu bölgede erezyon yaratarak, ülser benzeri lezyonlardan yemek borusu kanserine kadar ilerleyen hastalıklara yol açabilmektedir.

Böbrek Hastalıkları
Böbrek yetmezliği ve sonucunda oluşan diyaliz bağımlılığının en sık sebebi yüksek tansiyon ve diyabettir. Yüksek tansiyon ve diyabetin en sık sebebi ise obezitedir. Yine obezite böbrek taşı oluşumunda risk faktörüdür.

Üreme Sağlığı
Polikistik over sendromu kadınlarda erkek tipi kıllanma, karın ağrısı, adet düzensizlikleri, saç dökülmesi ve kısırlığa yol açan bir hastalıktır. Kadın hastalıkları uzmanları bu hastaların tedavisinde mutlak kilo verilmesini önerirler. Çünkü bu hasta grubunda östrojen hormonunun yağ dokusunda uygunsuz parçalanması söz konusudur ve obezite polikistik over sendromu tedavisine engel en önemli hastalıktır.

Benzer şekilde obezite erkeklerde düşük sperm sayısı ve sertleşme problemleri yaratarak üremeye engel oluşturur.

Kanser
Obeziteye nedeniyle kadınlarda meme kanseri riski 2 kat, kadın genital sistem kanserleri 3-4 kat artar. Yine obeziteye bağlı yemek borusu, böbrek, safra kesesi, kalın barsak kanseri riski artar.

Ayrıca obeziteye bağlı bel fıtığı, eklem hastalıkları riski çok yüksektir. Çünkü obez kişi bir komando gibi sırtında ekstra yükle dolaşır, hem de yıllar boyunca..

Sağlıkla Kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)