Obezite Cerrahisi Yan Etkileri

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 12 Ocak 2017 • Yorumlar:

Obezite cerrahisi yan etkileri seçilen ameliyat yöntemine göre değişmektedir. Obezite cerrahisi yöntemleri kabaca emilimi bozan yöntemler, yiyecek alımını kısıtlayan yöntemler olarak ikiye ayrılabilir.

Emilim bozucu yöntemlerin başında mide baypası ve bu operasyonların varyasyonları gelmektedir. Bu ameliyatlarda mide hacminin azaltılmasının yanında ince bağırsakların en çok emilim yapan kısıklarının etkisiz hale getirilmesi söz konusu olmaktadır.

Emilim bozucu yöntemler besinlerin içindeki kalori emilimini azaltır. Bu sayede etkin zayıflama sağlanır. Bunun yanında vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitli mineral ve vitaminlerin alınması da kısıtlanır. Bu nedenle emilim bozucu ameliyat geçiren hastalarda vücut için hayati öneme sahip vitamin ve mineraller alınamaz.

Emilim bozucu ameliyat geçiren kişilerin düzenli olarak kan tahlilleri ile takip edilmesi ve eksiklik oluşmadan destek verilmesi gerekir.

Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcı obezite cerrahisi yöntemlerinden en sık tercih edilen ameliyattır. Bu ameliyatta mide hacmi azaltılır fakat ince bağırsaklarda herhangi bir değişiklik yapılmaz. Tüp mide ile obezite cerrahisi yan etkileri çok daha az izlenir.

Tüp mide ameliyatı sonrası yapılan kontrol tahlillerinde yalnızca alım azlığına bağlı gelişebilen vitamin ve mineral eksiklikleri düzeltilir. Zaman içinde mide hacminin genişlemesi ile besin alım miktarı artar ve dışarıdan destek alınması gerekmez.

Tüp mide ameliyatında görülen obezite cerrahisi yan etkileri arasında vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak saç dökülmesi, sinir sisteminde işlev bozukluklarına bağlı bacak krampları yada hafızada zayıflama, cilt rahatsızlıkları, D vitamini eksikliğine bağlı kemik hastalıkları, anemi yani kansızlık, halsizlik gibi bulgular görülebilir.

Diğer taraftan obezite cerrahisinde bilinen başka bir yan etki yoktur. Burada ameliyattan hemen sonra izlenebilen kaçak, emboli gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlar yan etki olarak isimlendirilmez. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için obezite cerrahisi riskleri konulu yazıyı okuyabilirsiniz.

Özellikle morbid obezite durumunda uygulanan obezite cerrahisi ameliyatları obezitenin bilinen zararları düşünüldüğünde ve hastaların yakın takip edilmesi halinde kar zarar oranına bakıldığında oldukça faydalı olduğu unutulmamalıdır. Obezite cerrahisi bir çok yüksek kilolu insan tarafından tüm dünyada sıklıkla tercih edilmektedir.

obezite cerrahisi yan etkileri obezite cerrahisi yan etkileri Obezite Cerrahisi Yan Etkileri obezite cerrahisi yan etkileri e1483266002486

obezite cerrahisi yan etkileri

Sağlıkla Kalın ..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)